Türkiye'de erken boşalma görülme sıklığını yüzde 20 olarak belirleyen araştırmaya göre, sorun, ilerleyen yaş, kronik hastalık, düşük gelir-eğitim düzeyi, uzun birliktelik süresi, çocuk sayısı ve işsizlik ile doğru orantılı olarak artıyor.
Türk Androloji Derneği (TAD) tarafından 2593 çift ile Türkiye'nin tüm coğrafi bölgelerinde gerçekleştirilen ve Türkiye ve Avrupa'da bu boyutta yapılmış ilk araştırma olan ‘Erken Boşalma Sıklığı' araştırmasının sonuçları belli oldu.
Dört ay süresince incelenen gönüllü çiftler ile 17 ilde gerçekleştirilen araştırma sonuçlandı. Çalışmaya, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Zonguldak, İzmir, Aydın, Antalya, Konya, Ankara, Kırıkkale, Adana, Gaziantep, Antakya, Malatya, Diyarbakır, Erzurum, Trabzon illeri dahil oldu.
Araştırmaya katılan çiftlerin yaş ortalaması kadınlarda 38, erkeklerde ise 41. Araştırmaya katılan çiftlerin yüzde 25'i 10-20 yıllık evli, kadınların yüzde 55'i çalışmazken, yüzde 38.5'i yüksek eğitim almış, yüzde 52'si ise lise veya ilkokul mezunu. Erkeklerin ise yüzde 44'ü kamu personeli veya esnaf, yüzde 17'si işçi ve yüzde 14.5'i emekli. Erkeklerde öğrenim durumu, yüzde 36 yüksek öğrenim, yüzde 60 ise lise veya ilkokul mezunu olarak öne çıktı.
KADINLAR NE DÜŞÜNÜYOR?
Araştırmaya katılan erkeklerin tıbbi durumları incelendiğinde, yüzde 13'ünün yüksek tansiyon hastası, yüzde 7'sinin kalp ve damar rahatsızlıklarına sahip, yüzde 7'sinin ise şeker hastası olduğu belirtildi. Erkeklerin yüzde 47'si 3 ila 7 dakika arasında boşaldığını bildirirken, yüzde 24'ü 2 dakika ve üzerinde, yüzde 22'si 7 dakika ve üzerinde, yüzde 11'i ise 1 dakika civarında boşaldığını belirtti. Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 20'si boşalma süresini kısa buluyor, kadınların yüzde 9.5'i ise eşlerinin normal sürede boşaldığını düşünüyor.
HEKİME BAŞVURU ORANI DÜŞÜK
Erken boşalma şikâyeti olan erkeklerin yüzde 66'sı henüz doktora başvurmadığını belirtirken, yüzde 33'ü doktora başvurmayı düşündüğünü, yüzde 10'u ise başvurduğunu bildiriyor. 20-40 yaşları arasında yüzde 14-15 seviyelerinde görülen erken boşalma vakaları 40-60 yaş aralığında yüzde 20-22'ye, 60 yaşından sonra ise yüzde 50-60 seviyelerine çıkıyor.
SORUNUN BÖLGELERE DAĞILIMI
Erken boşalma yüzde 25 ile en çok Doğu Anadolu'da görülüyor. Bunu sırasıyla yüzde 24 ile Karadeniz ve yüzde 23 ile Ege bölgeleri izliyor. Marmara Bölgesi'nde yüzde 20 çıkan erken boşalma görülme sıklığı, İç Anadolu'da yüzde 18, Akdeniz'de yüzde 17 ve Güneydoğu Anadolu'da yüzde 10 görülüyor.
BİLİNÇLENDİRME KAMPANYALARINA İHTİYAÇ VAR
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Androloji Bilim Dalı ve Türk Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı hekimlerinden, TAD Başkanı Prof. Dr. Önder Yaman ile Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı hekimlerinden, TAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Selahittin Çayan tarafından açıklanan 'Erken Boşalma Sıklığı' araştırmasına göre, en önemli neden; ekonomik durum ve yaşamsal zorluklar. Stres gibi değişkenler de tabloda etkili. Erken boşalma sıklığı ilerleyen yaş, kronik hastalık varlığı, düşük gelir ve eğitim düzeyi, uzun birliktelik süresi ve artan çocuk sayısı ve işsizlik ile doğru orantılı artıyor.
Hekimler halkın hekime başvurduğunda bu sorundan kolaylıkla kurtulabileceğini bilmediğini, ayrıca toplumsal olarak ‘utanma' duygusu ile hekime gitmekten kaçınabildiklerini, bunların önüne geçebilmek için bilinçlendirme çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Erken boşalma sorunu tedavi edilmediği takdirde iş ve sosyal yaşamda başarısızlık, mutsuzluk, yetersizlik hissi, stres, baskı hissetme ve hatta aile yaşantısının bozulmasına kadar gidebilen problemlere yol açabiliyor.
em