HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Alpaya, beraberindeki heyetle, halkın, fahiş kira artışlarından dolayı mağduriyetlerin yaşanması nedeniyle harekete geçerek, konunun çözümü ve vicdani duyarlılığın oluşması için sektör temsilcileri ve kurumsal bazlı ziyaretlerde bulundular.
“Mağduriyetler yaşayanların hakları aranmalı”
Alpaya'nın emlak sektörüyle yaptığı görüşmede görüşlerini dile getiren sektör temsilcileri, fahiş kira artışına gidenlere yönelik caydırıcı önlemlerin gelmesini olumlu karşıladıklarını ifade ettiler.
Emlak sektörüyle görüşen Alpaya, daha sonra Bingöl İl Ticaret Müdürü Vahap Tanık'ı ziyaret etti. Görüşmede, mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın resmi anlamda haklarını arayacak ve iletecek kurumların başında İl Ticaret Müdürlüğü geldiğini ifade ederek, fahiş kira ve benzeri konularda mağduriyetler yaşayanların haklarını araması gerektiğini belirttiler.
“Kiracılar artık ev bulmada zorlanıyor”
İl Ticaret Müdürlüğü ve Emlak sektörüyle fikir alışverişinin ardından açıklamalarda bulunan Alpaya, “Hükümetin fahiş kira artışlarına yönelik adım atmasını olumlu buluyoruz. Kira artışlarının nedenlerinden birinin ise 11 ilde yaşanan depremin de etkisi var. Çünkü yaşanan depremden dolayı konut ihtiyacı çoğaldı ve yeni konut sayısının artırılması lazım. Piyasada kiralık ev var ama fiyatlar yüksek ve hiç ummadığımız rakamlara ulaştı. Ev kiraları ilimizde 3 ila 5 bin liraya kadar yükselmiş durumda. Durum böyle olunca herkes ev kiralayamıyor. Kiracılarda artık ev bulmada zorlanıyor. Yüksek kiralara herkes ev tutamıyor. Halkımızdan özelikle ev sahiplerinden kiracılara uygun bir şekilde evlerini kiraya vermelerini bekliyoruz. “Zorda olan bir kardeşimizin ihtiyacını karşılarsak. Allah'ta sıkıntılarımızı kolaylaştırır” buyuruyor Efendimiz Hazreti Muhammed Aleyhisselam. Dolayısıyla toplumsal birçok konuda olduğu gibi kira konusunda da anlayışlı ve vicdani hareket etmemiz gerekir. Fahiş kira artırılması ne vicdani nede İslami'dir. Çünkü fakir fukaraların çoğu kiracı ve işleri çok zorlaşmış durumda. Şu an kira artış bedeli olan yüzde 25 bile bize göre çok yüksek. Çünkü eski senelerde bu oran yüzde 10 ile 15 aralığındaydı. Kira artışlarını önlemek başta hükümete, sonrada ilimizde bulunan yetkililere düşer. Bir bütün olarak toplumun her bir ferdi toplumsal konularda duyarlı olmalı iyilikte birbirimize örnek olmalıyız.”
“Acil önlemler konusunda çözümler üretilmesi lazım”
Son olarak Alpaya, “Devletin özellikle alt gelirli vatandaşlarımıza yönelik toplu konut sayısını artırması ve bununla beraber yerelde kentsel dönüşümün önünün açılması gerekir ki müteahhitler girişimlerde bulunsun. Bu da yasal olarak şartların uygunlaştırılmasıyla olur. Böyle olunca konut sayıları artacaktır. Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de emlak kiralama sıkıntısının çok yaygın hale geldi. Bu anlamda acil önlemler konusunda çözümler üretilmesi lazım”