TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, katıldığı bir televizyon programında dövizdeki artış ve ekonomide yaşanan dalgalanmaları değerlendirdi. Dünya ekonomisinin geçtiğimiz yıl yüzde 3'ten fazla küçüldüğünü hatırlatan Yılmaz, “ Dünya hakikaten çok olağanüstü bir dönemden geçiyor. Finansal krizde bile yaşamadığımız bir küçülmeyi geçen yıl dünya ekonomisi yaşadı. Yüzde 3'ün üzerinde küçülmeyi geçen yıl dünya ekonomisi yaşadı. Bu hakikaten kaydedilmesi gereken bir durum, pandemi ve pandeminin etkileri bütün dünya ekonomisini adeta felç etti. Geçen yıl dünya ekonomisi yüzde 3'ten fazla küçülürken biz yüzde 1.8 büyümeyi başardık. Bu büyüme bizim için yeterlimi elbette değil.” dedi.
Muhalefetin pandemi etkilerinin yeni sistem ve hükümet etkisiymiş gibi gösterdiğini söyleyen Yılmaz, “Ama muhalefet ne yapıyor pandeminin etkilerini yeni sistemin etkisiymiş gibi hükümet etkilerinin etkisiymiş gibi topluma taktim etmeye çalışıyor. Hâlbuki böyle bir dönemde böyle bir hükümet sistemi olmasa siyasi istikrarımız olmasa çok daha fazla etkilenecekti Türkiye ekonomisi.” Şeklinde konuştu.
2001 krizi ve önceki krizlerde Dünya'da her şeyin yolunda olduğunu söyleyen Cevdet Yılmaz, “2001 kriziyle mukayese edin, daha önceki krizlerle mukayese edin çok farklı bir dönemdeyiz. O dönemlerde Dünya'da bir problem yoktu. Dünya gayet iyi bir performans gösteriyordu, sorun bizdeydi. Ama bugün Dünya'da ciddi bir problem var, bizde de belli oranda yansımaları var. Pandeminin sonuçları sistemin sorunlarıymış gibi aksettirilmeye çalışılıyor, hükümet politikalarının bir sonucuymuş gibi aksettirilmeye çalışılıyor. Bu doğru bir yaklaşım değil.” şeklinde konuştu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, reel ekonomide bir sorun yaşanmadığını söyleyerek açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Bir defa ekonomiyi böyle faiz, döviz ve kurdan ibaret görmemek lazım, reel tarafı yeterince tartışmıyoruz, reel ekonomiyi görmememiz lazım. Finansal piyasalarda da elbette istikrar önemli, fiyat istikrarı önemli, bir şeyin altını çizmek isterim; Dünya'ya bakmadan yine enflasyonla ilgiyi konuyu anlamak mümkün değil. Amerika Birleşik Devletlerinde yüzde 1.5 civarındaydı enflasyon şimdi yüzde 8'lere çıkmış. Avrupa'da yine iki katına üç katına çıkan ülkeler var. Dünya'nın genelinde yine pandeminin oluşturduğu dar boğazlar, arz çokları, hızlı bir şekilde talebin toparlanası, bu ikisi arasında uyumsuzluklar enflasyonu arttırmış durumda. Ama Dünya'daki genel kanı şu enflasyondaki bu hareketler geçici hareketlerdir. Gelecek yılın ortalarına doğru farklı bir çerçevenin oluşacağını bekliyor Dünya.”
“Döviz kurları dediğimiz hadise, bir temellerle bağlantılı boyutu vardır. Esas belirleyici olan orta vadede bu temellerdir. Temelleriniz sağlamsa, bütçenizi sağlam tutuyorsanız, cari açığınızı düşürüyorsanız, bankacılık sisteminizi güçlü tutuyorsanız sonuçta finansal piyasalarınızda da istikrar oluşacaktır. Ama finansal piyasalarda algılar ve spekülatif hareketler daha etkili olabiliyor, kısa vadeli dalgalanmalar yaşanabiliyor. Ekonomik temelleriniz sağlam olduğu sürece, siyasi ve ekonomik istikrarınız olduğu sürece bu dalgalanmalar belli bir süre sonra sona erip buradaki finansal göstergelerde yerli yerine oturacaktır diye düşünüyorum.”