KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Ekim 2024 Cuma
°C

Erken çocukluk eğitimi ile görme engelinin sosyal dezavantajlarinin önlenmesi projesi

Bingöl Kız Teknik ve Meslek Lisesi tarafından yürütülen ''Erken Çocukluk Eğitimi İle Görme Engellinin Sosyal Dezavantajlarinin Önlenmesi Projesi” kapsamında, şimdiye kadar yapılmış olan faaliyetler hakkında basın açıklaması yapıldı.

Erken çocukluk eğitimi ile görme engelinin sosyal dezavantajlarinin önlenmesi projesi
20 KASIM 2011 PAZAR 22:31
0
4203
0
AA aa

        Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliğine yönelik geliştirilmiş olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre Accession-IPA)'nın “Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma” bileşeni kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı kurumlarının, kamu kurum ve kuruluşlarının, belediyelerin ve STK'ların kapasitesini arttırmak ve toplum temelli modeller ve ortaklıklar geliştirmek yoluyla dezavantajlı çocuklar ve aileleri için nitelikli çocuk gündüz bakım ve okul öncesi eğitim hizmetleri oluşturmak ve geliştirmek amacıyla Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Hibe Programı geliştirilmiştir. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Hibe Programının toplam bütçesi  5,86 M€   Avro olup bu tutarın 0,586 M€ Avro'su Türkiye Cumhuriyeti, 5,274 M€ Avro'su ise Avrupa Birliği katkısıdır.

           Erken Çocukluk Eğitimi İle Görme Engelinin Sosyal Dezavantajlarının Önlenmesi  projesi, Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Hibe Programı kapsamında Bingöl Kız Teknik ve Meslek Lisesi tarafından yürütülmektedir. Projenin toplam bütçesi 76.643,57 Avro olup, bu tutarın 15.328,714 Avro'luk kısmı Bingöl Kız Teknik ve Meslek Lisesinin eş finansman katkısıdır.
           
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER
                                                                                                                       
1)      Proje ekibimiz okulumuz bünyesinde kurulan bir proje ofisinde çalışmalarını sürdürmektedir.
2)      Görme engelli çocuklar ve ailelerinin tespiti için saha taraması yapılmıştır. Bu kapsamda bütün kurumlarla yazışmalar gerçekleştirilmiştir. Merkezde bulunan tüm kamu kuruluşları (okullar dahil) ziyaret edilerek destekleri istenmiştir. Afiş ve broşürler dağıtılarak farkındalık oluşturulmuştur. Müftülük ile yazışma yapılarak camilerde duyuru yapılması istenmiştir. Tüm ilgili kurumlarda bulunan veriler elde edilmiştir. Buna göre ilk etapta 17 görme engelli çocuk bilgisine ulaşılmıştır. Bunun üzerine yeniden saha tarama faaliyetine devam edilerek 3-14 Yaş arası 27 görme engelli çocuk ve ailelerinin bilgisine ulaşılmıştır.
3)      Tespit edilen ailelere ziyaret planlanarak bir ekip oluşturulmuştur. Bu kapsamda Mayıs ayında 13 aile ziyareti gerçekleştirilmiştir. Temmuz ayında 13 aile ziyareti daha gerçekleştirilmiştir. Toplam 26 çocuk ve aileleri evde ziyaret edilerek psikolojik danışman kontrolünde sorun tespitleri yapılmıştır.
4)      Tespit edilen aileleri bilinçlendirme faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Aile ziyaretleri sırasında psikolojik danışman aracılığıyla ailelere destek eğitim verilerek bilinçlendirme yapılmıştır. Basılı materyallerle eğitim desteklenmiştir. Yine bu kapsamda üç aylık (Haziran-Temmuz-Eylül) dönemi kapsayan aile eğitimleri düzenlenerek bir PDR uzmanı ve bir Akademik Uzman (Sosyolog) tarafından görme engellilerin ailelerini bilinçlendirme seminerleri verilmiştir. 3 adet aile eğitimi semineri düzenlenmiştir.
5)      Aileler arasında dayanışmayı oluşturmak amacıyla çocuklarıyla beraber bir paylaşım günü organize edilmiş olup çeşitli etkinliklere yer verilmiştir.
6)      Okul öncesi eğitim hizmeti veren kurumların personel kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla 10 kişilik yardımcı personel yetiştirme eğitimi verilmiştir. Bu kapsamda 4 aylık ve 800 saat erken çocukluk döneminde görme engellilere yardımcı personel yetiştirme kursu düzenlenmiştir. Kurs 04 Mart'ta başlayıp 30 Haziran 2011 tarihinde sona ermiştir. 20-30 yaş arası 10 bayan kursiyer olarak eğitime katılmış olup kurs sonunda yapılan değerlendirme sınavında kursu başarıyla tamamlamışlardır. Kursta görev alan eğiticiler tamamı kadrolu personelimiz olup Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında uzman kişilerden oluşmaktadır. Bu eğitimde görev alan öğretmenlerin ek ders ücretleri ve kursiyer olarak katılan kursiyerlerin gündelikleri proje bütçesinden karşılanmıştır.
7)      Projemiz hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla bir dizi etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Sözleşmenin imzalanmasından hemen sonra tüm yerel gazete ve internet haber sitelerinde bilgilendirici haberler yayınlanmıştır. Tüm kamu kuruluşları yöneticilerinin katılımıyla( 102 kişi) bir proje açılış toplantısı gerçekleştirilmiş ve projenin tanıtımı yapılmıştır. Bu kapsamda görme engelli çocuklara karşı toplumsal farkındalık oluşturmak ve okul öncesi eğitimin önemi hakkında toplumu bilinçlendirmek amacıyla tüm halkımıza açık 3 adet seminer gerçekleştirilmiştir. Projemizin faaliyetleri yerel basında yer verilerek tanıtımı yapılmıştır. Yine projemizin tanıtımı için afiş,broşür ve bez afişler bastırılarak dağıtılmıştır. Kursiyerlerimiz tarafından stand açılarak projemizin tanıtımı yapılmış ve bu standa yerel üst düzey yöneticilerin katılımı sağlanmıştır. Seminer faaliyetimize Devlet bakanımız Cevdet YILMAZ'ın katılımı sağlanmış ve yerel basında geniş yer almıştır.
8)      Okulumuz bünyesinde bir uygulama anasınıfı oluşturulmuştur. Bu anasınıfının tadilat çalışmaları ve tüm ekipman ve malzemeler proje bütçesinden karşılanmıştır.Bu sınıfımızda okul öncesi eğitim çağında bulunan görme engellilerin kullanabileceği ekipman ve eğitim materyallerine de yer verilmiştir. 
9)      Projemiz kapsamında bir web sitesi kurulmuş olup projemiz hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Projemizin faaliyetleri ve ilgili haberler yayınlanmaktadır. (www.bingolktmlproje.com)
10) Okulumuzun imkanları ve velilerin katkısıyla eğitim süreci başlatılmış olup eğitim devam etmektedir. 14 öğrenci uygulama anasınıfımızda okul öncesi eğitim görmektedir. Bu öğrencilerden 4 kişi görme engellidir. Görme engelli öğrencilerimiz kaynaştırma eğitimi görmektedirler.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın