KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ocak 2025 Perşembe
°C

‘Gölet Projesi’ sumen altı mı?

Genç İlçesi'nde etüt çalışması yapılıp programa alınan ancak genel seçimlerin araya girmesiyle akıbeti belirsizleşen gölet projesiyle ilgili sessizlik, 7 yıldır devam ediyor. Projenin önemini belirtenlere verilen cevap ise değişmiyor: “İlgileneceğiz”

‘Gölet Projesi’ sumen altı mı?
03 HAZİRAN 2009 ÇARŞAMBA 10:07
0
1354
0
AA aa
Genç İlçesi Cumhuriyet Mahallesi hududunda bulunan bölgede yapılması planlanan ve 2002'de programa alınıp gövde etüt çalışmaları yapılan ‘Yeşildere Göleti' için sessizliğini bozan Emekli Ziraat Teknikeri Zeki Karataş, geçtiğimiz hafta sonu Genç İlçesi'ne giden Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ile milletvekilleri Yusuf Coşkun ve Kazım Ataoğlu'a projenin gerçekleştirilmesi yönündeki talepleri aktardı.
Her zamanki yanıtı bir kez daha işiten Karataş, konuyla ilgili araştırma başlatan Kent Haber&Bingöl Medya.Com ekibine önemli bilgiler verdi. Tarımsal alanda büyük önem taşıyan gölet projesinin elektrik üretimine de katkı sunabileceğini söyleyen Karataş, gölet bölgesinde şu bilgileri aktardı.
“2002'de programa alındı ama…”
‘Gölet projesi ilk olarak ne zaman başladı?' sorusuna ‘2002 Temmuz ayında proje hazırlanıp iş programa alındı' yanıtını veren Karataş: “Dönemin Köyhizmetleri Genel Müdürü Yardımcısı Mirbey Ertuğrul'un talimatları doğrultusunda gölet projesi programa alındı ve takriben 1 ay içerisinde Köyhizmetleri Erzurum Bölge Müdürlüğü sondaj ekibi bölgeye geldi. Göletin gövde bağlantılarının yapılacağı yerler incelendi ve 3 ayrı noktada 40'ar metre derinliğinde sondaj vuruldu. Sondaj neticesinde zeminin su geçirmez olduğuna dair müspet raporu verildi. Projenin yüzde 50'si tamamlandı, kalan yüzde 50'lik yapım projesi de 2002 genel seçimlerinden sonra ilgilenen olmadığı için kâğıt üzerinde kaldı. O gün bugündür kurumlar nazarında projenin bahsi açılmadı, bizler açtığımızda da sürekli ‘ilgileneceğiz' yanıtını aldık. O proje, İl Özel İdare Genel Sekreterliği'nde mevcuttur” dedi.
Göletin faydaları
‘Bu Göletin yapılmasının ne gibi yararları olacak?' şeklindeki soruya ‘Burada biriktirilecek su hem tarımsal alanda kullanılabilir, hem de artırma tesisi vasıtasıyla içme suyuna dönüştürülebilir” karşılığını veren Karataş: “Gölet yapılırsa Genç İlçesi'nde sulu tarım gerçekleştirilebilir. İlçenin yamaç bölgesinde yaklaşık 4–5 bin dönüm arazi susuz, köylüler tarlasını ekemiyor. Yapılacak bu göletten Genç ilçe merkezi, Sürekli, Ardıçdibi ve Meşedalı köyleri faydalanır. İlçe merkezi ve adı geçen köylerde yıllardır sulu tarım yapılamıyor. Gücü yeten çiftçiler Murat Nehri'ne yakın bölgelerde sondaj vurup mazotlu pompalarla tarlasına taşıdığı suyla toprağını işliyor. Bu da çiftçilerin yüzde 4'üne tekabül etmektedir. Gücü yetmeyenler ise toprağını ekemiyor” ifadelerini kullandı.
Karataş, göletin faydalarını ise şöyle sıraladı.
“Gölette birikecek su, arıtma tesisi suretiyle içme suyuna dönüştürüldüğünde ilçenin içme suyu ihtiyacı karşılanır. Kod yüksekliği ilçe merkezinden 130–150 metre civarında, dolayısıyla hidroelektrik tribün kurularak ilçenin elektrik ihtiyacı karşılanabilir. Yapılacak düzenlemelerle gölet çevresi yerli ve yabancı turistlerin gezip dolaşabileceği bir mekân olabilir. Balık ve pekin ördek yetiştiriciliği yapılabilir. Sulu tarım yapılabilir.”
“Göleti dolduracak su da var”
2 yamaç arasına yapılacak setle oluşturulacak gölette hedeflenen su miktarının da kısa sürede sağlanabileceğini ifade eden Karataş: “Projesi yapılan gölet için bölgeye gelen sondaj ekipleri, göletin gövde bölgesinin yüksekliğini 43 metre olarak belirlediler. Bu gölet; kar ve yağmur suyuna ihtiyaç kalmadan yaklaşık 1 kilometre güneydoğusundaki ‘Ledız Çayı'ndan aktarılacak suyla da dolabilir. Ledız Çayı yılın 10 ayında Murat Nehri'ne akıyor. En azından bu su da değerlendirilmiş olur. Göletin su tutma kapasitesi 5 milyon metreküp civarında. Bu gölet sayesinde 2 bin 500 dönüm arazi sulanabilir. Ormanlık alan içinde kalacağından doğaya ayrı bir güzellik katacaktır” diye konuştu.
“Proje hayata geçirilmeli”
Tarımsal kalkınmanın sağlanması için gübre, makine ve ekipman desteklemelerinden ziyade toprağa hayat verecek suyun temin edilmesi gerektiğini söyleyen Karataş: “Tarım alanında gelişim isteniyorsa öncelikle tarlaya verilecek suyun getirilmesi lazım. Toprak sulanmadıktan, çiftçi tarlasını ekemedikten sonra makineyi ne yapacak? 2002 yılında hazırlanan ve programa alınan gölet projesinin hayata geçirilmesi, Genç İlçesi'nde yeni bir dönemin başlaması demektir. Göletin yapılması için taşa, betona ihtiyaç yok. Toprak dolgu yapılıp gölet içerisine bakacak bölge taş duvarla örüldü mü mesele kalmıyor. Su ihtiyacı için de 1 kilometre öteden bağlantı yapılacak. Bu konuyu Sayın Bakanımız Cevdet Yılmaz ve milletvekilleri Yusuf Coşkun ile Kazım Ataoğlu'na aktardık. İlgileneceklerini söylediler. Sayın Valimizin de bu konuda girişimlerde bulunmasını bekliyoruz. Proje, İl Özel İdaresi'nde mevcuttur. Genç Belediyesi, İl Özel İdare, Tarım İl Müdürlüğü ve DSİ işbirliğiyle projeyi hayata geçirme olanağı da bulunmaktadır. Bu konuda AB hibe fonlarından da yararlanılabilir” şeklinde konuştu.

http://www.gencinsesi.com

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın