''GAP, 2012 yılı sonunda tamamlanacak''Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 'GAP, 2012 yılı sonunda tamamlanacak. Bu da istihdama yansır ve göçü tersine tetikler' dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz; terör konusuyla tekrar gündeme gelen GAP bölgesinde, 2012'nin sonunda projenin tamamlanmasıyla istihdamda ciddi bir patlama öngördüklerini söyledi.
1 hektar alanın sulanmasıyla doğrudan ve dolaylı olarak 2 kişiye istihdam sağlandığını belirten Yılmaz, “Bu da milyonlarca kişiye iş demek. İstihdamda bir patlama olacak dersek yanlış olmaz” dedi.
Yılmaz, terörün maliyetini yine bölge halkının çektiğini belirtirken, “Bakın işte sağlık görevlilerini kaçırıyorlar. Geçen günlerde bir ambulans şoförünün korkudan yoldan gitmek istemediğini duyduk. Bunun faturasını yine o bölgenin insanı ödüyor” dedi.
TERÖRDEN BÖLGE DE RAHATSIZ
Yılmaz, IMF'nin Türkiye'nin gelecek yıl yüzde 2.5 büyüyeceği tahminine de, “Kesin rakamlar yok. Ama yüzde 5'ler civarında bir büyüme bekliyoruz” yanıtıyla karşılık verdi.
Yılmaz, terör konusuyla bölgenin tekrar anılmaya başlamasından rahatsız. GAP için doğru bildikleri neyse onu yapmaya devam edeceklerini belirten Yılmaz, “Bir kalkınma planı olarak GAP hiçbir zaman bitmeyecek. Ama fiziki yatırımların büyük bölümü 2012 sonunda bitecek” diye konuştu.
Projenin bitmesiyle şu anda barajlarda bekleyen ve 1 milyon hektardan fazla alana yetecek suyun bölgeye dağılacağını belirten Yılmaz, “Sadece 2010'da 218 bin kişi GAP bölgesinde iş buldu. Bir de 2012 sonunu bekleyin” dedi.
Bir hektar alanın sulu hale gelmesiyle doğrudan ve dolaylı 2 kişinin iş bulabileceğini ifade eden Yılmaz, “GAP'ta sulanan alanın 1 milyon 60 bin hektara çıkması öngörülüyor. Bu da milyonlarca kişiye iş demek. Bölge içi göç de, bölge dışında da göç olabilir. Yeni istihdam olanaklarıyla birlikte, şehirlerde de yeni planlamalar gerekiyor. Onlara çalışıyoruz” dedi.
Bölgeye doğru bildikleri ve anlamlı buldukları her türlü yatırımı yapmaya devam edeceklerini belirten Yılmaz, “Ama işte duble yol çalışmasında araçlar yakılıyor, 1 sağlık memuru kaçırılıyor. Acısını bölge halkı çekiyor. Duble yolun yapılmamasının sıkıntısını kim yaşıyor? Geçen günlerde ambulans şoförü, bu olaylar nedeniyle yoldan gitmek istemedi. O hastanın çektiği sıkıntı, o olayların bir maliyeti” diye konuştu.
Kamunun yatırımlarına devam ettiğini ama özel sektörün etkilendiğini belirten Yılmaz, “Özel sektör itibariyle maliyet daha da çok oluyor” dedi.
2012'DE YÜZDE 5 CİVARINDA BÜYÜRÜZ
IMF'nin Türkiye'nin 2012 yılı için yüzde 2.5 oranında büyüyeceği tahminiyle ilgili Yılmaz şu yorumu yaptı: “G20 ülkeleri için yapılmış bir tahminden bahsediyoruz; ama IMF'nin tahminleri de her zaman tutacak diye bir şey söz konusu değil. Biz 2011 için öngördüğümüz yüzde 4.5'lik büyüme hedefinin çok üstünde bir rakam bekliyoruz. 2012'de ise kesin olmamakla birlikte yüzde 5'ler civarında bir büyüme bekliyoruz” diye konuştu.
BİZDEN RADİKAL TEDBİR BEKLEMEYİN
Türkiye'nin olumlu olarak diğer ülkelerden ayrıştığını kaydeden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Bütün ülkelerde borç oranlarında ciddi artışlar var. Borçların yüksek oluşu zor kararların alınmasını gerektiriyor, bu nedenle bedel ödemek zorundalar. Türkiye'nin takip etmesi gereken temel konu ise cari açık. Ama biz orada da ciddi bir risk görmüyoruz. Bir gece oturup bürokratların radikal tedbirler almasını beklemeyin” dedi.
HER İLE GÖRE GELİŞME STRATEJİSİ OLACAK
Yılmaz yeni dönemde, her il için gelişme stratejileri hazırlayacaklarını da açıkladı. 26 bölgesel ajansın 81 ili kapsayan bölgesel gelişme stratejileri hazırladığını belirten Yılmaz, “İstanbul, Antalya, Ankara için de planlar yapılıyor. Hem ortalamanın altındaki iller hem de ortalamanın üstündeki iller için planlar devreye girecek. Sadece birkaç bölgeyle 2023 planına doğru yürüyemeyiz. Bu nedenle tüm illerimiz için çalışıyoruz” dedi. YORUM YAZIN
|
|