ANKARA - Kabil'den Türkiye'ye dönüşünde uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Abdullah Gül, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani'nin, “Kürdistan fikrine alışın” biçimindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, Başbakan'ın aslında bu konuda konuştuğunu, onlarla böyle bir polemiğe girmek istemediğini aktardı.
Abdullah Gül, bu bölgenin, özellikle de Irak'ın kritik bir dönemden geçtiği sırada, Türkiye'nin kucaklayıcı ve yapıcı, Kürt'ü, Türk'ü, Arap'ı, herkesi akraba ilan edici bir politika izlerken, Irak'ın bütünlüğüne önem verirken ve “Irak'ın geleceğine Iraklılar karar verir” söyleminde bulunurken, bu tip demeçlerin ya kasıtlı ya da çok hayalperestlik ve sorumsuzluk olduğunu söyledi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu bölgedeki irrasyonel liderlik, maksimalist hayalperestlik daima halkların başını belaya sokmuştur. Bunun en iyi örneği Saddam'dır. Dünyanın en zengin toplumu olabilirdi, en refah ülkesi olabilirdi Irak ama gördüğünüz gibi belkemiği kırılmıştır. Halkı yıllardır sefalet ve acı içindedir. Dolayısıyla bu bölgenin liderleri, önderleri eğer rasyonel politikalar takip etmezlerse kendi halklarının başını belaya sokarlar. Alınacak çok da örnek var. Türkiye'nin bu bölgeye kardeşçe yaklaşımı, açılımı eğer takdir edilmezse, tabii o zaman da artık onlar bilir. Onun için kimseyle polemiğe girmek istemiyorum. Herkesin bu bölgede son 10-15 yılda olup bitenlerden çok iyi ders alması lazım, eğer kendi halklarına iyilik yapmak istiyorlarsa. Yoksa, sadece kendi halklarının başını belaya sokmaktan başka işe yaramaz.”

Barzani: PKK ile askeri mücadele söz konusu değil
Gül, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın, kendisini Arap Birliği toplantısına davet etmesine ilişkin bir soru üzerine de, Irak konuşulurken Türkiye'yi çağırmalarının ve Türkiye'nin görüşlerini almak istemelerinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Türkiye'nin Irak diplomasisi yok” şeklinde suçlamalarda bulunanları eleştirdi.
Gül, bu yıl yapılacak genel seçimlerde meclise kaç partinin gireceğine ilişkin bir tahminde bulunmasının istenmesi üzerine, “bunu halk bilir” dedi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa, Dışişleri Bakanı Gül de Başbakan olur” biçimindeki sözlerine ilişkin olarak, “Hepimiz kendi aramızda otururuz konuşuruz doğrusu neyse hep beraber onu yaparız. Şu anda bunları konuşmak çok erken” dedi.
Gül, Abdüllatif Şener'in, “Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa, Gül de Başbakan olur” biçimindeki sözlerini yorumlamasının istenmesi üzerine, şunları söyledi:
“Hepimiz kendi aramızda oturururuz konuşuruz, doğrusu neyse hep beraber onu yaparız. Şu anda açıkçası bunları konuşmak için çok erken. Hep beraber önce cumhurbaşkanlığı seçimlerini yapalım, ondan sonra parti, teşkilat, arkadaşlarımız, hep beraber bunlara karar veririz. Tek söyleyeceğim şey şu; başka siyasi partilerde gördüğünüz kavgalar, çekişmeler bizim aramızda olmaz.”
Türk siyasetine farklı bir çizgiyi getirdiklerini ifade eden Gül, “Ama nedense birçoğu bunu göremedi” diye konuştu.
Gül, geçmişte Türk siyasetinde siyasetçilerin kendi kişisel ihtiraslarının maliyetini halka ödettiklerini, bundan dolayı siyasal istikrarsızlıkların olduğunu belirterek, “Bizim partimizde bunların olmayacağını söyleyebilirim” dedi.
Bu konularda kendi içlerinde istişare edeceklerini, günü geldiğinde konuşacaklarını kaydeden Gül, “Ben olurum, başkası olur, adı geçmemiş biri olur, bunları hep beraber konuşuruz” diye konuştu.
ERDOĞAN IRAK'A GİDECEK Mİ?Gül, Başbakan Erdoğan'ın Irak'a gidip gitmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, böyle bir planın olmadığını bildirdi.
“Ama bu demek değildir ki Sayın Başbakanımız, ben ya da başkası, Bağdat'a gidilemez diye birşey yok” diyen Gül, şöyle konuştu:
“Ama işte görüyorsunuz, kolay da değil. Geçen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı gitti, 2 saat inemedi, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice gitti 1 saat inemedi. Irak'a gidip Irak hükümetiyle dayanışma içinde olduğumuzu, Iraklılar'ın yanında olduğumuzu Bağdat'ta da göstermeyi hepimiz çok arzu ederiz. İnşallah bunun ortamı sağlanır ama şu anda düşünülmüş, planlanmış böyle bir ziyaret yok.”
TÜRKİYE'DE, IRAK'A KOMŞU ÜLKELER ZİRVESİ PLANLANIYOR MU?Gül, Türkiye'de Irak'a komşu ülkeler zirvesinin planlanıp planlanmadığına ilişkin bir soru üzerine, “Fazla birşey söylemek istemem ama birçok çalışma var. Herkes, gerek komşular gerek Irak ile ilgili bütün ülkeler, BM, komşu ülkelerin önemini çok daha fazla kavramış vaziyettedir” dedi.
Herkesin, öncelikle de komşu ülkelerin Irak'a daha çok yardımcı olması gerektiğini ifade eden Gül, Irak'ın birliğini, bütünlüğünün korunması, Irak'taki iç sorunların çözümüne, orada güvenliğin sağlanmasına, yaraların sarılmasına önce komşuların hizmet etmesine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Gül, bu çerçeve içinde komşu ülkelerin daha çok şey yapabileceğini herkesin biraz görmeye başladığını kaydetti.
“MISIR'IN PETROL BAKANI TÜRKİYE'YE GELECEK”Ankara'ya dönüşünde de Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Gül, İslamabad'da Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ile görüşmesi hatırlatılarak, Doğu Akdeniz'de petrol arama konusunda Mısır'ın, Rumlar ile yaptığı anlaşma konusunda herhangi bir geri adım sinyali verip vermediğinin sorulması üzerine, bu konuda görüşmelerde bulunmak üzere yakında Mısır'ın petrol bakanının Türkiye'ye geleceğini, ayrıca Türkiye'den bir ekibin de Mısır'a gideceğini anlattı.
Irak'a komşu ülkeler toplantısına ilişkin soru üzerine de Gül, bunun için birşey söylemek için henüz erken olduğunu, ancak komşu ülkeler toplantısının ne denli önemli olduğunu herkesin görmeye başladığını kaydetti. Gül, şunları kaydetti:
“Eğer sıkıntıda olan bir ülkeye komşuları yardım etmezse o sıkıntıların aşılması ne kadar zordur. O ülkede biri istikrar, güvenlik ve huzur istiyorsa, komşu ülkelerin yardımına ihtiyacı vardır. Dolayısıyla bu platformun başta BM olmak üzere Irak ile ilgilenen herkes tarafından giderek daha çok dikkate alınması ve öneminin kavranmasını büyük bir memnuniyetle izliyoruz.” Gül, İslamabad ve Kabil'deki temasları hakkında bilgiler de verdi.