Cemal Demir'in haberi
Bütün dünyada bir fenomen haline gelen internet sosyal ağı Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg, kişisel mahremiyet anlayışının değiştiğini iddia ederek, 'kişisel mahremiyet artık bir sosyal norm olmaktan çıkmıştır' iddiasında bulundu.
Zuckerberg'in bu çıkışı, Facebook'un, üyelerinin kişisel mahremiyet düzenlemelerinde (privacy settings) yaptığı son değişikliklerle, kişisel mahremiyet tartışmalarının odağına yerleşmesinden sonra gelmesi dikkat çekti. Facebook tarafından yapılan son düzenlemeler, kullanıcıların sadece kendi kişisel bilgileri üzerindeki hakimiyetlerini sınırlamakla kalmayıp daha fazla kişisel bilginin kamuoyuna açılması için zorluyor. Washington merkezli mahremiyet hakları savunucusu bir organizasyonun öncülüğünde 9 dernek, Facebook aleyhine geçtiğimiz aralık ayında Amerikan federal mahkemesinde mahremiyeti ihlal davası açmıştı.
Zuckerberg, TechCrunch adlı internet blog takip şirketinin kurucusu Michael Arrington'a verdiği mülakatta, 'Eğer Facebook'u bugün yeniden kursaydım, yıllarca olduğu gibi kişisel kullanıcı bilgilerini kişiye özel alanda değil, herkese açık halde yapardım' dedi. Facebook'un Aralık ayında yaptığı değişimle, kullanıcının adı soyadı, profil fotoğrafı, cinsiyeti, ikamet ettiği şehir, bağlantıları, arkadaş listesi ve abone olduğu tüm sayfalar, Facebook üyesi olsun ya da olmasın herkesin görebileceği bilgiler haline geldi. Bu bilgiler, arama motorlarında yapılan rastgele isim aramalarında artık çıkıyor.
Zuckerberg, 'Web'de kişisel mahremiyet nereye gidiyor?' şeklindeki soruya ise, Harvard Üniversitesi öğrenci yurdundaki günlerden itibaren, internette kişisel siteler ve bloglar sayesinde meydana gelen toplumsal değişmeleri örnek göstererek, 'Kişisel mahremiyet duygusunun artık sona ermekte olduğunu ve kişisel mahremiyetin artık bir sosyal norm olmaktan çıktığını' iddia etti.
Haber7