TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili
Burhan Kuzu, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının doğrudan bir soruşturmaya tabi olmaması için bir onay sisteminin düşünüldüğünü söyledi.
Kuzu, "Genelkurmay Başkanı için Cumhurbaşkanı'nın onaylaması, kuvvet komutanları için ise Başbakan'ın onaylanması ya da tamamı için Başbakan'ın onayı gibi bir formül düşünülüyor" dedi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezuniyet törenine katılan
Burhan Kuzu, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Askerlerin sivil mahkemede yargılanması ile ilgili yasanın devreye girdiğini söyleyen
Kuzu, "Askerlerin darbeye teşebbüsleri, hükümete, Meclis'e ve nizama yönelik hareketleri bakımında böyle bir değişiklik öngörüldü." dedi.
Kuzu, bunun Avrupa Birliği süreci kapsamında zorunlu olduğuna işaret etti.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin herhangi bir iftiraya kurban gitmesini istemediklerine dikkat çeken
Burhan Kuzu, "Bir takım uydurma belgeler, darbe teşebbüsü ile ilgili belgeler nedeniyle askerlerin doğrudan doğruya bir soruşturmaya tabii olmaması için bir izin sistemi düşünülüyor. Oturup nasıl bir değişiklik olabilir diye konuşacağız. İki değişiklik olabilir. Ya Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan'da yargılama şeklinde bir değişiklilk olabilir. Ya da Genelkurmay Başkanı'nın yargılanması için Cumhurbaşkanı, kuvvet komutanlarının yargılanması için ise Başbakan'ın onaylanması gerekebilir. Ya da tamamının Başbakan tarafından onaylanması gerekebilir. Böyle bir formül bulunması gerekiyor. TSK'yi korumak görevimizdir" dedi.
Yasanın Anayasa Mahkemesi'nden dönmesi durumunda ne yapılabileceği sorusuna
Kuzu, "Anayasa Mahkemesi'nin uygulamaları ve kararlarına baktığımızda asker-sivil dengesinde, sivilden yana yorum yaptığını ve sivilin haklarını genişlettiğini görüyoruz" cevabını verdi.
Cihan