Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi çalışanları, ‘1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü' dolayısıyla çarşı merkezinde kurulan stantlarda vatandaşları hastalığa karşı bilgilendirdi.
Hastalığa ilişkin bilgilendirici broşürlerin dağıtıldığı etkinlik sonrası açıklama yapan Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, “Fenilketonüri hastalığı yenidoğan döneminde tanımlandığı takdirde tedavi edilebilen, aksi halde ağır gelişimsel bozukluklara ve zeka geriliğine yol açan kalıtsal metabolik bir hastalıktır. Hastalıkta bir protein yapıtaşı olan fenilalanin vücuttan atılamaz kanda birikir ve geriye dönüşümsüz olarak beyin hasarı oluşturur. Erken tanımlanıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son, ağır zihinsel geriliktir. Ülkemiz hastalığın en sık izlendiği ülkelerdendir. Çekinik genle taşınan bu hastalığın taşıyıcı sıklığı ülkemizde yüksektir. Her 100 kişiden dördünün bu hastalığı taşıyor olmasının yanı sıra, yüksek orandaki akraba evlilikleri(her 4 evlilikten1'i) hastalığın ülkemizde sıklıkla izlenmesinin nedenidir. Ülkemizde tüm yenidoğanlar “Yenidoğan Tarama Programı” kapsamında Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Biyotinidaz Eksikliği ve Kistik Fibrozis açısından taranmaktadır. İlimizde doğan her bebekten rutin olarak topuk kanı alınmaktadır. Bunun yanında erken taburculuk ya da başka nedenlerden dolayı bebek 48 saat beslenmeden topuk kanı alınmışsa, 7 gün içinde topuk kanının tekrar alınması gerekmektedir” dedi.
Alınan topuk kanları ilgili Şube Müdürlüğü aracılığıyla tarama merkezine en kısa sürede ulaştırıldığını ve tarama sonuçlarının takibi yapıldığını kaydeden Söyiler, şunları söyledi: “Bingöl ilinde 2015 yılı içerisinde yenidoğan 5 Bin 110 bebekten,2016 yılı nisan ayı itibari ile de Bin 365 bebekten topuk kanı alınmış olup, ileri tetkik ve tedavi gerektiren bebeklerin aileleri uyarılmakta ve ilgili merkezlere yönlendirilmektedir. Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğümüz, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi çalışanları tarafından bu konunun önemini vurgulamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla stantlar açılıp halkı bilgilendirme çalışmaları ve broşür dağıtımı yapılmıştır. Erken teşhis hayat kurtarır. Yenidoğan bebeklere topuktan alınan bir damla kan testini yaptırmayı lütfen ihmal etmeyiniz, daha ayrıntılı bilgi almak için aile hekiminize başvurunuz.”