Türkiye genelinde olduğu gibi Bingöl'de de hava sıcaklıklarının artması ile birlikte artış göstermesi beklenen kene ısırmalarına karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyaran, İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Gündoğdu, Haziran ve Temmuz aylarında en çok vakanın yaşandığını söyledi.
Kene ısırmasıyla oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının özel aşı ve tedavi yöntemi olmadığına değinen Gündoğdu, hastalıktan korunma için tedbirlerinin alınması önem taşıdığını söyledi.
İl Sağlık Müdürü Gündoğdu, kene ısırması durumunda korunma yolları ise şu şekilde açıkladı:
“Vücuda tutunmuş kene varsa en kısa sürede, vücuda tutunduğu en yakın kısmından uygun bir malzemeyle (pens, cımbız ve eldiven gibi) tutularak çıkarılmalıdır. Kene kesinlikle çıplak elle çıkarılmamalıdır. Kene, içerisinde çamaşır suyu veya alkol bulunan ağzı kapaklı bir şişe içerisine konur ve çöpe atılır. Kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalık riski de o kadar azalır. Kişi eğer keneyi kendisi çıkaramayacaksa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene tutunmasından sonra kişi kendisini 10 gün süreyle ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik, belirgin iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikâyetler yönünden takip etmeli, bu şikâyetlerden herhangi biri görüldüğünde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak, gazyağı veya kolonya dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Tarlada dinlenme sırasında, piknik veya kamp alanlarında yerle (toprak, ot, çimen) doğrudan temas edilmeden, açık renkli örtü serilerek oturulmalıdır. Riskli alanlara giderken açık renkli ve mümkün olduğunca kapalı giysiler tercih edilmelidir.”
2017 yılında kent genelinde 13 vakanın yaşandığını söyleyen Gündoğdu, vakandan dolayı ölümün yaşanmadığını aktardı.