Genç ilçesinde kurdukları kooperatif çatısı altında bir araya gelen 12 kadın, bir proje kapsamında aldıkları 50 kovanı 100'e çıkartırken, burada organik bal, bal mumumdan hediyelik eşya ve sabun üretimi yapıyorlar. 12 arkadaşı ile S.S. Genç İlçesi Merkezi Kadın Çiftçileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurduklarını belirten Kooperatif Başkanı Sevim Aksu, Avrupa Birliği (AB) destekli bir proje kapsamında aldıkları 50 kovan sayısını 100'e çıkardıklarını, hedeflerinin ise bu sayıyı 200'e çıkartmak olduğunu söyledi.
"Genç Kadınlarına Arıcılık Ana Arı ve Organik Bal Üretimi ile İstihdam Projesi" adı altındaki proje ile erkek mesleği olarak bilinen arıcılığı yaptıklarını ifade eden Aksu, bunu da başardıklarını söyledi. Projeye ilk önce tereddütle yaklaştıklarını, ancak projede yer almak istediklerini belirten kadın sayısının artması ile birlikte kendilerinde özgüven oluştuğunu ve bu işe başladıklarını belirten Aksu, "Erkek işi olarak bilinen arıcılığı biz kadınlar yapacaktık. Bizlerde başvuran bayanlar olarak bu konuyu değerlendirdik ve bu işin üstesinden gelebileceğimizi belirttik. 8 aylık bir eğitimin ardından oluşan özgüvenimiz ile bu işe giriştik. Dönem içinde yaklaşık 300 kilogram bal ürettik ve ürettiğimiz bu balı projemizde kurs gören üyelerimize dağıttık. Ancak önümüzdeki yıldan itibaren elde edeceğimiz ve tamamen organik olacak balımızı pazarlayacağız. Projemiz bünyesinde 3 dernek ve bir kooperatif kurduk. Şu an için projemiz sonlanmış durumda. Ancak ilçe belediye başkanımızın projenin sürdürülebilirliği kapsamında farklı projeler ürettiğini gördük. Bizlere tahsis edilen araç, gereç ve atölyede mesleğimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Burada bal mumundan ürettiğimiz hediyelik eşyaları ve sabunları pazarlamaya çalışıyoruz. Ancak pazar konusunda büyük sıkıntılar çekmekteyiz. Yetkililerin, büyük firmaların ve esnaflarımızın bu konuda desteklerini bekliyoruz" dedi.
"ÖNCE TEREDDÜT ETTİK, AMA BUGÜN BAŞARDIK"
Projede yer alan Aynur Mesutoğlu adlı genç bayan ise, bu projeyi duyup başvurmak istediklerinde 'Acaba Yapabilir miyim?' tereddüdü yaşadığını belirterek, "İlk etapta erkeklerin mesleği olarak bilinen arıcılığı yapabilir miyim diye düşündüm. Açıkçası pek de ümitli değildim. Ancak aldığımız eğitimlerle bunu yaptığımızı kanıtlayarak başardık. Şu an çok mutluyum. İnşallah devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.
ORGANİK SABUN ÜRETİMİ
Arıcılık projesinin dışında kişi başı 500'er TL aldıkları Mikro Kredi ile 5 bin TL sermaye oluşturduklarını ve bununla organik sabun üretimi de yaptıklarını ifade eden kadınlar, ancak umdukları pazar payını bulamayınca büyük sıkıntı çektiklerini dile getirdiler. Ürettikleri sabunları satarak ailesine katkıda bulunmak istediğini belirten Gülsüm Savuş, "10 arkadaş birleşerek çektiğimiz bu kredi ile sabunun ham maddesini satın aldık. Proje ofisinde gece gündüz çalışarak bir ay içinde sütlü, ballı, ballı sütlü, sandaloz sakızlı ve sade zeytinyağlı olmak üzere 5 ayrı çeşitte 1 ton sabun ürettik. Ancak satış konusunda büyük sıkıntı çekiyoruz. Herkesten pazar konusunda destek bekliyoruz. Bu desteği bulmamız halinde seri üretime geçeceğiz" şeklinde konuştu.