‘Asrın felaketi' olarak nitelendirilen ve 10 ilde yıkıcı hasara yol açan Kahramanmaraş merkezi iki büyük depremin ardından uzmanların ısrarla uyardığı Bingöl'de halk, olası depremde büyük zarar görme ve can kaybı korkusu yaşıyor.
Temel Yapı Sakinleri Tedirgin
Bingöl merkez Saray Mahallesi'nin ilk düzenli yerleşim yeri olarak bilinen ve ‘Temel Yapı' olarak adlandırılan afet konutlarında çatlaklar giderek büyüyor, taşıyıcı kolonlardaki hasar ise gözle görülür boyutlara ulaşmış vaziyette. 2017'de tapularını alan 250 hak sahibi ise döküntüye rağmen evini boşalmıyor. Müteahhitlerin yerinde dönüşüm için sıcak bakmadığı bölgede hak sahipleri de ek masraflar nedeniyle evlerini boşaltmak istemiyor ancak yapılarda durum giderek kötüleşiyor.
Çatlak ve yarılmaların büyümeye başladığı konutların olası büyük bir depremde olumsuz sonuçlar doğurmasından endişe eden hak sahipleri, gerekli inceleme ve tedbir için ilgili kurumların desteğini bekliyor. Hak sahipleri, dönüşüm için destek sunulmasını da istiyor.
Genç OHAL ve Cezaevi konutları güçlükle ayakta duruyor
Genç ilçesinde 1993 yılında yapılan OHAL ile 1996 yılında tamamlanan Cezaevi Konutları çürümeye yüz tutmuş durumda. Bir yandan tapuları olmadığı için çaresizlik yaşayan OHAL konutları sakinleri diğer yandan ise enkazı andıran evlerinde yaşamaya devam ediyor. Aynı sorunun yaşandığı Cezaevi konutlarında ise vatandaşlar harabeye dönen evlerinin kendilerine mezar olmaması adına bir an önce kentsel dönüşüme alınmasını talep ediyor. Her iki konutlarda yaşayan yüzlerce vatandaş, çektikleri çilenin artık son bulması gerektiğini ifade ederek yetkili mercilere sorunlarını çözmeleri için çağrıda bulundu. Evlerinin artık yaşanacak gibi olmadığını ifade eden konut sakinleri; “Allah korusun büyük bir depremde burası un ufak olacak ve bizler belki de son nefesimizi bu çürük binalarda vereceğiz. Bunun yaşanmaması için devlet büyüklerimiz sesimizi duysun ve bizlere yardım olsun. Evlerimiz mezarımız olmasın!”
Solhan'da da durum farklı değil!
Bingöl'ün Solhan İlçesi'nde geçmiş yıllarda inşa edilen ve şuanda taşıyıcı kolonlarının özelliğini yitirdiği, balkonların döküldüğü, giriş tabliyelerinde sadece demir iskeletlerin kaldığı afet konutlarında da durum iç açıcı değil.
Olası büyük bir depremde yıkımın büyük olacağı endişesini ileten vatandaşlar; “Kış günü gidecek yerimiz yok. Boşaltsak sıkıntı, içinde kalmaya devam etsek ayrı sıkıntı. Ne yapacağımızı şaşırdık. Ne yapacağız, nereye gideceğiz bilmiyoruz. Devlet büyüklerimizin bu konuda desteğini bekliyoruz” dediler.