KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Haziran 2026 Pazartesi
°C

Gönül dosta gider vizyonda

Yahyalılı Hacı Hasan Efendi'yi konu edinen Gönül Dosta Gider filmi ile yeniden sinemaya dönüş yapan ünlü yönetmen Mesut Uçakan, sinemaya bakışını anlattı.

Gönül dosta gider vizyonda
12 KASIM 2005 CUMARTESİ 16:45
0
2305
0
AA aa
Yahyalılı Hacı Hasan Efendi'yi konu edinen Gönül Dosta Gider adlı filmi 13 Kasım 2005 tarihinde, Fırat kültür Merkezi'nde yapılacak olan özel gösterimle sinaseverlerle buluşmaya başlıyor.

Filmin yönetmeni olan Mesut Uçakan Anadolu Gençlik dergisinde kendisiyle yapılan söyleşide, kendi sinema macerasını anlattı:

Senarist, Yönetmen ve yapımcı Mesut Uçakan 1953 Kırıkkale doğumlu. İ.T.İ.A. Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu Sinema Televizyon Bölümü mezunu. 1978 yılından beri sinema filmleri yapan Uçakan'ın başlıca filmleri Lanet, Rahmet ve Gazap, Öç, Sessiz Ölüm, Yapayalnız, Zeynepler Ölmesin, Reis Bey (T.C. Kültür Bakanlığı başarı ödülü/T.C. Yazarlar Birliği en iyi film) Yalnız Değilsiniz, Sonsuza Yürümek, Çöküş, Sevdaların Ölümü, Kelebekler Sonsuza Uçar (Antalya Altın Portakal Halk Jürisi Ödülü, T.C. Yazarlar Birliği en iyi yönetmen, BİRSAD en iyi film) Ölümsüz Karanfiller... Ayrıca TRT'ye çektiği Kavanozdaki Adam, İnsanlar Yaşadıkça ve 2005'te çekilen  Otel İstanbul isimli tv filmleri olan Uçakan, 2003 yılından beri Sonsuzkare isimli sinema dergisini yönetiyor. Ayrıca 'Sıkı Tut Ellerimi' isimli şiir, 'Türk Sinemasında İdeoloji' adlı sinema kitaplarının da yazarı. O bu aralar yeni çektiği ‘Anne ya da Leyla' filmin montajıyla meşgul; kendi tabiriyle O'nu görmezden gelen ve kimliklerinden ödün veren meslektaşlarının inadına.

• En son 1995'deki 'Ölümsüz Karanfiller' filmini çektiniz ve bu sene motor diyerek Anne ya da Leyla' filminin çekimlerini tamamladınız. Şimdi bu kadar ara neden diye ezbere sorular sorulur ama biliyoruz ki piyasanın şartları zorlu. Bu on yıllık süreçte Mesut Uçakan ne yapıyordu?
Ölümsüz Karanfiller'de, faili meçhul cinayetleri konu ediyorduk. Ondan sonra da çeşitli belgeseller, dramatik biyografiler, tanıtımlar, reklam filmleri ve TRT için 'Otel İstanbul' isimli bir televizyon filmini çektim. Yine şimdilerde 'Bir Bilgenin İzinde: Hacı Hasan Efendi' isimli bir çalışma yaptım. Sonsuzkare isimli bir sinema dergisi çıkarıyoruz. Yani sinema filmi yapmaya ara verilen bu dönemde teorik ve pratik olarak sinemadan uzak durmamaya çalıştım.

Kuşkusuz, sinema filmi çekememek bir sinema adamı için çok acı verici bir durum. Bunun için de şartların müsait olması gerekiyor. Bilindiği gibi sinema maliyeti çok yüksek bir şey. Ne zamandır hayata geçirmeye çalıştığım 'Anka Kuşu' filmine sponsor bulunamadığı için rafta kaldı.

