KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Kasım 2024 Cumartesi
°C

Evde yapılan konserveleri tüketirken dikkat!

Geleneksel yöntemlerle evde hazırlanan konserveler için önemli uyarılarda bulunan Bingöl Toplum Sağlığı Merkezi'nde halk sağlığı uzmanı olarak görev yapan Dr. Raşit Dursun, 'Küflenmiş, kabarmış, rengi ve kokusu değişmiş, kapağı bombeleşmiş veya sızdırmış konserveler asla tüketilmemeli, tadına dahi bakılmamalıdır' dedi.

Evde yapılan konserveleri tüketirken dikkat!
25 EYLÜL 2023 PAZARTESİ 13:08
1
1151
0
AA aa

Yaz aylarının sonunda evlerde geleneksel şekilde hazırlanan ve çoğunlukla sonbahar, kış mevsimlerinde tüketilen konserveler, dikkat edilmezse gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Konu hakkında bilgilendirmelerde bulunan Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi'nde halk sağlığı uzmanı olarak görev yapan Dr. Raşit Dursun, önemli uyarılarda bulundu.

Zehirlenmelere karşı dikkat!

İHA muhabirine konuşan Dr. Dursun; “Mevsiminde alınan meyve ve sebzelerin farklı dönemlerde de tüketilebilmesi için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri de konserve yapımıdır. İçinde bulunduğumuz yaz ve sonbahar aylarında ülkemizde de konserve yapımı geleneksel yöntemlerle artmaktadır. Botulizm, çoğunlukla evde hazırlanmış konservelerden kaynaklanan bir gıda zehirlenmesi türüdür. Kontamine konserve ürünlerinin tüketiminden 12 ile 72 saat sonra başlayan bulantı, kusma, halsizlik, baş dönmesi gibi şikayetleri ileri dönemde yutkunma ve konuşmada güçlük, ağız kuruluğu, bulanık görme, çift görme gibi şikayetler izleyebilmektedir. Ağır vakalarda ise kalp ritim bozukluğu, solunum güçlüğü ve ne yazık ki ölüme varan vakalar gözlenebilmektedir” dedi.

“Konservelerin basınçlı tencerelerde pişirilmesi gerekiyor”

Konserve yapılacak yiyeceklerin iyice yıkanması, ortam hijyeninin sağlanması ve tuz oranının dengeli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Dursun, “Isıya dayanıklı cam malzemeler kullanılmalı, kapakların paslı olmamasına mutlaka dikkat edilmelidir. Konservelerin basınçlı tencerelerde pişirilmesi ve açıldıktan sonra da en az 10 dakika yüksek ısıda pişirilerek tüketilmesi zehirlenme ihtimalini azaltacaktır. Küflenmiş, kabarmış, rengi ve kokusu değişmiş, kapağı bombeleşmiş veya sızdırmış konserveler asla tüketilmemeli, tadına dahi bakılmamalıdır. Özellikle kronik hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi hastalığı olan bireyler, tuz oranı yüksek olan konserve, salamura, turşu gibi gıdaların tüketiminden kaçınmalıdırlar. Bunun yerine alternatif saklama yöntemi; kurutma, dondurma gibi yöntemler kullanılabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün besin güvenliği adına verdiği önerdiği 5 temel tavsiye her zaman aklımızda bulunmalıdır. Bunlar nelerdir; besinin temiz saklanması, pişirilmiş ve pişirilmemiş besinlerin ayrı olarak saklanması, besinlerin doğru ve iyi pişirilmesi, güvenli sıcaklıklarda saklanması ve besin yapımında temiz su ile temiz ham madde kullanımı. Bunlara rağmen gıda zehirlenmesi belirtisi gördüğümüzde ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız faydalı olacaktır” diye konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.11.2024
16:54
Bingöl`den ülke ekonomisine 257 milyon dolarlık katkı
Bingöl'den ülke ekonomisine 257 milyon dolarlık katkı
Bingöl'ün Genç ilçesinde yaklaşık 4 yıl önce inşa edilen Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali'nde 465 bin hane enerji ihtiyacını karşılarken, ülke ekonomisine 257 milyon dolarlık katkı sağlanıyor.
02.11.2024
14:09
2 bin 587 kişi gözaltına alındı
2 bin 587 kişi gözaltına alındı
Bakan Yerlikaya: '4 ton 31 kilogram uyuşturucu madde, 2 milyon 244 bin 148 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. 2 bin 587 şüpheli zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı'
02.11.2024
00:28
Rektör Çelik:
Rektör Çelik: 'Kişiler değil sistem konuşacak'
Bingöl Online canlı yayınında Bingöl Üniversitesi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik, idari yapılanmalardaki değişimler için net mesajlar verirken, atama ve yükseltme kriterlerine sadık kalacaklarının altını çizdi. Kişilerin değil, sistemin ön planda olacağını vurgulayan Çelik: 'Bizim için kişiler değil, kurumlar ve birimler önemli olacak, sistem konuşacaktır. Bizzat ben de dahil hiç kimse Bingöl Üniversitesi'nden üstün değildir' dedi ve proje ve hedeflerini şu şekilde aktardı;
01.11.2024
19:13
‘Emir Sêni Viyert Ra` belgeselinin ilk bölümü yayınlandı
'Emir Sêni Viyert Ra' belgeselinin ilk bölümü yayınlandı
Belgesellerin temel amacı 'Halkımızın kıymetli geçmişini ve kültürel mirasını kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmak, aynı zamanda dijital bir arşiv oluşturmak' olarak açıklandı.
01.11.2024
17:27
Bingöl Umut Kervanı`ndan 265 aileye yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan 265 aileye yardım
Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği, 2024 yılı Ekim ayında 265 aileye 423 bin 443 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Yardım derneği Filistin (Gazze'ye) 410 bin TL nakdi yardımda bulundu.
01.11.2024
16:39
Bingöl Üniversitesi 12 akademik personel alacak
Bingöl Üniversitesi 12 akademik personel alacak
Bingöl Üniversitesi, 12 öğretim üyesi alacağını duyurdu. Başvuru koşulları ve ilan detayları şöyle;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın