Solhan ilçe Halk Eğitim Merkezi tarafından bayanlara yönelik çeşitli branşlarda açılan kurslarda kadınlar hem işi öğreniyorlar hem de maddi kazanç sağlıyorlar.
Evli ve genç kızlar, vakitlerini değerlendirmeleri ve ürün ortaya çıkarmaları için daha farklı beceriler kazanıp ürünler yapıp ve bu ürünlerin pazarlama ya da daha farklı değerlendirmeleri için açılan kurslara katılıyorlar.
Solhanlı kadınlar açılan kurslar ile genelde; Makine nakışları, el nakışları, giyim ve trikotaj gibi bayanlara yönelik açılan kursların yanında birbirinden değerli el emeği ürünleri ortaya çıkararak unutulmaya yüz tutmuş değerlerin yaşatıldığı, Türk kültürüne ait el emeği ürünün yeniden hatırlanmasını sağlıyorlar.
Son olarak açılan kurslarda ‘Geleneksel Türk İşlemeleri' hakkında bilgi sahibi olan kursiyerler; geleneksel Türk işlemelerinin desen panosunu, desen tasarımlarını hazırlayarak bu alanda ürünler ortaya çıkarmaya çalışıyorlar.
Hazırladıkları ürünleri sergilerde ve sipariş üzeri sattıkları gibi, Milli Eğitim Bakanlığı (Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü), Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı ortaklığında hayata geçirilen “Girişimcilikte Önce Kadın” Projesi kapsamında tasarlanan mobil uygulama aracılığıyla ürünlerin satışını yapıp aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar.
Yapılan Ürünler Web Sitesinden Satılabilir
Halk Eğitim Merkezi olarak Solhan için yaptıkları faaliyetler ve açtıkları kurslar hakkında bilgi veren Solhan Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Canan Eser; “Solhan'da bayanlara yönelik boş vakitlerini değerlendirmeleri için, ürün ortaya çıkarmaları için daha farklı beceriler kazanıp ürünler yapıp ve bu ürünlerin pazarlama ya da daha farklı değerlendirmeleri için kurslar açıyoruz. Burada açtığımız kurslar genelde; Makine nakışları, el nakışları, giyim ve trikotaj gibi bayanlara yönelik kurslardır. Bu kapsamda Solhan'da açtığımız 360 saatlik ‘Elde Türk işlemeleri' kursumuz var. 3 farklı yerde açtığımız bu kurslarda toplam 48 kursiyer eğitim görmektedir. Bu kurslarda genelde geleneksel Türk işlemeleri hakkında bilgi sahibi oluyorlar, geleneksel Türk işlemelerinin desen panosunu, desen tasarımlarını hazırlayarak bu alanda ürünler ortaya çıkarmaya çalışıyorlar. 360 saatlik bu kursun sonunda bayanlar çıkardıkları bu ürünleri isterlerse sergide satış yapabilirler ya da kendi yakınlarına hediye olarak sunabiliyorlar veya evlenecek bayanlar kendileri kullanımları içinde yapabiliyorlar. Bakanlık da bayanların bu kurslara gelerek yoğun olarak katılıp ürettikleri ürünleri için farklı bir alternatif sunarak bayanlar için oncekadin.gov.tr gibi bir alışveriş sitesi yapmış bulunmaktadır. Bu proje kapsamında yapılan sitede bayanlar kendi ürünlerini fotoğraflayarak, ürünler hakkında kısa bilgi vererek siteye yüklüyorlar ve Türkiye'nin her yerinden bu sitede alışveriş yapıp ürün satabiliyorlar. Kendileri ürün yükleyebildikleri gibi daha farklı alanlarda ürün satın alabilirler. Ürün satın almak için siteye üye olma zorunluluğu yok ama sitede ürün satabilmek için kayıt olmak gerekiyor ve sadece Halk Eğitim Merkezi kurslarında eğitim görmüş bayanlar kayıt yaptırabiliyor. Bu sitenin adı da önce kadın olduğu gibi sadece bayanlara yönelik bir sitedir. Bu projenin diğer bir ayağı da yarışmadır. Bu yarışmaya da bayanlar 3 Aralık – 30 Mart tarihleri arasında başvuru yaparak kurslarda yapmış oldukları ürünleri siteye yükleyebiliyorlar. Satış yaptıkları oranda da puan alıyorlar ve Türkiye genelinde 1'inci, 2'nci ve 3'üncü seçilenler ödüllendiriliyorlar.” şeklinde konuştu.