Festivaller başlıyorHer yıl yüzlerce gurbetçinin sırf festivaller dolayısıyla geldiği Bingöl'de, binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen festivaller başlıyor.İlk olarak 2004'te düzenlenen ve ilgi odağı olan Karlıova Güneşin Doğuşu Festivali ile yaz aylarının renklendiği Bingöl'de, aynı yıl düzenlenen Yayladere Sülbüs Doğa ve Kültür Festivali de bu renkliliğe ayrı bir desen oldu. Her yıl yüzlerce gurbetçinin sırf festivaller dolayısıyla geldiği Bingöl'de binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen festivallere son olarak 2008'de başlayan ve Munzur Festivali'ne rakip olarak gösterilen Karer Kültür ve Doğa Festivali ile 2009'da başlayan Kiğı Seyid Kasım Doğa, Kültür ve Bal Festivali eklendi. Festival sayılarının her geçen gün artması yaz aylarında vatandaşa yeni bir adres olarak gösterilse de maddi olanaksızlıklar patlak vermeye başladı bile.
KARER'DE SON NOKTA KONULDU
Bingöl'de neredeyse en fazla ilgili gören festival olarak dikkat çeken ve her yıl renkli görüntüleriyle hafızalarda yer edinene Karer Kültür ve Doğa Festivali'nin bu yıl düzenlenmeyeceği belirtildi.
Her yıl büyük külfetlere rağmen düzenlenen ve organizasyonu Karer Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından gerçekleştirilen festivale, bu yıl noktayı koyduklarını açıklayan Dernek Başkanı Hakkı Güreş, gerekçe olarak da “maddi olanaksızlık” demekle yetindi.
KİĞI DA SON OLABİLİR
Yoğun katılımıyla dikkat çeken bir diğer festival olan Kiğı Seyid Kasım Doğa, Kültür ve Bal Festivali, bu yıl 15–16–17 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek.
Yoğun ilginin beklendiği festivale bu yıl, Diyar, Rojda. Sülbis-i Tari, Rohat, Aziz Koç, Erhan Emektar, Murat Kırmızıgül, Murat Güntay, Mesude Esen isimli sanatçıların sahne alacağı belirtilirken, festivale tüm halkın davetli olduğu da belirtildi.
Ancak Kiğı'da da durum kritik. Devlet olanaklarından yoksul, sadece yöre halkının destekleriyle düzenlenen bu festivalin de maddi olanaksızlıklar yüzünden bu yıl son kez düzenlenebileceği belirtiliyor.
Bingöl'ün tanıtımı, yörenin en azından yaz aylarında ekonomik anlamda desteklenmesi ve coğrafyasının tanıtılması açısından büyük önem taşıyan bu tür etkinliklerin devlet eliyle desteklenmemesinin üzücü olduğunu söyleyen festival komitesi üyeleri: “Festival masraflarının en azından yarısını kamu kurumları karşılaşmış olsa, daha büyük organizasyonlar yapılabilir. Festival sayısı fazla gösterilebilir belki ama alt tarafı 3–4 tane festival var Bingöl'de. 100 bin TL ödenekle 4 tane festivalin de devamı sağlanabilir. Bu da her festivale yapılan masrafın ortalama üçte biri demektir. Valilik İl Özel İdaresi kanalıyla bunu yapabilir. Valilik yapamıyorsa ilçelerde en azından kaymakamlıklar desteklemeli. Ama kimse elini taşın altına koymuyor. Bu memleketin yol kadar kültürel etkinliklere de ihtiyacı var. Tatile gidecek imkânı olmayanlar bu festivallere gidip stresini atıyor. Devlet, işin bu yönünü de görmeli” diyerek kamuya destek çağrısında bulundular.
SÜLBÜS VE GÜNEŞİN DOĞUŞU
Bu yıl 7'ncisi düzenlenecek olan Sülbüs Doğa ve Kültür Festivali ise 22–23–24 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek. Burada ise Kemale Amed, Mesude Eser, Hozan Beşir, Nihat Beritan, Xezal, Enver Çelik ve Aydın Sevinç adlı sanatçılar sahne alacak.
Bu yıl 7'ncisi düzenlenecek Güneşin Doğuşu Festivali'nin ise hazırlıklarının sürdüğü, festivalin 15–20 Temmuz arasında düzenleneceği kaydedildi.
YORUM YAZIN
|
|