Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) ve birliğe bağlı Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) ÖSDP–2 (2. Özelleştirme Sosyal Destek Projesi) Projesi kapsamında işsizlere destek vermek amacıyla 2 proje hazırladı. Kredileri onaylanan 16 kişilik trikotaj eğitimini ESOB, yine 16 kişilik garsonluk eğitimini de esnaf ve sanatkâr odaları verecek. Her iki programı da başarıyla bitiren işsizlere yüzde 50 garantili iş verilecek.
T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen Özelleştirme Sosyal Destek Projesi–2 programı kapsamında hazırlanan projeler hakkında bilgi veren ESOB Başkanı Ali Bayram, yapılan projeler sayesinde 32 işsiz gencin iş imkânına kavuşacağını söyledi.
Bingöl'deki diğer kurumların da proje hazırlaması gerektiğini savunan Bayram, AB hibe kredilerinden de Bingöl'ün yeterince yararlanmadığını bildirdi.
Bayram, konuşmasında şunları kaydetti:
''İlimizde bütün kurumlar çeşitli alanlarda benzer projeler yapabilirlerdi ama yapamadılar. İlimiz idarecilerinin birçoğunun vurdumduymazlığı başta AB projelerinde kendini gösterdi. Bingöl olarak AB projelerinden en az faydalanan iller arasına girdik. Birkaç duyarlı kurumumuz dışında kimse bu kaynaklardan yararlanıp Bingöl'e katkı sağlamaya çalışmadı. Şimdi kurumlarımız gelsin İş-Kur İl Müdürlüğü ile işbirliği içinde ilimize hizmet edelim, proje üretelim. Bizde bu konuda elimizden gelen teknik desteği personellerimizde sağlarız, yeter ki Bingöl'de biraz kıpırdanma olsun. Yaptığımız proje ile 32 işsiz gencimizi meslek sahibi edeceğiz, kursu başarı ile geçen örgencilerin yarısına iş imkânı sunacağız ve üstelik maddi anlamda işsiz gençlerimize asgari ücret civarında eğitimler süresince maaş bağlıyacağız. Dünya bankasının karşılayacağı projenin getirileri de ilimize kar olarak kalacak. Bizim gibi 10 kurum daha benzer projeler yaparsa Bingöl'e muazzam bir katkı sağlayacaktır. Ayrıca bizim üst kuruluş olarak tekstil alanında yapacağımız trikotaj projesi Bingöl'de tekstil anlamında kalifiyeli eleman yetiştirme noktasında trikotaj eğitimi ile küçük bir adım atıyoruz. Denizli, Antep, Bursa tekstilde kendiliğinden büyümedi ufaktan başladılar, büyükten değil. Şuna inanıyorum ki tekstil alanında Bingöl gelişebilir ve bunun Bingöl'e büyük katkıları olur. Bu konuda da müteşebbislerin desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerekir.''
Esnaf Odaları Başkanı Yılmaz Çapak ise kursu başarıyla bitirecek işsiz gençlerin yarısına iş garantisi verileceğini söyledi. Çapak, ''Bingöl için bu meslek dallarında eğitimler bir ilk. Amacımız kaliteli elemanlar yetiştirmek ve yetiştireceğimiz bu elemanların bir kısmına da istihdam garantisi veriyoruz. Kursa katılacak kursiyerlerin kalifiyeli eleman olarak hizmet edeceğini ümit ediyoruz. Bu gibi kursların devam etmesini temenni ediyoruz''dedi.
Kursa kayıtlarının başladığını ve 5 Ağustos'ta seçmelerin yapılacağını belirten Çapak, eğitimlerinde 11 Ağustosta başlayacağını kaydetti. Çapak, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Eğitimler ortalama 4 ay sürecek. Teorik eğitimler ESOB Binasındaki Ticaret sanayi odası toplantı salonunda yapılacak. Pratik eğitimlerde trikotaj atölyesinde ve lokantalarda yapılacak. Ayrıca bütün kursiyerlere 4 ay boyunca asgari ücret tutarında ücret ödenecek. Kursiyerler böylece hem eğitim alacaklar hem de bu eğitim sürecinde maddi anlamda desteklenmiş olacak. Başvuru koşulları ise 18 yaşını doldurmuş. İşsiz ve İş-Kur'a müracaat etmiş, en az ilkokul mezunu bay ve bayan kursiyerler müracaat edebilirler.''