Malatya'da 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin yol açtığı tahribat ile insan ve ekonomideki kayıpların etkisinin hafifletilmesi amacıyla Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) finansörlüğünde hayata geçirilecek Fırat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi'nin tanıtım toplantısı yapıldı.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elâzığ ve Bingöl'ün Genç ilçesinde hayata geçirilecek proje ile ilgili detaylar paylaşıldı.
Toplantıya Malatya Vali vekili Reşit Özer Özdemir, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Elâzığ Vali Yardımcısı Recep Gündüz, Ağaçlandırma Daire Başkanı Mustafa Tuncer, Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner ile IFAD Ülke Direktörü Liam F. Chicca ve kurum amirleri katıldı.
Fırat Nehri üzerinde yer alan Karakaya ve Atatürk Barajlarının ekonomik ömrünün uzatılmasının rehabilitasyon projeleriyle mümkün olduğunu belirten Vali vekili Reşit Özer Özdemir, "Mera ve ormanların ıslahı, küresel ısınmayla mücadele, yeni orman alanları, toprağın korunması ve bilinçli tarım, bütün bunlar hepimizin üzerinde hemfikir olduğumuz konulardır. Bütün bunları koruyup geliştirmek elimizdedir. Bu nevi çalışmalarla da umut ediyorum tabii afetleri de azaltacağız, ürün çeşitliliğini de arttıracağız. Bu havza içerisinde kuru tarım ve hayvancılık gibi hususlarda verim alacağımızı düşünüyorum" dedi.
Elâzığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, 2024 yılında fizibilite çalışmalarını tamamlayıp 2025 yılında hayata geçirecekleri projenin tabii kaynakların iyileştirilmesi, ağaçlandırma, toprağın muhafazası, mera ıslah çalışmaları ve kırsalda halkın refahının arttırılmasını içerdiğini söyledi.
Projenin 2013-2022 yılları arasında Bingöl, Muş ve Elazığ'da hayata geçirdiklerini belirten Çetiner, Fırat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi'yle de Fırat Nehri kıyısındaki ilçelerle, 6 Şubat depremlerinden etkilenen ilçelerde tabii kaynakları iyileştirip hayat standardını yükselterek vatandaşa dokunacaklarını ifade etti. İHA