Genç Belediyesi Proje Ofisi tarafından düzenlenen ve konuÅŸmacı olarak Ankara Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ÖÄŸretim Görevlisi Füsun Kavalcı'nın katıldığı "Hünerli Eller Ä°ÅŸ Başında" EÄŸitim Semineri gerçekleÅŸti.
Åžehit Hakan Akdere Kültür merkezinde düzenlenen seminere Kaymakam Hasan Hüseyin Vural, Belediye BaÅŸkanı M. Hadi Topraktan ile kurum amirleri, davetliler ve kursiyerler katıldı.
Programda açılış konuÅŸması yapan Belediye BaÅŸkanı M Hadi Topraktan, neden böyle bir proje yapmaya gereksinim duyduklarına deÄŸinerek, “GeçmiÅŸte Genç ilçesinde Çanak Çömlek iÅŸi ile bilinir ve burada özelikle bazı köylerimiz bu iÅŸ ile anılır hale gelmiÅŸti. Tabii bu iÅŸi yaparlarken o günde imkansızlıklarını dikkatte almışlar ki yerel de üretilen ürünlerle bu ihtiyaçlarını gidermiÅŸler. GeçmiÅŸte ayrıca Çanak Çömlek bir gericilik bir çaÄŸdışlılık ÅŸeklinde algılanmıştı. Ama bugün organik beslenme açısından çanak çömleklerin ne kadar büyük bir öneme haiz olduÄŸunu dikkatte alarak böyle bir projeyi uygulamaya koyduk. 3-4 aydır projemiz yürüyor. 15-20 civarında da kursiyerimiz var. Kursiyerlerimize bu projede yer alıp destek verdikleri için tebrik ediyor ve kendilerine teÅŸekkür ediyorum” dedi.
“Genç'te Seramik sektörü kurulmalı”
SODES Projesi kapsamında yapılan bir çalışmanın üzerinde durulması halinde bu iÅŸ projeden sektöre dönüÅŸebileceÄŸini altını çizen BaÅŸkan Topraktan, bu sektörün büyümesi ile istihdam da artacağını belirtti. Topraktan, “Tabii üretilen ürünün pazarlaması çok çok önemli. Ä°nanıyorum ki SODES Projesi kapsamında yapmış olduÄŸumuz bu çalışmanın yakın gelecekte ilçemizde eÄŸer ısrarla üstünde durulursa ve bu konuda idarede gerekli desteÄŸi saÄŸlarlarsa ciddi anlamda bir mesafe kattedilecek. Bir sektör olma yolunda birkaç adım atmış olunacak. Åžöyle ki, kursiyerlerimiz bilir ben Çanakçı Köyü'ndenim. Bu aynı zamanda bizim mesleÄŸimiz. Belki dersiniz baÅŸkan kendi köyün reklamını yapıyor. Biz o zamanlarda alın kullanın dediÄŸimizde kimse alıp kullanmıyordu. Ama ÅŸimdi çok kıymetli olduÄŸunda biz artık üretmiyoruz. Ä°nÅŸallah bu proje ile siz deÄŸerli kursiyerlerimizin aracılığıyla köylerimizde de bu tür iÅŸler sektörel bazda tekrar canlanacak. Sektör diyoruz ama bir iÅŸe sektör dememiz için iÅŸin çok geniÅŸ çaplı olması ve büyümesi. Maalesef bizde öyle bir kapasite yok. Ama bir yerde baÅŸlamamız lazım. Ve bunu da dikkate alalım ve göz ardı etmeyelim. Eminim ki bu iÅŸ büyürse ve sektöre dönüÅŸürse buralarda çalışan kardeÅŸlerimiz de maddi anlamda yüksek meblaÄŸlarla kazanç elde edeceÄŸi kesindir.” Diye konuÅŸtu.
“Genç kızların yeteneklerine hayran kaldım”
Seminere konuÅŸmacı olarak katılan Ankara Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ÖÄŸretim Görevlisi Füsun Kavalcı ise, kursiyerleri ziyaret ettiÄŸini ve ortaya çıkardıkları eserleri görünce hayran kaldığını belirterek, “Buraya geldiÄŸim gibi projemizin yürütülen kursumuzu ziyaret ettim. Ama Genç kızlarımızın yapmış oldukları çalışmaları için kendilerine teÅŸekkür ediyorum. Ä°nanın yaptıkları iÅŸi gördüÄŸümde hayret ettim. 30 yıllık hocayım seramik alanında. Hiçbir eÄŸitim almadan 3 aylık kısa bir süre içerisinde bu eserler ortaya çıkabiliyorsa inanın bu hiç basite alınacak bir ÅŸey deÄŸildir. Bunlar çok önemli. Ben seramikten neler yapılabileceÄŸini çok istiyorum genç kızlara göstermeye ama ben buraya geldiÄŸim de onlardan daha çok etkilendim. Hatta kursa kızlarımızla sohbet ederken dedim ki; ben sizlerden hayran kaldım. Biz okulda bu tür dersleri 4 ay yani bir dönem veriyoruz. ÖÄŸrencilerimiz sadece bu iÅŸin tekniÄŸini öÄŸreniyorlar. Ama siz 3 aylık gibi kısa bir sürede bu iÅŸin hem tekniÄŸini hem uygulamasını yaptınız. Siz çok yeteneklisiniz. Sakın bu iÅŸi bırakmayın” açıklamasında bulundu.