KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ocak 2025 Cuma
°C

Guldar Dometesi için coğrafi işaret adımı

Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi ve Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yürüttüğü 'Guldar' domatesi için coğrafi işaret alınmasına yönelik çalışma kapsamında Ziraat Fakültesinde domates tat testi gerçekleştirildi.

Guldar Dometesi için coğrafi işaret adımı
24 EYLÜL 2019 SALI 20:10
11
2364
3
AA aa

Ziraat Fakültesi'nde gerçekleştirilen domates tat testinde, Bingöl ili sınırları içerisinde iki farklı lokasyonda yetiştirilen 7 adet domates çeşidinin tat testi jüri tarafından gerçekleştirildi. Guldar domatesinin coğrafi işaret alması için gerçekleştirilen tat testi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Taşkesen,  Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kağan Kökten, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nusret Özbay, Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, Bingöl Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Yılmaz Çapak, Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaaslan, Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, akademisyenler ve çiftçilerin de aralarında bulunduğu jüri tarafından değerlendirildi.

Guldar domatesinin lezzet açısından dünyanın en önemli tatlarından biri olduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Taşkesen, “Türkiye'de en fazla domates üretimi sırayla Antalya, Bursa, Manisa, İzmir ve Mersin'de yapılıyor. Ancak, lezzet bakımında Bingöl Guldar domatesi olağanüstü bir tat. Keşfedilmemiş Guldar domatesi ile birlikte Bilecik Çaltı domatesi de önemli bir lezzete sahiptir. Bu olağanüstü lezzetin Türkiye'ye ve dünyaya tanıtılması için ilk adımı atıyoruz. Mesela dünyanın en zenginleri Bilecik Çaltı'dan sürekli domates siparişi verip özel mutfaklarında tüketiyorlar. Çaltı domatesi nispeten de olsa biliniyor. Bingöl Guldar domatesi gibi güzel bir lezzet neden daha güzel bir şekilde tanıtılmasın ki. Ziraat Fakültemiz öncülüğünde Bingöl Üniversitesi olarak bütün gayretimizle Guldar domatesine coğrafi işaret verilmesi için çalışacağız” dedi.

Proje hakkında bilgi veren Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nusret Özbay, yerel tohumların kayıt altına alınması ve korunmasının önemli olduğunu belirtti. Bu bağlamda yürütülen arazi ve laboratuvar çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Özbay, “Araştırma sonuçlarının rapor ve yayın haline dönüştürülecek. Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte, Bingöl ile özdeşleşen Guldar domatesi için coğrafi işaret alınması noktasında girişimlerimizi de başlatılacağız” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_50610)
26 Eylül 2019 Perşembe 11:25
Arkadaşlar, birilerinin memleket için birşeyler yapması takdire şayan ama biraz da gerçekleri görelim. Guldar domatesi güzel olabilir ama coğrafi işaret almak başka bir şey, tanınırlığı olmayan, komşu illerde hatta ilçelerde bile bilinmeyen bir ürün nasıl çoğrafi işaret alacak ki ?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_50575)
26 Eylül 2019 Perşembe 07:28
Çok güzel bir haber Bingöl üniversitesini tebrik ediyoruz. Siyasilerin yapamadıklarını yapıyorlar. Helal olsun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_50501)
25 Eylül 2019 Çarşamba 07:02
Gecikmiş bir karar olup gerçekten mükemmel bir domates!!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın