KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Gönül dosta gider vizyonda

Yahyalılı Hacı Hasan Efendi'yi konu edinen Gönül Dosta Gider filmi ile yeniden sinemaya dönüş yapan ünlü yönetmen Mesut Uçakan, sinemaya bakışını anlattı.

Gönül dosta gider vizyonda
12 KASIM 2005 CUMARTESİ 16:45
0
2296
0
AA aa
Yahyalılı Hacı Hasan Efendi'yi konu edinen Gönül Dosta Gider adlı filmi 13 Kasım 2005 tarihinde, Fırat kültür Merkezi'nde yapılacak olan özel gösterimle sinaseverlerle buluşmaya başlıyor.

Filmin yönetmeni olan Mesut Uçakan Anadolu Gençlik dergisinde kendisiyle yapılan söyleşide, kendi sinema macerasını anlattı:

Senarist, Yönetmen ve yapımcı Mesut Uçakan 1953 Kırıkkale doğumlu. İ.T.İ.A. Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu Sinema Televizyon Bölümü mezunu. 1978 yılından beri sinema filmleri yapan Uçakan'ın başlıca filmleri Lanet, Rahmet ve Gazap, Öç, Sessiz Ölüm, Yapayalnız, Zeynepler Ölmesin, Reis Bey (T.C. Kültür Bakanlığı başarı ödülü/T.C. Yazarlar Birliği en iyi film) Yalnız Değilsiniz, Sonsuza Yürümek, Çöküş, Sevdaların Ölümü, Kelebekler Sonsuza Uçar (Antalya Altın Portakal Halk Jürisi Ödülü, T.C. Yazarlar Birliği en iyi yönetmen, BİRSAD en iyi film) Ölümsüz Karanfiller... Ayrıca TRT'ye çektiği Kavanozdaki Adam, İnsanlar Yaşadıkça ve 2005'te çekilen  Otel İstanbul isimli tv filmleri olan Uçakan, 2003 yılından beri Sonsuzkare isimli sinema dergisini yönetiyor. Ayrıca 'Sıkı Tut Ellerimi' isimli şiir, 'Türk Sinemasında İdeoloji' adlı sinema kitaplarının da yazarı. O bu aralar yeni çektiği ‘Anne ya da Leyla' filmin montajıyla meşgul; kendi tabiriyle O'nu görmezden gelen ve kimliklerinden ödün veren meslektaşlarının inadına.

• En son 1995'deki 'Ölümsüz Karanfiller' filmini çektiniz ve bu sene motor diyerek Anne ya da Leyla' filminin çekimlerini tamamladınız. Şimdi bu kadar ara neden diye ezbere sorular sorulur ama biliyoruz ki piyasanın şartları zorlu. Bu on yıllık süreçte Mesut Uçakan ne yapıyordu?
Ölümsüz Karanfiller'de, faili meçhul cinayetleri konu ediyorduk. Ondan sonra da çeşitli belgeseller, dramatik biyografiler, tanıtımlar, reklam filmleri ve TRT için 'Otel İstanbul' isimli bir televizyon filmini çektim. Yine şimdilerde 'Bir Bilgenin İzinde: Hacı Hasan Efendi' isimli bir çalışma yaptım. Sonsuzkare isimli bir sinema dergisi çıkarıyoruz. Yani sinema filmi yapmaya ara verilen bu dönemde teorik ve pratik olarak sinemadan uzak durmamaya çalıştım.

Kuşkusuz, sinema filmi çekememek bir sinema adamı için çok acı verici bir durum. Bunun için de şartların müsait olması gerekiyor. Bilindiği gibi sinema maliyeti çok yüksek bir şey. Ne zamandır hayata geçirmeye çalıştığım 'Anka Kuşu' filmine sponsor bulunamadığı için rafta kaldı.

• Tv'lerdeki dizi piyasasına girmeyi düşünmüyor musunuz?
Bizim cenah televizyonlar kurduğunda da bize teklifler geliyordu. Yönetici olalım diye ya da pek çok muhterem kişilerin hayatları filme çekildi ben bunu da yapamadım. O kadar pespaye paralarla bu işi nasıl yapabilirdiniz ki? Ne oldu; bununla ilgili bir dolu uyduruktan filmler çekildi oysa ki bu işin vebali var, bunu düşünmediler. Bu sebeplerden ötürü önceleri televizyona bir şeyler yapmaya sıcak bakmadım sonra da tv sektörü aldı başını gitti. Açıkçası biz bu duruma uzak düştük ama hayatımızı idame ettirmek için reklam ve tanıtım işleri ile uğraştık.

