Bingöl ili Murat nehri havzasında daha önce planlaması yapılan barajların güncel planlarının hazırlanması ve uygulamanın başlaması için yap-işlet kapsamında yerli ve yabancı ekipler ile çalışma başlatıldı. Özaltın Firması,Temel Su ve yabancı firmaların ortak girişimi ile bölgedeki su dizginlenerek enerji üretimi için baraj ve santraller kurulacak. Özaltın Firması genel müdürü Mehmet Öner, teknik heyet, Temel Su firması teknik heyeti ve DSİ Bingöl Şubesi teknik personeli ile planlama mühendisi Cuma Karaarslan'ın katılımı ile alan çalışmaları ve baraj etütleri başlatıldı. Vadi boyunca etüt çalışmalarının sürdüren 10 kişiden oluşan teknik heyet, bölgenin vadi ve su olanaklarını en ekonomik yatırım ve en maksimum üretim yöntemleri ile doğal unsurlar ve koşulların etüt-sonuç çalışmasını tamamlayarak Murat nehrinin durgun ve verimli akmasını sağlayacak. Etüt çalışmalarına katılan DSİ Planlama mühendisi Cuma Karaarslan, Özaltın firmasının Bingöl için yatırımcı hemşeri sıfatı taşıdığını kaydederek, Murat nehri enerji kademeleri çalışmalarının faaliyet süreci ve yatırım süreçlerinin Bingöl'e birebir 2 bin kişilik istihdam ve genel ekonomik iyileşmeye katkı sunacağını belirtti. Karaarslan etüt ve çalışmalarla ilgili şunları söyledi. “Kiğı ve Özlüce barajları alanında önemli yatırımlara imza atan firma, Yap-İşlet modeli ile Beyhan, Kale 1 ve Kale 2 barajlarını başlatmak için ortaklık ve diğer başvuru koşullarını tamamlamış işe başlamıştır. Özaltın firması Murat nehri bölgesinde yapımı düşünülen barajların etüdüne katılarak daha önce 2 baraj önerisi ve mevcut çalışma ile 3 baraj olarak çalışılacaktır. Beyhan Barajı- Kale 1 ve Kale 2 barajları olarak etüdüne başlanan çalışmalar aks (Baraj yapım yeri) yeri belirleme çalışmaları ile devam ediyor. Beyhan da yapılacak olan Barajın göl alanının üst kotunun Genç köprüsünün alt bölgelerine yaklaşım gösterecektir. Bu bakımdan birkaç yıldır Genç ilçesi ve Bingöl ovalarının su altında kalma söylentileri tamamen yersizdir. Suyun üst kotu 970 ve daha alt kotlar olacaktır. Yapılacak etüt çalışmaları ile +,- 5 metre fark ancak oluşacaktır. Bu fark daha az istimlak ve daha ekonomik zamanlama içeren öneri doğrulturunda gerçekleşecektir” dedi.
Vağkin Çayı'nın Murat Nehri ile birleştiği bölgenin Murat nehri membasına doğru olan yerde barajın yapımına başlanacağını söyleyen Karaarslan; “Burdan bin 100 metre kotlarına kadar su bu bölgede regüle edilerek daha az yükseklik ve daha çok enerji üretimi sağlanacaktır.
3. baraj olarak Kale 1 olarak planlanmış olup, Yenibaşak köyü alt bölgesinde Kaleköy'e ait 2 yerleşim yerinin su altında kalacağı ve 1240 Muş ovası drenaj kotuna kadar göl üst kotu olacaktır” ifadelerini kullandı.
Daha önce demiryolu taşınması ile oluşan zorlukların aşıldığını belirten Karaarslan demiryolunun güzergahının değişmeyeceğini ve çalışmada sadece demiryolun mevcut durumundan biraz daha üst kotlara taşınarak yeniden yapılmasının öngörüldüğünü ifade etti. Yüzde 1 eğim koşullarına göre planlaması tamamlanan demiryolu çalışması finansmanının devlet kaynaklarından karşılanacağını ifade eden Karaarslan, istimlak ve baraj ile ilgili finansmanın ise Özaltın firması ve ortakları tarafından karşılanacağın belirtti. Bu çalışmaların Bingöl iline önemli istihdam ve ekonomik katkılar sağlayacağını vurgulayan Karaarslan; “Bu çalışmaların tamamlanmasını müteakip, Bakanlığın öngördüğü toplam 3 barajın tamamlanma süresi 5,5 yıl olarak öngörülmüştür. Müteahhit firma ve teknik heyet ise işin en fazla 8-9 yılda tamamlanmasının söz konusu olduğunu belirttiler” dedi. Bölgenin tarihi dokusunun korunması kapsamında tarihçiler ve müze yetkililerine başvuru yapıldığını belirten Karaarslan, önerilen koruma yada taşıma önerileri doğrultusunda hareket edileceğini belirtti