• Tv'lerdeki dizi piyasasına girmeyi düşünmüyor musunuz?
Bizim cenah televizyonlar kurduğunda da bize teklifler geliyordu. Yönetici olalım diye ya da pek çok muhterem kişilerin hayatları filme çekildi ben bunu da yapamadım. O kadar pespaye paralarla bu işi nasıl yapabilirdiniz ki? Ne oldu; bununla ilgili bir dolu uyduruktan filmler çekildi oysa ki bu işin vebali var, bunu düşünmediler. Bu sebeplerden ötürü önceleri televizyona bir şeyler yapmaya sıcak bakmadım sonra da tv sektörü aldı başını gitti. Açıkçası biz bu duruma uzak düştük ama hayatımızı idame ettirmek için reklam ve tanıtım işleri ile uğraştık.

Tabi bunlar sinema yapmamanın ekonomik, finansal nedenleri ama öte tarafta bizim hayata duruşumuzla ilgili; yaptığımız işi hesap verme bilinciyle, ahlâki bir çerçevede ele almamızda film yapma sürecimizi erteleyen en önemli neden aslında. Bizim bir ahlâki duruşumuz var ve bu her gelen teklifi kabul etmemizi engelledi ve bize karşı tavırların oluşmasına da neden oldu. Sonunda dışlanmalar, horlanmalar, görmezden gelinmeler gibi durumları yaşadık. Tüm bunlara karşı direnmek gerektiğini düşünüyorum ama maalesef bu direnme sınavında kötü dönemler yaşadık ve bazılarımız elde ettikleri makam, şöhret ve para karşısında rahatlarını daha da artırmak adına duruşlarını, renklerini, kimliklerini değiştirdiler. Netice de bu şekilde bir yalnızlaşma süreci oluştu. Artık kimse kimseyi bir ihtiyacı olmadan, bir çıkarı olmadan aramıyor.


• Bu yalnızlaşma sürecini nasıl aştınız?
Siz belli bir iddia ile ortaya çıktığınız zaman, o iddia da başka insanlar olmadığı zaman herkes size çamur atıyor. Bu sizinle aynı dünya görüşüne sahip olmayan çevrelerden gelince yaralayıcı olmuyor hatta daha da güçlendiriyor. Ama daha kötüsü bu saldırının kendi sinemacı arkadaşlarınızdan gelmesi. İşte o zaman yaralanıyorsunuz.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.06.2026
01:03
5 Ünlü Sanatçı, Efrayim Bebek İçin Bingöl`e Geliyor
5 Ünlü Sanatçı, Efrayim Bebek İçin Bingöl'e Geliyor
SMA Tip-1 hastası Efrayim Gökalp'in tedavisine destek olmak amacıyla anlamlı bir dayanışma organizasyonu düzenleniyor. Bir sinema filmi çekimi için Muş'ta bulunan 5 ünlü sanatçı, 30 Haziran Salı günü Bingöl'de vatandaşlarla buluşarak Efrayim bebeğe umut olacak.
29.06.2026
01:02
Bingöl`de sıcaklık alarmı!
Bingöl'de sıcaklık alarmı!
Meteoroloji'nin son tahminlerine göre Bingöl'de hava sıcaklıkları yeni haftayla birlikte yükselişe geçiyor. Salı gününden itibaren etkisini artıracak sıcak hava dalgasıyla birlikte kentte hafta sonuna doğru sıcaklığın 38 dereceye ulaşması bekleniyor.
29.06.2026
01:01
Bingöl`de Arazi Yangını Eve Sıçradı
Bingöl'de Arazi Yangını Eve Sıçradı
Bingöl merkeze bağlı Alatepe köyünde çıkan arazi yangını, rüzgârın etkisiyle büyüyerek müstakil bir eve sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınırken evde maddi hasar meydana geldi.
29.06.2026
00:58
GSB Bin 200 Sözleşmeli Antrenör Alacak! Bingöl`e 8 Kontenjan Ayrıldı
GSB Bin 200 Sözleşmeli Antrenör Alacak! Bingöl'e 8 Kontenjan Ayrıldı
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2026 yılı personel alımı kapsamında Türkiye genelinde 1.200 sözleşmeli antrenör istihdam edecek. Bingöl'e ise 7 farklı branşta toplam 8 kontenjan ayrıldı. Başvurular 6-17 Temmuz tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak.
27.06.2026
20:40
Çotla Dağı`nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Çotla Dağı'nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR`de Yeni Dönem Heyecanı
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın