Günümüzde, bilişim teknolojilerinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte, sahtekârlık ve dolandırıcılığın yeni bir boyut kazandığını belirten yetkililer, vatandaşların bilişim teknolojilerini kullanırken son derece dikkatli olması gerektiğini ve bu tür mesajlara itibar etmemelerini istedi.
Ziraat Bankası Bingöl Şubesi Müdürü Nevzat Gürbüz, son zamanlarda bu tür olaylarda artış yaşandığına dikkat çekti. Vatandaşları dolandırıcılık konusunda uyaran Gürbüz, “Biz, çok sayıda buna benzer olaylarla karşılaştık. Son zamanlarda dolandırıcılık ile ilgili bize çok şikayet geldi. En son gelen olayda yaşlı bir vatandaşı, dolandırılmaktan kurtardık. Kendisine 10 bin lira kazandığını ve verdikleri hesap numarasına 1000 lira aktardığı durumda 10 bin lira göndereceklerini söylemişler. Vatandaş da buna inanıp dolandırıcının istediği şeyi yapmak üzere bankamıza geldi. Biz buna engel olduk. Bir diğer olayda da yine aynı durumdaki biri istenilen hesaba bin 700 lira para aktarmış ve dolandırılmış. Buna benzer çok sayıda olay var. Diğer bankalarda da bu durumlar yaşanmış. Vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz. Sakın bu mesajlara ve aramalara kanmasınlar” diye konuştu.
Para çekerken dikkat
Aybaşlarında özellikle yaşlı, emekli vatandaşlara ve ATM'den para çekmesini bilmeyen vatandaşlara yönelik de dolandırıcılık yapıldığını vurgulayan Gürbüz, “ATM'lerin önünde bekleyip para çekmesini bilmeyen vatandaşlarımızı dolandırmaya çalışmışlar birkaç defa. Vatandaşlardan ricamız bankamız personeli ve güvenlik elemanlarımız dışında kimseden yardım istemesinler” şeklinde konuştu.
İşte dolandırma yöntemleri
"İndirim ve Hediye" vaatleriyle gönderilen SMS´lerden bazıları şöyle:
"Tebrikler! Hediye kol saati kazandınız. Hemen 0532 11. .. ..´i arayın, hem kol saatinizi alın, hem de elektrik faturanızda yüzde 40´a varan indirimlerden yararlanın."
"Değerli müşterimiz hemen 0532 ..1 ...´i arayıp gömlek veya masaj aleti hediyenizi ve enerji tasarruf ürünlerimizle ilgili bilgi almayı unutmayınız."
"Tebrikler, hediye cep telefonu kazandınız."
"Elektrik faturanızı yüzde 40 düşüren cihaz kazandınız."
"Daha az cep telefonu faturası ister misiniz?"
"Tebrikler kol saati kazandınız, bu mesajı yanıtlamanız yeterli."
"Araba çekilişine katılmak için ... numarasına mesaj gönderin."
"Hediye kontör kazandınız?"
"10 bin lira kazandınız."
"Yirmi TL yükleyin bir araç kazanın"
"X ürünü kapağı altındaki şifreyi gönderin, oturma grubu kazanın."
"Kampanyadan kazandığınız 10 bin TL´lik kontör hattına yüklenmiştir."
Emniyet Genel Müdürlüğü de, kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan kişilerin, telefonla aradıkları vatandaşların, kontör ve paralarını dolandırdıkları yolundaki şikayetlerin artması üzerine, SMS yoluyla vatandaşları uyardı.