KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2026 Pazar
°C

Güzergâh tartışılmalıdır

Bingöl'ün dağlık bir coğrafyada olduğunu belirten BİNDER Başkanı Doğan Karasu, çevre yolunun ovadan geçirilerek tarım arazilerinin yok edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Güzergâh tartışılmalıdır
09 HAZİRAN 2010 ÇARŞAMBA 09:11
0
2541
0
AA aa
BİN-DER (Bingöl Sosyal, Kültürel Ve Ekonomik Kalkınma Derneği)  Başkanı Doğan Karasu, yaptığı basın açıklamasında çevre yolu güzergahının tarım arazilerinin içinden geçmesini eleştirdi. Yaptığı açıklamada tarım arazilerinin yok edilmemesi gerektiğini vurgulayan Karasu, “Yeni Çevre Yolu güzergâhı tartışılmalıdır. Ve iptal edilmelidir. Bingöl Ovası küçük bir ovadır, tarımsal faaliyetlerden geçimini sağlayan ailelere geçim kaynağıdır. Avuç içi kadar bir ovaya sahibiz. Dağları ovaya dönüştüremeyeceğimize göre, ovayı korumak en mantıklı iştir. Toprağı az olan illerde insanlar kayaların üstüne toprak taşıyarak orayı tarım arazisine dönüştürmeye gayret ederken, biz toprağımıza sahip çıkamıyoruz. Olanı hesapsız, kitapsız bir şekilde talan ediyoruz. Bingöl Ovasını Çevre Yolu Projesi ile tekrar bölmek yanlıştır. Bu projeyle binlerce hektar arazi tarım alanı olmaktan çıkacaktır. Ovayı yanlış projelerle, iki sulama projesiyle böldük, katlettik. İki Sulama Kanalı arasında 300 metre mesafe var. Yazık değil mi bu kadar kaynak israfına, bu kadar tarım arazisinin tahrip edilmiş olmasına”  dedi.  

Çevre Yolu yapılmasın demediklerini belirten BİN- DER Başkanı Karasu, “Ama, tarım arazisini kaybetmeden veya en az kayıpla bu işi çözecek bir güzergahın belirlenmesi hususu tartışılmalıdır. Hem arazinin az tahrip olacağı ve hem de az istimlak bedelinin ödeneceği bir güzergah var aslında. Ama, niye değerlendirilmedi bilmiyoruz. Şu an ki güzergahın tamamı sulak, tarım arazisidir. Yumuşak zeminlidir, Ğezik'in tüm taşlarını taşısanız islah edemezsiniz. Hesap yanlıştır, yanlış hesaptan doğru bir sonuç çıkmaz.  Bizce Cevre Yolu Ğayt Sulama Şebekesi güzergâhına alınmalıdır. Alındığı taktirde Genç Yolundan İnali Deresi'ne kadar olan bölge için devlet istimlak bedeli ödemez, çünkü bu alan hazine malıdır. İnali Deresin'den Çapakçur Deresi'ne kadar olan bölgede ark yolu var, arazi zaten önemli oranda istimlak edilmiş durumda.  İstimlak edilmiş bu güzergaha duble yol ve kanal bakımı, onarımı için tali bir yol yapılarak bu sorun çözülür. Bu güzergah düşünüldüğü taktirde hem ova tahrip edilmemiş olur, hem de devlet ikinci  kez istimlak parası vermekten kurtulur. Çevre Yolu Projesi güzergâhı yanlıştır, tüm kesimlerce yeniden gözden geçirilmelidir. Tarım arazisi ve Bingöl Ovası yanlış projelerle heba ediliyor. Çok küçük bir ovamız var. Bir çok ailenin geçim kaynağı ama, yanlış planlamalara kurban ediliyor. Ovanın korunması, verimliliğinin artırılması gerekirken lime lime doğranıyor” diye konuştu.

 

                          
Bingöl Online Haber Servisi


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.05.2026
21:02
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Şehirler arası otobüslerde, hareket saatine 12 saat kalana kadar tam ücret iadesi yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini bildiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Kuralsız ve kayıt dışı taşımacılığın önüne geçmek amacıyla kademeli ceza sistemini devreye alıyoruz.' dedi.
16.05.2026
20:28
Bingöl`de
Bingöl'de 'Barış' Yürüyüşünde Karşılıklı Sloganlar
DEM Parti'nin Bingöl'de düzenlediği 'Barış İçin Adım At' yürüyüşünde bir yanda 'barış' mesajları verilirken, diğer yanda Türk bayrağı açan MİGAZİDER üyeleri 'Kahrolsun PKK' sloganları attı. Kent Meydanı'nda yaşanan karşılıklı sloganlar nedeniyle polis geniş güvenlik önlemi aldı.
16.05.2026
15:34
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl merkezli 4 ilde organize suç örgütüne yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 7'si tutuklandı. Soruşturma kapsamında daha önce tutuklananlarla birlikte toplam tutuklu sayısı 18'e yükseldi.
16.05.2026
15:33
Bingöl`de `Masa Tenisi Bal Turnuvası` Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de 'Masa Tenisi Bal Turnuvası' Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de masa tenisi tutkunlarını bir araya getirecek 'Bingöl Masa Tenisi Bal Turnuvası' için geri sayım başladı. Karşıyaka Spor Salonu'nda düzenlenecek turnuvada dereceye giren sporcuların ödülleri ise 'karakovan balı' olacak.
16.05.2026
15:32
Bingöl`de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle yüksek rakımlı bölgelerde karla mücadele çalışmaları mayıs ayında da devam ediyor. İl Özel İdaresi ekipleri, ulaşıma kapanan köy ve mezra yollarını yeniden açmak için yoğun mesai harcıyor.
16.05.2026
15:24
CHP`li Türeli:
CHP'li Türeli: 'Çiftçi Desteklenmeli'
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Dünya Çiftçiler Günü kapsamında Bingöl Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Türeli, tarım ve hayvancılığın stratejik bir alan olduğunu belirterek, çiftçilerin desteklenmesi ve ithalatın azaltılması gerektiğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın