KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ocak 2025 Cuma
°C

Engelsiz yaşamak istiyoruz

Beğboğa, engellilerin insanca ve onurlu bir yaşam standardına ulaşmak, her alanda fırsat eşitliğine sahip olmak, erişilebilir ve engelsiz bir çevrede yaşamak istediklerini söyledi...

Engelsiz yaşamak istiyoruz
11 MAYIS 2009 PAZARTESİ 08:17
0
877
0
AA aa
Engelliler hastası nedeniyle Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Metin Beğboğa yazılı bir açıklama yaparak engellilerin nasıl bir yaşam istediklerini sıraladı. 2005 yılında çıkarılan Özürlüler Kanunu'nun engelliler için kâğıt üzerinde önemli hak ve kazanımlar getirdiğine değinen Beğboğa, aradan geçen 4 yıla yakın bir süreye rağmen bu hak ve kazanımların önemli bir bölümünün hayata geçirilmesi sağlanamadığını ifade etti.

“Yasadaki açlık sınırı, asgari ücretle belirlensin”
Dar görüşlü bürokratların çıkardığı yönetmeliklerin, katı ve acımasız uygulamaların, Yasanın yarattığı mutluluk ve iyimserlik havasının panik ve hayal kırıklığına dönüşmesine yol açtığını söyleyen Beğboğa: “Muhtaç, yaşlı ve engellilerin hiç değilse yaralarına merhem olan ve sosyal devlet tarafından unutulmadıklarını duyumsatan 2022 Sayılı Yasa, 5378 sayılı Özürlüler Kanunu ile verilmiş olan kazanımların rövanşını alırcasına, onları ezen ve kapılarına haciz memurlarının dikilmesine yol açan tam bir cendereye dönüştürüldü. 81 bin engellinin muhtaçlık aylığı kesilirken kendilerine 10 bin YTL ye varan borçlar çıkartıldı. TBMM Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa koyduğu geçici bir madde ile bu borçları şimdilik sildi ise de tehlikenin kaynağını kurutamadı. 2022 Sayılı Yasa da köklü değişiklikler yapılmadıkça, hiç kuşku duyulmasın ki bir iki yıl içerisinde engellilerin kapısına dağ gibi borçlar yığılacaktır. Yasanın katı ve acımasız uygulaması yüzünden, yasadan yararlananların sayısı parmakla sayılacak ölçüde azalacaktır. Altınokta Körler Derneği olarak; 2022 Sayılı Yasadaki muhtaçlık sınırının asgari ücretle belirlenmesini, bu aylığın, hiçbir kriter gözetilmeksizin işsiz tüm engellilere ödenmesini istiyoruz. 2022 Sayılı Yasa ile ödenen muhtaçlık aylığı engelliler için bir işsizlik tazminatına dönüştürülmelidir” dedi

“Sağlık kurulu raporları yeniden düzenlensin”
2006 yılı Temmuz ayında yürürlüğe giren Sağlık Kurulları Yönetmeliği Avrupa Birliği Standartlarına uyum gerekçesiyle iş gücü kaybı oranını sağlık kurulu raporları ile ölçtüğünden ciddi hak kayıplarına yol açtığına değinen Beğboğa: “Yüzde 100 görme engelli olan bir vatandaşımıza yüzde 85; yüzde 70 sakatlığı bulunan bir fiziksel yada zihinsel engelliye yüzde 30 –yüzde 35 iş gücü kaybı raporu verilebilmektedir. Bu durum, daha önce engellilerin yararlandığı haklardan yararlanan vatandaşlarımızın bu haklarını yitirmeleri sonucunu vermektedir. Altınokta Körler Derneği olarak, Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliğinin ivedilikle değiştirilmesini; sakatlık oranı sağlık kurulu raporlarıyla belirlenirken işgücü kaybı oranının yapılacak yasal düzenlemeler sonucunda uzman bir kurul tarafından belirlenmesini istiyoruz” diye konuştu.

“Özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri kaynağı yetersiz”
Özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin Anayasamıza göre devletin asli yükümlülüğü iken, bu hizmetler son yıllarda hızla özel sektöre devredildiğine dikkat çeken Beğboğa: “ Bu hizmetlerin pahalılığı nedeniyle devletçe yapılan ödemeler yeterli olmadığından özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin niteliği bir hayli düşmüş, bu alan vahşi bir rekabetin ve rant hırsının egemenliğine terk edilmiştir. Bu merkezlerde eğitilen engelliler ayda en fazla 10 saat eğitim görmekte, bu eğitimse, onların gelişimine ve gerekli yararı görmelerine etmemektedir.

Altınokta Körler Derneği olarak biz, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin daha çok kaynak ayrılarak devlet tarafından sürdürülmesini, mevcut özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki eğitim süresinin haftanın beş günü yarım güne çıkarılmasını istiyoruz.
İlk kez Özürlüler Kanunu ve bu kanunda sonradan yapılan değişikliklerle tüm Türk vatandaşlarının engelli çocuklarını kapsayacak biçimde genişletilip yaygınlaştırılan bakım hizmetlerinde de ciddi sıkıntılar devam etmektedir. Bu alan da acımasız rekabet ve rant hırsına teslim edilmeye adaydır. Yapılan ödemeler özel sektörce yeterli bulunmadığından özel bakım evleri açılmamakta, sermaye çevreleri, ilgili bürokrasiyi de etkileyerek ödeneklerin bugünkü düzeyinin iki üç misline çıkarılması için baskı oluşturmaktadır. Bakım hizmetlerine ayrılan kaynaklar sınırlı olduğundan özellikle evde bakım hizmetlerinde son derece müşkülpesent ve cimri davranılmakta, engelli vatandaşlarımızın aileleri, uzun bürokratik işlemlerle taciz edilmektedir”

“Ayırımcı uygulamalar ortadan kalksın”
Engellileri ilgilendiren düzenlemelerde ve uygulamalarda engelli örgütlerinin söz ve karar sahibi olmasını istediklerini sözlerine ekleyen Beyboğa: “Engellilerin yaşamakta olduğu işsizlik, eğitimsizlik, yoksulluk gibi en temel sorunların akılcı ve gerçekçi çözümlere kavuşturulmasını, her türlü ayrımcı uygulamaların ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Toplumun tüm kesimlerini engellilerin sorunlarına karşı daha duyarlı olmaya çağırıyor, yetkili kişi, kurum ve kuruluşları görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

bingölmedya
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın