BEŞ yıldır yapılmayan elektrik zammı, yeni yılda konutlarda yüzde 15, sanayide ise yüzde 10 olarak uygulanacak. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, bu oranlara ilişkin Bakanlar Kurulu kararını dün imzaya açtıklarını bildirdi. Enerji girdilerindeki artışları hatırlatan Çiçek "Bu, mecburiyetten kaynaklanıyor" dedi. Kamunun biriken zararı nedeniyle, elektrik zammı ekonomi yönetimi ile enerji KİT'lerin uzun süredir gündeminde olmasına karşın, zamanlaması politik bir tercih olarak erteleniyordu.TEDAŞ, 19 Eylül'de Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığındaki toplantıda bir sunum yaparak "2008'i zarar etmeden kapatabilmek için, en az yüzde 14-15 düzeyinde bir zam yapılması gerektiğini" bildirmiş, diğer enerji KİT'leri ise aralarındaki nakit akışının sağlanması açısından zam oranının daha yüksek olması gerektiğini belirtmişti. Hürriyet'in duyurduğu bu haber üzerine Başbakan
Tayyip Erdoğan, böyle bir artış olmayacağını bildirmiş, iki ay sonra da bir taksi durağında şoförlere, yüzde 15 zam yapılacağını açıklamıştı.
TEDAŞ ÖİB'E, ÖİB HÜKÜMETE: TEDAŞ, maliyet artışları gerekçesiyle ihtiyaç duyduğunu zam oranlarını, özelleştirme kapsamında olması nedeniyle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB), ÖİB de Bakanlar Kurulu'na bildirdi. Normal koşullarda, artışın tek tarife olması halinde Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç yok. Ancak yasa gereği, "çapraz sübvansiyon" adı verilen, konutta ve sanayi tüketiminde farklı tarife uygulanması durumunda, Bakanlar Kurulu'na başvurulması gerekiyor.
20 ŞİRKET EPDK'YA BAŞVURACAK: Bakanlar Kurulu'nda imzaların tamamlanıp kararnamenin çıkmasının ardından, TEDAŞ'a bağlı 20 dağıtım şirketinin, maliyet artışı kapsamındaki yeni tarifelerin onaylanması talebiyle EPDK'ya başvurması gerekiyor. EPDK tarifeleri sunulduğu gibi onaylayacak.
BU ZAM BİR BAŞLANGIÇ: Çiçek'in açıkladığı yüzde 15 ve yüzde 10'luk zam oranları, TEDAŞ'ın 2008'de zarar etmemesi için gerekli zamları ifade ediyor, Bunun yanısıra, 2002'den bu yana birikmiş bir bu kadar daha zam oranının tarifelere nasıl nasıl yansıtılacağı merak ediliyor. Öte yandan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in
IMF ile birlikte açıkladığı "otomatik tarife" için de hazırlıklar sürüyor. Teknik altyapısı henüz tamamlanmayan otomatik tarife, yılbaşında yürürlüğe girecek yüzde 15'lik zammın üzerinden işletilecek. Elektrik zamları, yüzde 4 olarak belirlenen enflasyon hedefini olumsuz etkileyecek değişkenlerin başında geliyor.
BEDELİNİ ÜLKE ÖDÜYOR: Başbakan
Tayyip Erdoğan, elektrik zammı öngören kararnamenin imzaya açıldığı Bakanlar Kurulu'nun ardından katıldığı partisinin iletişim merkezi AKİM'in töreninde elektrik kaçağına dikkat çekti. Bütçeye, köylerde elektrik hatlarını yenileme çalışmaları için 1.5 katrilyon kaynak konulduğunu anımsatan Erdoğan, "Eskiden köylerde difriz, çamaşır makinesi mi vardı. Mevcut elektrik ihtiyaca cevap vermiyor. Trafoların gücünü artırıyoruz. Doğu ve Güneydoğu'da maalesef ciddi kaçaklarımız var. Diğer bölgelerde kısmen kaçaklarımız var. Yüzde 65'i ne yazık ki buluyor. Bunu da gidermemiz lazım. Bir bölgedeki kaçağın bedelini diğer bölge ödememelidir. Adaleti milletin bütününe yaymak durumundayız. Bunun zaman içinde bedelini ülke ödüyor" dedi.
Hürriyet