Türkiye İstatistik Kurumu Malatya Bölge Müdürlüğünün 2016 yılı Gençlerin İşgücü Piyasasına Geçişi Araştırma Sonuçları üzerinde yaptığı analizleri açıkladı.
Yapılan araştırmada göze çarpan en önemli ayrıntı ise, iş gücü piyasasına katılan gençlerin akraba, eş ve dost vasıtasıyla iş sahibi olduğu görüldü.
TÜİK Malatya Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “Ülkemiz genelinde 15-34 yaş grubu nüfus mevcut işini en fazla akraba, eş ve dost aracılığı ile bulmuştur. 15-34 yaş grubundaki çalışan nüfusun yüzde 40,2'si akraba, eş ve dost aracılığıyla, yüzde 35,5'i işverene doğrudan yapılan başvuruyla, yüzde 10'u medya, internet veya diğer kanallarda yer alan ilanlar aracılığıyla, yüzde 4,4'ü eğitim-öğretim kurumları vasıtasıyla, yüzde 4'ü işverenin kişiyle doğrudan iletişim kurmasıyla, yüzde 3,2'si istihdam ofisleri kanalıyla ve yüzde 2,6'sı diğer yöntemlerle mevcut işini bulmuştur” denildi.
EĞİTİM ARTTIKÇA ORAN AZALIYOR!
Eğitim düzeyinin artmasıyla beraber akraba, eş ve dost vasıtasıyla iş bulma oranın azaldığı görülürken, açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bitirilen eğitim düzeyi yükseldikçe akraba, eş ve dost aracılığıyla iş bulmanın azaldığı görülmektedir. Bir okul bitirmeyenlerin yüzde 57,7'si, lise altı mezunların yüzde 51,8'i, genel lise mezunlarının yüzde 43,2'si, mesleki veya teknik lise mezunlarının yüzde 40,1'i, 2 veya 3 yıllık yüksekokul mezunlarının yüzde 32,8'i, 4 yıllık yükseköğretim ve üzeri mezunlarının yüzde 18,8'i akraba, eş ve dost aracılığıyla mevcut işlerini bulmuştur. 4 yıllık yükseköğretim ve üzeri mezunlarının iş bulma kanalında ilk sırada yüzde 37,2 ile işverene doğrudan yapılan başvurular yer almıştır.”