KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ocak 2025 Cuma
°C

Ermenistan ile imzaya 'soykırım' tehdidi

Türkiye ile Ermenistan'ın geçen hafta vardıkları uzlaşmanın perde arkası netleşmeye başladı...

Ermenistan ile imzaya `soykırım` tehdidi
29 NİSAN 2009 ÇARŞAMBA 08:04
0
990
0
AA aa
24 Nisan'dan tam bir gün önce kamuoyuna duyurulan uzlaşmanın perde arkasında başrolü ABD oynarken, anlaşma sağlanmazsa ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan tarihli açıklamasında 1915 olayları için soykırım ifadesini kullanmak zorunda kalabileceği mesajının da uzlaşma sağlanmasında belirleyici olduğu öğrenildi.

Uzlaşmaya götüren süreçte, ABD'nin arabulucuğunda saatler süren maraton görüşmeler yapıldı. Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Matt Bryza, Erivan'da görüşmeleri yürütürken, Türkiye ayağında müzakereleri ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan yürüttü.

Türkiye ile Ermenistan doğrudan görüşmelerde bulunurken, ABD'nin devreye girmesi, Türk – Ermeni müzakerelerinin Azerbaycan'dan gelen tepki üzerine aksamaya başlaması üzerine oldu.

Obama'nın Türkiye ziyaretinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmede, 24 Nisan'dan önce muhakkak Ermenilerle bir uzlaşmaya varılması telkininde bulunduğu, Ankara'nın da Ermenilerle yaptığı görüşmede ciddi ilerlemeler kaydedildiği belirtildi.

Ancak Azerbaycan'dan gelen tepki Türk – Ermeni müzakerelerine sekte vurdu. Başbakan Erdoğan'ın, “Dağlık Karabağ sürecinde ilerleme sağlanmadan Ermenistan'la uzlaşmaya varılmasının mümkün olmadığı” yönündeki açıklamaları üzerine, Amerikan tarafı devreye girerek, Ankara ile Erivan arasında arabuluculuk yaptı.

Maraton görüşmelerde en önemli sıkıntıyı da zaten Dağlık Karabağ sorunu oluşturdu. Türk tarafının, iki başkent tarafından eş zamanlı olarak açıklanacak açıklamaya Dağlık Karabağ'la ilgili bir ifade konulması talebi, Ermenilerce kabul edilmedi.

Görüşmeler çıkmaza girdiğinde ise, “uzlaşma olmaması durumunda Başkan Obama soykırım ifadesini kullanmak zorunda kalabilir” şeklinde verilen mesaj, özellikle Ankara'nın Dağlık Karabağ konusunda geri adım atmasında etkili oldu.

Azerbaycan, Dağlık Karabağ sorununun çözümünde ilerleme sağlanmadan Türkiye'nin Ermenistan'la ilişkilerini normalleştirmesi, sınırlarını açmasına karşı çıkıyor.

Bu çerçevede Ankara, Ermenistan'ın en azından, Dağlık Karabağ'ı çevreleyen 7 bölgenin 5'inden çekilmeyi kabul etmesini istiyor.

Ancak edinilen bilgilere göre, Ermeniler, Dağlık Karabağ sorununun çözüm ilkeleri konusunda tam bir anlaşma sağlanmadan, bu bölgelerden çekilmeye yanaşmıyor. Dağlık Karabağ konusunda yapılan görüşmelerde ise en sıkıntılı konuyu, bölgenin statüsüne yönelik yapılacak referandum oluşturuyor.

Ermeniler tek bir referandum yapılmasını isterken, Azerbaycan ise, iki toplumun ayrı referandumlar yapmasından yana. Bu arada, Laçin koridorunun statüsü, Kelbecer bölgesinin durumu ile referandum sonucuna kadarki süreçte Dağlık Karabağ'ın hukuki statüsünün nasıl olacağı da uzlaşmazlık maddeleri arasında bulunuyor.


hurriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın