Bingöl'de yaşanan konut sıkıntısı nedeniyle giderek artan kiralar, Bingöl Üniversitesi'nin gelişmesi ve bu yıl önemli ölçüde öğrenci almasıyla tavan yaptı. Yaşanan bu gelişmeler karşısında kamuoyunda son günlerde sıkça dile getirilen iddialar ise yutulur cinsten değil. Konuya ilişkin görüşleri alınan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş'ın açıklamaları ise çok daha çarpıcıydı. Kiraların aşırı derecede yükseltilmesini eleştiren Rektör Baydaş, tehdit edilen öğrencilerin şikâyetini de anlattı.
KİRALAR 900 TL'Yİ BULDU
Bu yıl bünyesinde yeni bölümler açılan ve öğrenci sayısında ciddi artışlar sağlayan Bingöl Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin yurt sorunu nedeniyle ev tutmak istemesi, ev sahiplerinin iştahını kabarttı. Son günlerde sıkça dile getirilen konuların başında ise, kiraların yüksek oluşu geliyor. Kimi iddiaya göre ‘4 öğrenciye verilen ev için Bin TL kira isteniyor,' kimi iddiaya göre ‘Evler 800–900 TL'ye kiraya veriliyor.' Bu iddiaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Konuya ilişkin Bingöl Cumhuriyet Savcılığı'yla yapılan görüşmede, bu iddiaların duyulduğu ancak bugüne kadar açılmış bir davanın bulunmadığı belirtildi.
‘BUNUN FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLMEMESİ LAZIM'
Konuya ilişkin görüşleri alınan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, bu iddiaların kendisine de iletildiğini söyledi.
Bingöl'e öğrenci çekmek için verdikleri uğraşlar karşısında bazı ev sahiplerinin durumu fırsatçılığa dönüştürmesinin üzücü ve Bingöl adına gelecek yıllar için bir kayıp olduğunu söyledi.
Bingöl Üniversitesi bünyesindeki fakültelere kayıt yaptıranların yüzde 90'ının farklı illerden gelen öğrenciler olduğuna dikkat çeken Rektör Baydaş: “Diğer üniversitelerde öğrencilerin yüzde 70'i o ilin insanlarıdır. Bingöl Üniversitesi'ne gelen öğrencilerin yüzde 90'ının farklı illerden gelen öğrenciler olması, Bingöl için avantajdır. Fakat bu durumun fırsatçılığa dönüştürülmesi doğru değildir” dedi.
“BÖYLE DEVAM EDERSE ÖĞRENCİ GELMEZ”
Yüksek kapasiteli yurt bulunmayan Bingöl'de öğrencilerin zorunlu olarak ev tuttuklarını aktaran Rektör Baydaş, Bingöl'de kiraların ortalama 200 ila 400 arasında değiştiğine işaret etti ve ekledi.
“250–300 liralık evlerin 800–900 liraya kiraya verilmesi doğru değildir. Bu fırsatçılığı önlemek lazım! Çünkü öğrenciler burada rahat barınabilecekleri bir ortam bulamazlarsa bir sonraki yıl yatay geçişle başka üniversitelere kayıtlarını alacaklardır. Bu da hem Bingöl, hem de üniversitemiz açısından büyük kayıp demektir” diye konuştu.
“ÖĞRENCİLER TEHDİT EDİLMİŞ”
Açıklamasında önemli bir ayrıntıya daha değinen Rektör Baydaş, dün kendisine iletilen bir şikâyeti de açıkladı.
Köy konutlarında ev tutan öğrencilerin komşuları tarafından ‘Neden burada ev tuttunuz? Sizi burada barındırmayacağız' şeklinde tehdit aldıklarını ve bunun kendisine iletildiğini anlatan Baydaş: “Adres tespiti yapıp durumu emniyet müdürlüğüne bildireceğiz. Böyle barbarlık olamaz! Bu insanlar Bingöl'de okumaya gelmişler. Bizler Bingöl'e öğrenci gelsin diye çaba sarf ediyoruz, bazıları da çıkıp bu tür tehdit ve fırsatçılıkla öğrencileri Bingöl'den soğutuyor. Kimsenin buna hakkı yoktur. Gerekli incelemeleri yaptırdıktan sonra önleyici tedbirleri alacağız” şeklinde konuştu.
“BİNGÖL KÖTÜ TANITILIR”
Kira fiyatlarının yükseltilmesi ve öğrencilerin tehditlere maruz kalmasının Bingöl'e büyük zararlar getireceğini vurgulayan Rektör Baydaş: “Artık teknoloji çağında yaşıyoruz. Burada cereyan eden olumsuzluklar, anında internet vasıtasıyla her yere ulaştırılabilir. Bingöl'e gelen öğrencileri ürkütmemek, aksine onları hoşgörüyle karşılamak, Bingöl'ün misafirperverliğini onlara göstermemiz lazım. Mümkünse barınma konularında öğrencilerimize yardımcı olalım. Kolaylıklar fazla olursa, öğrenciler de, Bingöl de, üniversite de kazanır. Piyasalara müdahale etme şansımız yok. Bu konuda da esnaflarımızın duyarlı ve hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Aksi taktirde Bingöl'e öğrenci çekemeyiz, gelenleri de bir sonraki yıl başka üniversitelere kaptırırız” ifadelerini kullandı.
“YURT SORUNU ÇÖZÜLMELİ”
Kiraların yüksek olmasını asıl nedeninin, ‘öğrencilerin barınabileceği yurt bulunmaması' olduğunu belirten Rektör Baydaş, öğrencilerin yüksek kira ve tehditlerle karşılaşmaması için acilen yurt sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi.
‘Bingöl'e yapılacak 500 kişilik yurdun kapasitesinin Bin kişiye çıkarılmasıyla ilgili bir gelişme var mı?' sorusuna ‘Şuanda bir gelişme söz konusu değil' yanıtını veren Baydaş: “Bu konuda Bakan Bey'in çalışmaları var. Yurt işinin önümüzdeki yıl da bitmeme durumu var. Çünkü 2010 yılı programına alınan yurdun, 2010'da ihalesi yapılıp inşaatına başlanacak. Muhtemelen 2011'de biter ve 20011–2012 eğitim-öğretim yılına hizmet başlar. Ne kadar erken biterse o kadar avantajlı oluruz. Yurt ve konut sıkıntısı olmazsa, böyle fırsatçılığa da başvuran olmaz” dedi.
Bingol Kent Haber /bingol Medya