KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Eylül 2026 Salı

Göç ve iklim sorununa karşı yeni bakanlık kurulması gündemde

Artan göç hareketliliğinin tek elden yönetilmesi, iklim değişikliklerine karşı alınacak tedbirler ve afetlere hızlı müdahale için bu konuda uzmanlaşmış kuruluşların tek bir bakanlık çatısında toplanması planlanıyor.

Göç ve iklim sorununa karşı yeni bakanlık kurulması gündemde
31 AĞUSTOS 2021 SALI 10:07
1
5998
0
AA aa

Global iklim değişikliğinin etkisiyle Türkiye'de son yıllarda artan sel ve yangın gibi afetlerin yanı sıra, göç hareketliliğinin yönetilmesi ve güvenli yerleşim alanlarının oluşturulmasına yönelik planlamaların yapılması için yeni bir yapı kurulması tartışılıyor. 

Türkiye'de 4 milyona yakın Suriyeli olmak üzere 5 milyondan fazla sığınmacı bulunuyor. Göç hareketleri İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve AFAD tarafından yönetiliyor. AK Parti'de son dönemde hem bu göç hareketlerini hem de iklim değişikliği ile birlikte önümüzdeki yıllarda artacak insan hareketliliğinin yönetilmesi için yeni bir bakanlık kurulması tartışmaya açıldı. AK Parti kaynakları, sel, yangın ve deprem gibi afetlere hızlı müdahale, bu konularda ihtisaslaşmış yapıların tek bir çatı altında toplanması, tüm bunlarla birlikte göç hareketlerinin yönetimini de içine alacak şekilde bir bakanlık oluşturulmasını tartıştıklarını söyledi.

AK Parti kurmayları bu konuda şu görüşleri dile getirdi:

İklim değişikliği dikkate alındığında güvenli yerleşim yeri anlayışının da değişmesi gerekiyor. Buna göre yerleşke planlarının yenilenmesi gerekebilir. Orman yangınları konusunda da seri örgütlenme ve daha hızlı müdahale şartlarını oluşturacak alt yapıya öncelik verilmeli. Bütün planlar buna göre revize edilmeli. Seller ve orman yangınları artık beklenenden fazla ve sıklıkta olabilir. Nem oranı, aşırı yağmurlar gibi iklim değişikliklerinden kaynaklanan yeni şartlara uyumlu bir altyapı oluşturulması gerekiyor. Bu nedenle hem ilgili bakanlıkların yeniden yapılandırılması, hem de kamuda yeni birimler kurulması gerekebilir. Mesela AFAD'ın çatısı altıda, sel, yangın gibi afetlerde özel ihtisas sahibi yeni birimler oluşturulabilir. Ayrıca, nüfus hareketliliği ve göç hareketliliği dikkate alınarak bu yapılanmalar yeniden ele alınmalı. İçişleri Bakanlığı bünyesindeki,  göç idaresi, AFAD gibi bu konuda uzman kuruluşları bir çatı altına alacak iklim değişikliği ve ‘Göç Bakanlığının' kurulması gerekebilir. Bu konu Türkiye'yi yakın gelecekte çok ilgilendirecek. Hem iklimsel sebepler hem de buna bağlı göç hareketliliğinden dolayı Türkiye, geçiş noktasında. Dolayısıyla önümüzdeki dönem bu konularda uzman bir yeni bakanlığın kurulması gündeme gelecektir.

Kaynak: TÜRKİYE GAZETESİ

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.09.2026
14:19
Genç`te 4 kilometrelik sahil projesi için ilk kazma
Genç'te 4 kilometrelik sahil projesi için ilk kazma
Yıllardır ilçenin önemli potansiyellerinden biri olan Murat Nehri kıyısında 4 kilometre boyunca uzanacak sahil projesinde çalışmalar başladı. Proje kapsamında yürüyüş, koşu, bisiklet ve tren yolları yapılması planlanıyor.
29.09.2026
13:37
Beyaz Liste sahada! Ayas: `Ortak hedefimiz Bingöl ticaretini büyütmek`
Beyaz Liste sahada! Ayas: 'Ortak hedefimiz Bingöl ticaretini büyütmek'
3 Ekim'de yapılacak BİNTSO seçimleri öncesinde çalışmalarını sürdüren Beyaz Liste grubu, merkez ve ilçelerde üyelerle bir araya gelerek talep ve beklentileri dinledi. Başkan Adayı Mahmut Ayas, farklı sektörlerden isimlerin aynı hedef etrafında buluştuğunu belirterek, Bingöl'ün ticaret hayatına ve esnafına hizmet etme vurgusu yaptı.
29.09.2026
12:38
3 metrekarelik dükkânda yarım asırlık meslek mirası
3 metrekarelik dükkânda yarım asırlık meslek mirası
Bingöl'de Selahattin Bulut, babasından öğrendiği saat tamirciliğini yaklaşık 33 yıldır 3 metrekarelik dükkânında sürdürüyor. Çocuk felci nedeniyle ağır işlerde çalışamayan Bulut, küçük dükkânında saatleri yeniden hayata döndürürken, baba yadigârı mesleğin geleceğe taşınmasını istiyor.
29.09.2026
12:29
Bingöllü sporculardan Avrupa`da üç altın madalya!
Bingöllü sporculardan Avrupa'da üç altın madalya!
İtalya'da düzenlenen Avrupa Gençler Bocce Raffa Şampiyonası'nda Türkiye üç altın madalya kazandı. Milli sporcu Zilan Atilla üç farklı kategoride Avrupa şampiyonu olurken, Bingöllü Elif Aday da çift kızlar kategorisinde altın madalya kazandı.
29.09.2026
12:08
Bingöl`de uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonu!
Bingöl'de uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonu!
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin 18-25 Eylül tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda 22 olaya müdahale edildi. Operasyonlarda 1.777 kök kenevir/skunk bitkisi, 637 gram kubar esrar, 272 kilogram kıyılmış tütün ve 4 av tüfeği ele geçirilirken, aranan 2 kişi de tutuklandı.
29.09.2026
11:55
Bingöl`de lisansüstü öğrenciler kongrede buluşacak
Bingöl'de lisansüstü öğrenciler kongrede buluşacak
Bingöl Üniversitesi'nde ilk kez düzenlenecek I. Sosyal Bilimler Lisansüstü Öğrenci Kongresi, 6-7 Ekim 2026 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sosyal bilimler alanında eğitimlerini sürdüren lisansüstü öğrenciler, bilimsel çalışmalarını kongrede akademik çevreyle paylaşacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın