Bingöl'de hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, Büyüktekören ve Çayağzı köyü kemalan mezrasında bulunan arazileri mülkiyet sahipleri ile tek tek görüşmek sureti ile 35 tarla 700 dekar alanı kiralayarak birim alandan daha az masrafla daha fazla ürün elde etmek adına sözleşmeli üretim modelinin ilk adımı attı.
Genç girişimcilerimiz kiraladıkları bu alanın sürümünü gerçekleştirip ekime hazır hale getirdikten sonra Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile alım garantili olarak sözleşmeli üretim modeli konusunda anlaşmaya varırken, konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır, bu modeli sonuna kadar desteklediğini aktardı.
“BU ÖRNEK MODELİ HEM TEKNİK HEM DE TOHUM TEDARİKİ NOKTASINDA DESTEKLEYECEĞİZ”
Bahadır; “Kooperatif, işbirliği ve birlikte yönetim gibi imece usulü faaliyet konularını Bakanlığımız ve İl Müdürlüğü olarak önemsiyoruz. Tarım arazilerimizin küçüldüğü yeter ve ekonomik büyüklükten uzaklaştığı bu dönemde birim alandan daha az masraf ve girdi ile daha fazla verim ve gelirin sağlanacağı bu sistemi sonuna kadar destekliyorum. İnanıyorum ki bu girişim diğer üreticilerimize de örnek olacaktır. İl Müdürlüğü olarak ben ve çalışma arkadaşlarım bu örnek modeli hem teknik hem de tohum tedariki noktasında destekleyeceğiz. Bu süreçte özellikle ilimiz kaba yem ihtiyacının karşılanması açısından 2020 üretim sezonu için bakanlık merkez bütçesinden, İl Özel İdaresinden ve ayrıca DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından yem bitkisi Tohumu (silajlık mısır, yonca, fiğ ve korunga) tedariki noktasında bütün hazırlıklarımızı tamamladık” dedi.
YÜZDE 50 TOHUM DESTEĞİ
Üreticilere hibe kapsamında tohum desteği de sunacaklarını aktaran Bahadır; “Bu kapsamda da hem Bingöllü üreticilerimize hem de genç girişimcilerimize yüzde 50 hibe ile tohum tedariki noktasında sonuna kadar destek olacağız. Bu girişimin İlimiz hayvancılığının gelişmesi için örnek bir üretici modeli oluşturacağına inanıyorum. Bu bağlamda Genç Üreticilerimizi kutluyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum. Bu sadece bir üretim modeli değil aynı zamanda bir farkındalık modelidir. Bunun yaygınlaşması için teknik personellerimiz bu üretim alanına ayrı bir özen ve ihtimam gösterecekler sürekli sahada olup bu girişimciliği sadece tohumla değil teknik yardımlarla da destekleyeceğiz” diye konuştu.