Elektriğe yapılan zamlar son günlerde en çok konuşulan konuların başında geliyor. Peki, biz bu elektriği ne kadar sağlıklı kullanıyoruz? Faturalarımız kabarık geliyor ama bunun hepsini kullanmak zorunda mıyız? Bir ayda bize yeterli enerji miktarı nedir? Bizim kullandığımız enerji miktarı nedir? Daha az fatura ödemek için ne yapmalıyız? Zamlar karşısında ne gibi önlemler almalıyız? Bunların yanında şehrimiz enerjiye ne kadar para ödüyor? Bu enerjiden nasıl tasarruf edebiliriz? Tüm bu soruların cevabını Bingöl'de elektrik Elektronik Mühendisliği yapan Fatih Tarakcı verdi.
“Zamlarla Başa Çıkmanın Yolu Tasarruftan Geçiyor”
Son 2 yılda elektriğe yapılan zamların vatandaşları ekonomik olarak zorladığını ifade eden Tarakcı, “Son 2 yıla baktığımızda elektrikte %60'a varan bir zam görünüyor. Vatandaşlarımız bu zamlar karşısında ekonomik olarak büyük bir zorluk yaşıyor. Zamlarla başa çıkmanın ilk yolu tasarruftan geçiyor. Tasarruf yöntemlerini hayatlarına uygulayan vatandaşlarımız hem maddi olarak rahatlayabilir hem de enerjiden sağlanan tasarruf yaygınlaştıkça gelecekte enerji kullanımı dolayısıyla yaşanacak çevre kirliliğinin önüne geçilecek hem de dünyadaki kaynakların yeterliliği açıdan katkı sağlayacaktır. Peki nedir bu tasarruf yöntemleri? Baktığımız zaman çok basit olabilecek şeylerin uzun vadede büyük katkıları olduğunu görebileceğiz. Örneğin bir yemek pişirirken evimizdeki fırının kapısını defalarca açmak yerine bir kez açıp kapatmak, bulaşık makinesini tam doldurup öyle bulaşık yıkamak, tasarruflu ampuller tercih etmek gibi son derece basit alışkanlıklar enerji tasarrufunda büyük katkıları olan hareketlerdir. Bunun yanı sıra Buzdolabınızın kapılarının hava sızdırmaz olmasına dikkat edin. Dolabın altında ve arkasında bulunan bobinleri yılda iki defa temizleyin. Temizlenmediği zaman yüzde 25 oranında daha fazla enerji tüketimi sağlamış olursunuz. Evinizde bulunan elektrikli eşyalarınızı kullanmadığınız zamanlarda mutlaka fişini prizden çekin. Ya da kablolarda bulunan açma-kapama düğmesini kapanır duruma getirin. Çünkü kullanmasak bile elektrikte bulunan prizler, elektrik üretirler” şeklinde konuştu.
“Sokak Lambalarından Büyük Oranda Tasarruf Sağlanabilir”
Şehir aydınlanması için kullanılan sokak lambalarının harcadığı enerjiyi küçük bir değişiklikle hem çevre dostu enerji haline getirmenin hem de %60lara varan enerji tasarrufuyla şehir ekonomisine katkı sağlamanın mümkün olduğunu belirten Tarakcı, “Şu anda şehir aydınlatması için kullanılan sokak lambalarının sadece ampullerinin değiştirilmesi demek şehir ekonomisine enerjiden büyük bir katkı sunulmasını sağlayacaktır. Mevcut kullanılan ampuller yerine LED armatürlerin kullanılması hem aydınlatmada bir aksaklığa yol açmayacak hem de enerjiden %60'a yakın tasarruf edilmesini sağlayacak. LED lambaların aydınlatma verimliliği, enerji tasarruflu lambalardan (CFL) veya geleneksel olarak sokak aydınlatma sistemlerinde kullanılan yüksek basınçlı sodyum lambalardan (HPS) daha yüksektir. Uzun kullanım ömürlerine bağlı olarak, LED lambalar sürekli hizmet kesintisinin önlenmesine, hasar ve değiştirme gerekliliğinin ortadan kalkmasına yardımcı olur ve bakımla ilgili olarak tasarruf sağlar. Çevre dostu olan LED armatürlerin kullanılması demek tüketilmeyen her megawattsaat güç için karbon emisyonun azalması ve üretilmeyen her megawattsaat için de atmosfere 1 ton daha az karbon salınması demek oluyor” dedi.
“Akıllı Şehir Uygulaması Yetkililerce Düşünülmesi Gereken Bir Konu”
Dünyanın bir çok ülkesinde şehirlerin akıllı şehir sistemine geçerek hem enerji tasarrufuna hem de çevre dostu şehir olmaya yöneldiğini vurgulayan Tarakcı, Türkiye'de de 5 bölgenin akıllı şehir statüsünde olduğunu belirterek, “Dünyanın birçok şehrinde şehir yönetimleri aldıkları kararlarla akıllı şehir uygulamasını hayata geçirdiler. Türkiye'de de Ankara, İzmir ve Eskişehir illerinde bazı pilot bölgelerde sodyum buharlı armatürler yerine LED armatürler yerleştirilerek hem ışığın daha fazla alana yayılması hem de ışık kirliliğinin azaltılması sağlandı” diye konuştu.
“Cumhurbaşkanı'nın önerdiği sistem uygulanabilir”
Akıllı Şehir Aydınlatma Sistemi (ASAS) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şehirlerde kullanılmasını önerdiği bir sistemdir diyen Tarakcı, “ASAS, harekete, zamana ve mevsim şartlarına göre aydınlatmayı ayarlayabiliyor. ASAS'ın yatırım bedeli, 19-24 ay arasında sağladığı tasarrufla kendini amorti ediyor. Mili ekonomiye enerji sarfiyatındaki tasarrufla ciddi katkı sunuyor. Yüzde 60'ın üzerinde enerji tasarrufu sağlıyor. Ülkemizin aydınlatma giderlerinde önemli tasarruf sağlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da gündeme getirdiği bu uygulama için bu sahada yerli üretim yapan firmalar yeterli sayıda var. Ülkemizde bu ihtiyacı yurt dışına bağımlı olmadan karşılama kapasitesi var” şeklinde konuştu.