Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Azize Sezin Şeyhanoğlu, Bingöl'de son dönemlerde yoğun bir şekilde yaşanan grip hastalığı ile ilgili bir açıklama yaptı.
Şeyhanoğlu, dikkat edilmesi ve yapılması gerekenleri şu şekilde anlattı:
“İnfluenza isimli virüsün neden olduğu grip hastalığı, yaygın vücut ağrısı, halsizlik, ateş, kuru öksürük, hapsurma, baş ağrısı, burun akıntısı ile seyreder. Grip ile nezle birbirine çok karıştırılır. Oysaki etkenleri farklı olduğu gibi bulgularda farklılık gösterir. Nezlede ateş ve yaygın vücut ağrısı görünmezken tablo çok daha hafiftir. İnfluenzada öksürük bazen 2 hafta ya da daha uzun sürebilir. Özellikle gebeler, kalp, akciğer hastalığı olanlar böbrek ve karaciğer yetmezliği bulunanlar kanser tedavisi alan, organ nakli yapılmış olanlar, 5 yaş altı ve 50 yaş üzeri kişilerde influenza açısından ciddi bir risk grubu oluştururlar. Bu hastalarda influenza, zatürreden ciddi solunum yetmezliklerine ve hatta ölüme bile neden olabilmektedir.
Hastalığın tanısı; nazofarengeal alınan sürüntüden yapılan hızlı antijen testi sayesinde kısa bir sürede konulabilmektedir. Tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. İstirahat ve destek tedavi önemli yer tutar. Grip tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar Zanamivir ve Oseltamivirdir. Ayrıca risk grubundaki kişilere ve hastalığın ağır seyrettiği kişilere antiviral tedavi kullanımı gereklidir. Gebeler ve çocuklar risk grubunun büyük bir kısmını oluşturular. Gebelikte bağışıklık sisteminin daha zayıf olması hastalığın daha ağır ve komplikasyonlu seyretmesine neden olabilir. İnfluenza komplikasyonları açısından yüksek riskli olguların mümkün olan en erken sürede, ilk 48 saat içinde antiviral (oseltamivir) ile tedavi edilmesi önerilmektedir. Antibiyotikler ikincil olarak gelişen bakteriyel bir enfeksiyon varlığında söz konusu olabilir. İnfluenzadan korunmak için en etkili yöntem aşıdır. Mevsimsel grip aşısının her yıl ekim ayında yapılması önerilir. Grip aşısı 6 ay – 3 yaş arası yarım doz 3 yaş üstü tam doz, 8 yaş altı ilk kez aşı olanlarda 1 ay arayla 2 doz, 8 yaş üstü çocuklarda ise tek doz şeklinde yapılır. Aşının koruyuculuğu 2-4 haftada ortaya çıkar. Gebeler için en uygun aşılanma zamanı ilk 14 haftadan sonraki dönemdir. Ayrıca sık el temizliği yeterli ve dengeli beslenme ve grip virüsü ile enfekte kişilerle temastan kaçınma diğer önemli yapılması gerekenlerdir.”
Haber: Umut BAYRAKTAR