KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Ağustos 2026 Cuma
°C

En iyi beyanname veda hutbesi'dir

Bingöl’deki bir okulda 10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında düzenlenen konferansta konuşan Sekin, en iyi insan hakları beyannamesinin Peygamber Efendimizin Bin 400 sene önce yaptığı Veda Hutbesi olduğunu vurguladı.

En iyi beyanname veda hutbesi`dir
11 ARALIK 2012 SALI 07:40
0
3580
0
AA aa

Bingöl merkez Ekinyolu Köyü İlk ve Ortaokulu İnsan Hakları Kulübü'nce 10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında konferans düzenlendi. Okul Müdürü Abdulhadi Ece, Kulüp öğretmeni Bilal Fetih Kalan ve çok sayıda öğrencinin hazır bulunduğu konferansa konuşmacı olarak Avukat Savaş Sekin ve Gazeteci Hakim Değişgeç katıldı.

İnsan Hakları kavramının tanımı ve tarihsel gelişimi hakkında bilgiler veren Avukat Savaş Sekin, insan hakları kavramının uluslararası alanda, “insan haklarının anayasası” olarak ifade edilen ve 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilip ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile yazılı hale getirildiğini, bu beyannamenin toplamda 30 maddeden oluştuğu bilgisini paylaştı.

“İHLALE SESSİZ KALANLAR, İHLALİ İŞLEYENLER KADAR SUÇLUDUR”

Günümüzde insan hakları kavramının dünya üzerinde en çok tartışılan konulardan biri olduğunu aktaran Sekin: “Sözüm ona sürekli modernleşen bir Dünya'da insan haklarının bu kadar tartışma konusu olması, daha doğrusu bu kadar problemli olması düşündürücüdür. Dünya üzerinde çıkar çatışmaları, sıcak ve soğuk savaşlar, açlık ve yoksulluk ve benzeri birçok olumsuz gelişme yaşanmaktadır. Bu yaşananlar insan haklarının ne derece ihmal edildiğini ve yok sayıldığını göstermektedir. Buradan anlaşılıyor ki; insan haklarına riayet etmek sadece teknolojiyle, modernlikle ve gelişmişlikle alakalı değildir. Günümüzde birçok ülke sırf kendi çıkarları için başka milletleri ezmekte, onlara zarar vermekte ve hatta öldürmektedir. Birçok ülke elinde imkân olmasına rağmen yapılan savaşlara, çatışmalara, ölümlere, açlıklara, yoksulluklara ve daha birçok insan hakları ihlallerine müdahale edebilecek durumda iken bunu yapmamaktadır. Bu insan hakları ihlallerine sessiz kalmak, en az bu hak ihlallerini yapanlar kadar suça ortak olmak demektir” dedi.

“BİN 400 YIL ÖNCE GEREKEN MESAJ VERİLMİŞTİR”

BM'nin Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi'nin çözüm ve hakları korumada yeterli olmadığına işaret eden Sekin, en iyi insan hakları beyannamesinin hiç şüphesiz Peygamber Efendimizin veda Hutbesi olduğunu vurguladı.

“İnsan hakları kavramını sürekli başkalarının penceresinden ve başkalarının ürettiği kavramlardan öğrenmek zorunda değiliz. Bunun için başka yerlere gitmeye hiç gerek yok” diyen Sekin: “Efendimiz Hazreti Muhammed (S.a.v), bundan tam 1400 sene önce yaptığı Veda Hutbesi'nde bütün insanlara bir insan hakları dersi vermektedir. Bu hutbe, dinin temel konularına temas etmesi, cahiliye adetlerini ortadan kaldırması, eşitlik, hürriyet, kan davaları, fâiz, emanet, özellikle insan hakları, aile hukuku içinde yer alan karı-koca hakları, vasiyet, nesep, zina, borç ve kefalet gibi hukukî meselelere yer vermesi açısından oldukça önem taşır. Hz. Peygamber'in (s.a.v) bu hutbesi, yalnız Müslümanlara okunmuş bir hutbe olmayıp, bütün insanları kapsayan tarihî bir hutbe ve bir insan hakları evrensel beyannamesi niteliğindedir. 14 asır öncesinden Peygamber Efendimiz (S.a.v)'in insan haklarına dair ortaya koyduğu bu hakikatleri, 21. yüzyıl insanı nice savaşlar, zulümler, işkenceler neticesinde ancak idrak edebilmiştir”

