“Komşu illerimiz olan; Muş, Bitlis, Elazığ, Diyarbakır, Malatya, Iğdır, Kars, Erzurum, Batman, Bilecik, Hakkari v.s. illerde böyle okullar faaliyet göstermektedir” şeklinde konuşan engelli aileleri sözlerine şöyle devam ettiler; “Neden Bingöl'de böyle iş-eğitim okulu yok? Acaba burada öğrenci mi yok? İmkânlar mı yok? Her şey var ama mülki amirlerimiz, bu konuda hiçbir şey yapmıyorlar. Biz aileler olarak çocuklarımızın da iş-eğitim okulundan faydalanmalarını çok istiyoruz. Hayatımızda eğitimin çok önemli bir unsur olduğunu hepimiz biliyoruz. En iyi yatırım insana yapılan yatırımdır ilkesiyle hareket etmemiz lazım. İş-eğitim okulunda Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Resim, Beden Eğitimi, İş Eğitimi, meslek kursları ve el becerilerini geliştiren imkânlar sunulmaktadır.
İş-eğitim okulunun Bingöl ilinde mutlaka açılması lazım. Biz veliler olarak, çocuklarımızın bu okullarda okumalarını ve bu eğitimden faydalanmalarını istiyoruz diyen aileler; “ Başka illerde, iş-eğitim okuluna giden öğrencilerle görüştüğümüzde çok mutlu ve faydalı bir eğitim aldıklarını gözlemledik. Bizzat aileleriyle de görüştüğümüzde ailelerinin de bu okuldan dolayı çok büyük gelişmeler gösterdiklerini duyduk. Biz aileler, engelli çocuk yetiştirmekle görevimizi en iyi şekilde yapmaya ve çocuklarımızı topluma kazandırmaya gayret ediyoruz. Devletimizin de bize sunmuş olduğu imkânlardan faydalanmak en tabii hakkımızdır.” dediler
Bingöl'de 3 tane özel eğitim okulu bulunmakta, çocuklarımız bu okullara haftada 2 gün, yarım öğün şeklinde eğitim almaktadır şeklinde konuşan Fuat Yiğiter de; “Bu kadar az bir eğitimin çocuklarımıza yetmediğini biliyoruz ve iş-eğitim okulunun çocuklarımızın topluma kazanılması, iyi bir birey olarak yaşamlarını sürdürmeleri gerekli olduğunu düşünüyoruz. Sayın Devlet Bakanımız Cevdet Yılmaz'dan, Milletvekillerimiz Kazım Ataoğlu ve Yusuf Coşkun'dan Sayın Valimizden yardımcı olmalarını istiyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü'nden ve herkesten, bu iş-eğitim okulunun Bingöl ilimizde açılması için gayret göstermelerini arz ediyoruz. Eğer Bingöl'de de iş-eğitim okulu açılırsa, engelli aileler olarak çok mutlu olacağımızı belirtmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Türkiye'de engellilik
Engellilerin engelsiz yaşama taleplerinin artması ve toplumun giderek bilinçlenmesine paralel olarak toplum hayatına katılmalarını kolaylaştıracak kanun, yönetmelik ve kurumlar çoğalıp gelişmektedir diyen aileler; “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm öğrencilerin bir arada olduğu karma eğitim veren okulların yanı sıra, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri de verilmektedir. Engelli hakları kavramı engelli kişilerin yaşam seviyesini artırmayı amaçlar. Bu yönde mücadele veren bazı kişiler, sağlıklı pek çok kişinin de hayatlarının bir noktasında kaza, hastalık veya geç gelişen kalıtsal bir durumdan dolayı engelli duruma düşebileceğini hatırlatmak için “geçici olarak gücü kuvveti yerinde” terimini kullanırlar. Kalkınmış ülkelerde engellilikle ilgili gündemde, artık engellilerin bakımının mali boyutu değil, onların toplum hayatının her boyutuna katılıp katkıda bulunabilmesine olanak sağlama konusu vardır” dediler.