Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alınamaması ve muayene olma konusunda yaşanan sıkıntılar üzerine görüşleri alınan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, bir iki branş haricinde doktor sıkıntıları olmadığını, var olan sıkıntıların da ayin ve istifa nedeniyle yaşandığını söyledi.
Eksiklerinkilerin giderilmesi için ilgili talepleri Bakanlığa ilettiklerini, Haziran sonu atama döneminde bunların da giderilmiş olacağını belirten Gündoğdu, aile hekimleri yerine en küçük sıkıntıda hastaneye müracaat edilmesinin yarattığı problemlere de dikkat çekti.
MHRS'da yaşanan sıkıntılara yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Salgının bitmesiyle bu sorunları gündemimize aldık, süratle çözümünü sağlayacak adımları atıyoruz” sözlerine atıfta bulunan Gündoğdu, ülke geneli yaşanan sıkıntıların çözümüne yönelik çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.
GÜNDOĞDU: “TAYİN VE İSİFA NEDENİYLE AKSAMALAR YAŞANABİLİYOR”
Mecburi hizmet kapsamında Bingöl'e gelen hekimlerin süreleri dolduğu zaman tayin ya da istifa nedeniyle ayrılınca, aynı branşlarda doktor atamalarının zaman aldığını ve haliyle bu boşluklarda sıkıntılar yaşanabildiğini anlatan Gündoğdu: “Doktor kadromuzda çok önemli bir eksik yok. Vatandaşlarımızın şikâyetlerinin başında yer alan Göz ve KBB'de eksikliğimiz söz konusu şuanda. Bakanlığa ilgili taleplerimizi ilettik. Haziran sonu atamalarda da bu ihtiyaçları karşılamış olacağız. Önceki yıllarda yaşadığımız bazı branşlarla ilgili de kadromuzu güçlendirdik. Örneğin Tıbbi Onkoloji, Endokrinoloji, Nefroloji, Gastroenteroloji ve Yenidoğan uzmanı kadrolarımızda hizmet veren hekimlerimiz var. Grev olmasına rağmen hekimlerimiz fedakârlık gösterip vatandaşlarımızı mağdur etmemek için gerekli hassasiyeti gösteriyorlar. Yaşadığımız aksaklıklar sadece poliklinik hizmetlerinde dönemsel olup, bu aksaklıklar da en kısa sürede çözüme kavuşturulmaktadır.” dedi.
“BASİT MUAYENELER İÇİN HASTANELERE YIĞILMA OLMAMALI”
Baş ağrısı, grip, boğaz ağrısı, kan tahlili gerektiren hususlarda vatandaşların hastanelere akın ettiğini, burada oluşan yığılmanın da ciddi rahatsızlığı bulunan hastalar açısından sorun oluşturduğunu aktaran Gündoğdu: “Özellikle vatandaşlarımızın hafif şikâyetler veya rutin kontrolleri için aile hekimliklerine başvurmaları hem hastanelerdeki yoğunluğu azaltacak hem de vatandaşlarımızın ihtiyaç duydukları tıbbi yardımı daha hızlı bir şekilde almalarını sağlayacaktır. Her mahallemizde yürüme mesafesinde aile hekimlerimiz bulunuyor. Aile hekimlerinde kan tahlili de yapılıyor. Vatandaşlarımızın ricamız, rutin durumlarda hastanelere değil, öncelikle aile hekimlerine müracaat etsinler. Zaten burada yapılamayacak bir müdahale söz konusuysa, hastanelere yönlendirilirler.” dedi.