İNSAN HAKLARI VE MEDYA

Konferansta katılımcılara hitap eden Gazeteci Hakim Değişgeç ise medyanın insan hakları alanındaki yerine değindi. ‘Hak' olanı talep eden ile talebi karşılayacak merciler arasında en etkili iletişim aracı olan medyanın çoğu zaman bu görevini yerine getirdiğini ancak zaman zaman çeşitli ihmaller olduğunu söyleyen Değişgeç, insan hakları konusunda yeterli bilincin oluşmadığını, bu noktada devletin ve sivil toplum örgütlerinin daha fazla etkinlik göstermesi gerektiğini paylaştı.

Medyanın toplum ve birey üzerindeki etkilerine de değinen Değişgeç, okulun İnsan Hakları Kulübü'ne çeşitli önerilerde de bulundu ve yapılacak her türlü çalışmaya katkı sunacaklarının altını çizdi.

ECE VE KALAN'DAN TEŞEKKÜR

Konuşmaların akabinde İnsan Hakları Kulübü Öğretmeni Bilal Fetih Kalan tarafından sinevizyon eşliğinde savaşlardaki yaşam hakkı ihlalleri, kadına şiddet vakaları, başörtü sorunundan kaynakları hak ihlallerini anlatan fotoğraflar gösterilip paylaşılan kareler üzerine yorumlar yapıldı.

Program, Okul Müdürü Abdulhadi Ece'nin Avukat Savaş Sekin ve Gazeteci Hakim Değişgeç'e teşekkür etmesinin akabinde hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.08.2026
10:43
Bingöl`de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Bingöl'de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Göynük Çayı'nda görülen iki su samuru, dron kamerasına yansıdı. IUCN'nin 'nesli tükenme tehlikesine yakın' kategorisinde yer alan türün görüntülenmesi, bölgedeki doğal yaşam açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.
13.08.2026
10:17
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan dönemi için sıfırlandı. Düzenlemenin pompaya yansıması halinde litre fiyatında yaklaşık 9,25-9,30 lira arasında indirim oluşabileceği belirtiliyor. Sonraki aylarda ise yıl sonuna kadar her ay 3'er lira artırılarak belirlenecek.
13.08.2026
10:01
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Uluslararası bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, Erzincan Havzası ile Bingöl'ün Yedisu ilçesini kapsayan Karlıova Üçlü Eklem bölgesinin altında iki ayrı sığ magma rezervuarı tespit edildi. Çalışma, deprem ve volkanik risklere ilişkin önemli veriler ortaya koydu.
13.08.2026
09:47
Hikmet Tekin ve ailesi şehadetlerinin 47. yılında dualarla anıldı
Hikmet Tekin ve ailesi şehadetlerinin 47. yılında dualarla anıldı
Merhum Bingöl Belediye Başkanı Hikmet Tekin, annesi Hürmüye Tekin ve kardeşi Ahmet Hamdi Tekin, şehit edilişlerinin 47. yılında mezarları başında ve Bingöl Ulu Cami'de düzenlenen mevlid programında dualarla anıldı.
12.08.2026
18:37
Rektör Çelik`ten dijital iletişim vurgusu
Rektör Çelik'ten dijital iletişim vurgusu
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen 'Dijital Çağda Kamu İletişimi' paneline katıldı. Çelik, dezenformasyonla mücadelede doğru bilginin güvenilir kaynaklardan kamuoyuna ulaştırılmasının kritik önem taşıdığını söyledi.
12.08.2026
18:36
Uyuşturucu operasyonu: 3 kişi tutuklandı
Uyuşturucu operasyonu: 3 kişi tutuklandı
Bingöl ile Muş arasındaki ormanlık alanda düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 700 kök Hint keneviri ve 2 kilo 800 gram esrar ele geçirildi. Suçüstü yakalanan 3 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın