Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Artukarslan, Sakatlar Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
1981 yılında birleşmiş milletler genel kurulunda alınan bir karar ile 10-16 Mayıs arası çeşitli etkinliklerle sakatlar haftası olarak kullanıldığını hatırlatan Artukarslan, “Engelli olsun, sağlıklı olsun, her insan Allah'ın en kıymetli en değerli varlıklarıdır. Ülkemizde yaklaşık olarak zihinsel, ruhsal, bedensel engelli 8,5 milyon civarında vatandaşımız bulunmaktadır. Fert ve toplum olarak bu kardeşlerimize karşı duyarlı olmak, gereken ilgiyi göstermek ve onlara her konuda yardımcı olmak bizim en önemli görevlerimizden biridir. Bizlerde bir gün hasta veya engelli olabiliriz, nice insanlar sağlıklı iken bir trafik kazası yada hastalık sonucunda ortopedik, engelli, işitme veya görme engelli olabilirler. Dolayısıyla bu konuda daimi bilinçli ve duyarlı olmalıyız” diye konuştu.
“Engellilerin sorunlarının çözümünde doğrudan sorumluların ilgisizliği engelli yurttaşlarımızın yeterince örgütlü olmaması ya da toplumun duyarsızlığı nedeniyle engelli yurttaşlarımızın sorunları tüm büyük sözlere ve vaatlere karşın her yıl biraz daha artarak devam etmektedir” diyen Artukarslan, engellilerin katlanarak devam eden sorunlarının çözümü tüm kurumlarının ve kesimlerinin ortak çabası ile mümkün olabileceğine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“Yani engelli bireylere götürülecek öncelikli hizmetlerin yeterince sağlanabilmesi başta devletin, üniversitelerin, yerel yönetimlerin demokratik kitle örgütlerinin bireylerin ve toplumun ortak seferberliğiyle mümkün olacaktır. Bunu için engellilerin durumuna uygun mesleki eğitim programları geliştirilerek onların insanca yaşayabilecekleri bir ortamın ekonomik alt yapısı hazırlanmalıdır. Tüm bina yapı ve konutlarla engellilerin erişimini sağlayacak tedbirlerin alınması amacıyla bir yasa hazırlanmalı ve gerekli düzenlemeleri yapmayanlara ruhsat verilmemelidir. Ayrıca hazırlanacak yasa ile engelli yurttaşlarımızı dört duvar arasına hapseden engelliği düşünmeyen dünya görüşü değiştirilmelidir. Bu amaçla şehir içi ve şehirlerarası taşımacılıkta kullanılan araçların, tesislerin, alt yapı ve sistemlerin engellilerin kullanımına uygun hala getirilmesi zorunlu olmalıdır. Dinimizde İslam'ın en önemli evrensel değerleri arasında engellilere sahip çıkılması da yer alır. Engelli kimselere yol göstermenin onlarla ilgilenmenin ve onlara yardımcı olmanın Allah katında sadaka olduğunu bildirmiştir. Onları toplumun ayrılmaz birer parçası olarak görmüştür. ‘bakıma muhtaç sahipsiz kimselerin sorumluluğu bize aittir'. Sözüyle engellilere toplum ve devlet bazında sahip çıkmasını istemiştir. Bizlerde bu bilinç ve duyarlılık içerisinde olmalı çevremiz ve yöremizdeki güçsüz, kimsesiz tüm özürlülere sahip çıkmanın yolarını araştırmalı ve onlara karşı olan görevlerimizi yerine getirmeliyiz. Bu vesile ile Türkiye'de ve Bingöl'de yaşamakta olan tüm engellilerin haftasını kutlar, başarı sağlık, mutluluk ve huzur dolu günler dilerim.”