Malatya merkezli olan, Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerinin bağlı bulunduğu FKA Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, 2011 çalışmalarını değerlendirip, 2012 hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Altunyuva, "2012 yılı Ajansımız için sahada bilgi üretme ve yatırım destek yıl olacak, destek süreci devam eden projeler tamamlanacak, 2011 yılı desteklerinin değerlendirilmesi tamamlanarak uygulama süreci başlayacak olup yatırımcılara yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bitkisel üretim ve sürdürülebilir turizm alanlarında bölgenin 2023 stratejisini ortaya koymak üzere bir planlama çalışması sürdürüyoruz. Bu çalışmanın 2012 ortalarında tamamlanması hedefleniyor" dedi. 2011 yılı çalışmaları hakkında bilgiler veren Altunyuva, "2011 yılı içerisinde kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik Turizm Sektörünün Geliştirilmesi ve Turizm ve Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi mali destek programları sonuçlandırılmıştır. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik olan Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik Destek programları sürdürüldü. Bu programlarla birlikte, bölge için stratejik önemi ve aciliyeti olan projelere destek verildi, teknik destek kapsamında da kurumsal gelişim kapsamında alınması gereken eğitimlere destek verildi. 2010 yılında ilan edilmiş olan KOBİ'lere yönelik Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı kapsamında desteklenen projelerden 5 projenin uygulama süreci sona erdi, 37 projenin uygulaması 2011 yılında da devam etti. Ajansımız, TRB1 Bölgesinde (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) faaliyet gösteren KOBİ'ler, tarımsal üretici birlikleri ve kooperatiflerin, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayabilecek projelerine destek vermek amacıyla Ekonomik Gelişme ve Tarımda Model İşletmeler Mali Destek Programları teklif çağrısı dönemini 30.11.2011 tarihi itibariyle başlatmıştır. Proje Teklif Çağrısı kapsamında 8 milyon 700 bin TL bütçeli Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı ve 6 milyon TL bütçeli Tarımda Model İşletmeler Mali Destek Programı aracılığı ile bölgeye yaklaşık 15 milyon TL kaynak aktarılacak" diye konuştu.
Tarımda Model İşletmeler Mali Destek Programı kapsamında su ürünleri üretimi, hayvancılık, yenilenebilir enerji destekli seracılık, sertifikalı organik tarım ve iyi tarım alanlarında faaliyet gösteren kuruluşların fiziki, teknik ve beşeri niteliklerinin geliştirilmesi yoluyla bölgede model tarım işletmeleri oluşturulmasının amaçlandığını dikkat çeken Fethi Altunyuva, "Destek almaya hak kazanacak her bir proje için azami hibe miktarının 300 bin TL olacağı programa KOBİ'ler, tarımsal amaçlı üretici birlikleri/kooperatifleri ve çiftçi kayıt sistemine kayıtlı gerçek kişiler başvurabilecek. Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı kapsamında ise Gıda ve Tarıma Dayalı Sanayi, Makine-Teçhizat İmalatı, Yapı Malzemeleri İmalatı, Tıbbi ve Medikal Ürünlere Yönelik Sanayi, Tekstil Sanayi, Kimya Sanayi ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin, ürün geliştirme yeteneklerinin güçlendirilmesi, üretim süreçlerinde kalitenin ve verimliliğin artırılması ile TRB1 Bölgesi'nde yenilikçi ve rekabetçi bir ekonominin geliştirilmesine katkı sağlama amacıyla destek sağlanacak. Bingöl ve Tunceli illerinde uygulanmak üzere sunulan projeler için programın amacına uygun olmak koşuluyla bu alanların dışında projeler de değerlendirmeye alınacak. Destek almaya hak kazanacak her bir proje için 40 bin TL - 400 bin TL arasında değişen miktarlarda destek almak mümkün olacak. Programa bölgede kurulu ve kayıtlı tüm KOBİ'ler başvurabilecek. Bölgeye yaklaşık 30 milyon TL yatırım gerçekleştirilecek. İlgili programlar kapsamında bölgeye yaklaşık 15 milyon TL kaynak aktarılması ve başvuru sahiplerinin asgari yüzde 50 eş finansmanı ile yaklaşık 30 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirilmesi öngörülmektedir" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz Eylül ayı içerisinde I. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı'nın FKA tarafından düzenlendiğini de hatırlatan Altunyuva, "Ajansımız öncülüğünde gerçekleştirildi. Bu konferansta çeşitli ülkelerden 20ye yakın uzman, konuşmacı olarak katıldı. Yine Türkiye'den ve dünyadan konferansa katılan akademisyenlerce 88 adet bildiri sunuldu. Ayrıca, Fırat Kalkınma Ajansı'nın dışında 25 kalkınma ajansının 13'ünün temsilcileri temel amacı en iyi uygulamaları sergilemek olan konferansta yer aldı" dedi.