Tabi bunlar sinema yapmamanın ekonomik, finansal nedenleri ama öte tarafta bizim hayata duruşumuzla ilgili; yaptığımız işi hesap verme bilinciyle, ahlâki bir çerçevede ele almamızda film yapma sürecimizi erteleyen en önemli neden aslında. Bizim bir ahlâki duruşumuz var ve bu her gelen teklifi kabul etmemizi engelledi ve bize karşı tavırların oluşmasına da neden oldu. Sonunda dışlanmalar, horlanmalar, görmezden gelinmeler gibi durumları yaşadık. Tüm bunlara karşı direnmek gerektiğini düşünüyorum ama maalesef bu direnme sınavında kötü dönemler yaşadık ve bazılarımız elde ettikleri makam, şöhret ve para karşısında rahatlarını daha da artırmak adına duruşlarını, renklerini, kimliklerini değiştirdiler. Netice de bu şekilde bir yalnızlaşma süreci oluştu. Artık kimse kimseyi bir ihtiyacı olmadan, bir çıkarı olmadan aramıyor.


• Bu yalnızlaşma sürecini nasıl aştınız?
Siz belli bir iddia ile ortaya çıktığınız zaman, o iddia da başka insanlar olmadığı zaman herkes size çamur atıyor. Bu sizinle aynı dünya görüşüne sahip olmayan çevrelerden gelince yaralayıcı olmuyor hatta daha da güçlendiriyor. Ama daha kötüsü bu saldırının kendi sinemacı arkadaşlarınızdan gelmesi. İşte o zaman yaralanıyorsunuz.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.06.2026
20:46
Bingöl`de Bir İlk! Böbrek Alınmadan Kanser Ameliyatı Yapıldı
Bingöl'de Bir İlk! Böbrek Alınmadan Kanser Ameliyatı Yapıldı
Bingöl Devlet Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirilen kapalı böbrek koruyucu kanser ameliyatında, 75 yaşındaki hastanın böbreğindeki 3,5 santimetrelik tümör başarılı bir operasyonla çıkarıldı.
23.06.2026
17:38
Bingöl`de İlaçlama Çalışmalarına Start Verildi
Bingöl'de İlaçlama Çalışmalarına Start Verildi
Yaz aylarında artış gösteren haşere ve zararlılara mücadele kapsamında çalışmalarını başlatan Bingöl Belediyesi, kanal hatlarından parklara, su birikintilerinden yeşil alanlara kadar birçok noktada ilaçlama çalışması yürütüyor. Çalışmalar kapsamında mahallelerdeki ilaçlamaların da arttırılacağı vurgulandı.
23.06.2026
17:26
Bingöl Üniversitesi İçin 50 Kişi alınacak
Bingöl Üniversitesi İçin 50 Kişi alınacak
İŞKUR ve Bingöl Üniversitesi iş birliğinde yürütülecek İUP programına kabul edilecek 50 kişi, 30 Haziran 2026 tarihinde gerçekleştirilecek noter kurasıyla belirlenecek. Başvurular 22-26 Haziran 2026 tarihleri arasında İŞKUR İl Müdürlüğü, İŞKUR e-Şube, e-Devlet ve ALO 170 iletişim hattı üzerinden yapılabilecek.
23.06.2026
12:45
Zehirli Engereği Eliyle Yakalayıp Boynuna Doladı
Zehirli Engereği Eliyle Yakalayıp Boynuna Doladı
Solhan'da engerek yılanını yakalayan 'İmparator' lakaplı Ses Sanatçısı Yakup Koçak, tehlikeye dikkat çekerek uyardı: 'Sakın benim yaptığımı yapmayın. Bir ısırığı tahtalı köye gönderir.'
22.06.2026
16:45
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından düzenlenecek ücretsiz yaz kursları için başvurular başladı. Akademik, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda açılacak 21 branştaki kurslarla çocuklar ve gençler yaz tatilini verimli geçirme imkânı bulacak.
22.06.2026
16:15
O Artık Fahri Bir Gençli
O Artık Fahri Bir Gençli
Genç Belediye Meclisi, ilçeden ayrılmaya hazırlanan Kaymakam Muhammet Güzel'e oy birliğiyle fahri hemşehrilik beratı verdi. İlçede bir kaymakama ilk kez verilen berat, duygusal anlara sahne oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın