Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi tarafından, Fırat Kalkınma Ajansı 2018 yılı Turizm ve Endüstriyel Gelişme Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan “Geleceğin Mühendislerini ve Teknisyenlerini Yetiştiriyoruz” projesi başarılı bulunarak destek almaya hak kazanmıştı.
Destek sözleşmesi, İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin ve FKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Şirin Budancamanak tarafından imzalandı.
FKA Bingöl Destek Ofisi Koordinatörü İsa Telimen ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge biriminden proje ekibinin hazır bulunduğu toplantıda projenin uygulama sürecine dair değerlendirmelerde bulunuldu.
Proje kapsamında Fen ve Teknoloji alanlarında uygulamalı eğitimlerin gerçekleştirileceği bir Bilim Merkezi oluşturulması amaçlanıyor. Bu Bilim Merkezinde robotik kitlerin hazırlanması ve kullanımı ile kodlama konularında ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda 100 öğretmen ve 150 öğrencinin STEM, robotik ve kodlama konularında eğitilmesi planlanıyor. Bu proje, özellikle STEM eğitimi konusunda ilimizdeki ilk proje çalışması olması bakımından önem taşıyor.
Science (Fen), Technology(Teknoloji), Engineering(Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) derslerinin İngilizce karşılıklarının baş harflerinden oluşan STEM eğitimi Matematik, Fen ve Teknoloji alanlarındaki disiplinler arası işbirliğiyle öğrencilerin yaratıcılıklarını kullanarak mühendislik çalışmaları gerçekleştirmeleri anlamına geliyor. STEM eğitimi, üretim, buluş yapma bilgi ve becerilerini kazandırmayı hedefliyor. STEM Eğitimi almış bireylerin, iş dünyasına girdiklerinde de bu becerileri sayesinde iş hayatının istediği niteliklere kolayca uyum sağlayabilmesi ve ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı vermesi bekleniyor. STEM Eğitimi dünyada okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar tüm eğitim sürecini kapsayan disiplinler arası bir yaklaşım olarak kabul ediliyor. Türkiye'de ise son yıllarda STEM eğitimi merkezleri artmakta olup bu merkezlerdeki STEM uygulamaları kodlama ve robotik dersleri ile desteklenmektedir.
Aynı projede, Endüstri Meslek Lisesi olan Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin müdernizasyonunun sağlanarak öğrencilerin günümüzün sanayisinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yetişmeleri amaçlanıyor. Buna göre proje süresi içerisinde meslek lisesi mezunlarının sanayi iş kollarında istihdamında %5 ve takip eden 2 yıl içerisinde de %10 artış sağlanması hedefleniyor. Bu kapsamda Bingöl MTAL'in mobilya, metal, makine ve bilgisayar alanlarının modernize edilmesi planlanıyor. Proje çerçevesinde gelişmiş teknoloji ürünü CNC makine ekipmanlarının alımı da bulunuyor.
Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğünün “Geleceğin Mühendis ve Teknisyenlerini Yetiştiriyoruz” projesi STEM ve Robotik kodlama eğitimlerinin gerçekleştirileceği Bilim Merkezinin oluşturulması ve ilde endüstriyel alanları bünyesinde bulunduran Bingöl MTAL'in atölyelerinin modernizasyonu çalışmasıyla ilköğretimden ortaöğretim kademesine kadar oldukça kuşatıcı ve kapsamlı bir proje olma özelliği taşıyor.
Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü, Fırat Kakınma Ajansından 2016 yılında Doğrudan Faaliyet Desteği ve 2017 Yılında da Teknik Destek almıştı.