Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 30 öğretmene STEM eğitimleri verilmeye başlandı. Pamukkale Üniversitesi'nden STEM alanında yurtdışı deneyimleri de olan uzman akademisyen Dr. Aytaç KARAKAŞ tarafından Matematik, Fen Bilimleri, Teknoloji Tasarım, Sınıf Öğretmenliği ve Okul Öncesi alanından öğretmenlerimize STEM temel eğitimleri veriliyor. Türkiye'de en etkin STEM merkezlerinden biri olan PayaSTEM ekibiyle işbirliği yapılarak eğitimlere devam ediliyor.
STEM Merkezini ziyaret eden Güney; “Fırat Kalkınma Ajansının 2018 Turizm ve Endüstriyel Gelişme Mali Destek Programı kapsamında Müdürlüğümüz tarafından yürütülen “Geleceğin Mühendis ve Teknisyenlerini Yetiştiriyoruz” projesi kapsamında ilimizde bir STEM merkezi kuruldu. Bingöl STEM bir bilim ve STEM merkezi olarak okul dışında öğrencilerimize ve öğretmenlerimize açık olacak. Bingöl STEM'de Robotik, Kodlama ve STEM alanlarında eğitimler yürütülecek. Bilişim Teknolojileri, Teknoloji Tasarım, Fen Bilimleri ve Matematik öğretmenlerinden oluşan eğitim kadrosuyla bir eğitim öğretim yılı boyunca ortalama 400 öğrenciye merkezde eğitim verilmesini planlanıyoruz. Mahalli Hizmet İçi Eğitim programı kapsamında merkezde ilimiz öğretmenlerine yönelik eğitimler de yapılması ve bu öğretmenlerimiz aracılığıyla okullarımızdaki binlerce öğrenciye de ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
“STEM eğitimi, üretim, buluş yapma bilgi ve becerilerini kazandırmayı hedefliyor”
Güney; “Science (Fen), Technology(Teknoloji), Engineering(Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) derslerinin İngilizce karşılıklarının baş harflerinden oluşan STEM eğitimi Matematik, Fen ve Teknoloji alanlarındaki disiplinler arası işbirliğiyle öğrencilerin yaratıcılıklarını kullanarak mühendislik çalışmaları gerçekleştirmeleri anlamına geliyor. STEM eğitimi, üretim, buluş yapma bilgi ve becerilerini kazandırmayı hedefliyor. STEM Eğitimi almış bireylerin, iş dünyasına girdiklerinde de bu becerileri sayesinde iş hayatının istediği niteliklere kolayca uyum sağlayabilmesi ve ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı vermesi bekleniyor. STEM Eğitimi dünyada okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar tüm eğitim sürecini kapsayan disiplinler arası bir yaklaşım olarak kabul ediliyor. Türkiye'de ise son yıllarda STEM eğitimi merkezleri artmakta olup bu merkezlerdeki STEM uygulamaları kodlama ve robotik dersleri ile desteklenmektedir. Aynı projede, Endüstri Meslek Lisesi olan Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin müdernizasyonunun sağlanarak öğrencilerin günümüzün sanayisinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yetişmelerini amaçlıyoruz. Buna göre proje süresi içerisinde meslek lisesi mezunlarının sanayi iş kollarında istihdamında %5 ve takip eden 2 yıl içerisinde de %10 artış sağlanmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda Bingöl MTAL'in mobilya, metal, makine ve bilgisayar alanlarına bilgisayar ve CNC makine ekipmanlarının alımıyla katkı sağlanmıştır” diye konuştu.