KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Şubat 2025 Salı
°C

Ekonomiyi neler bekliyor

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından Avrupa Birliği'ne (AB) katılım öncesi mali izleme süreci kapsamında her yıl hazırlanan Katılım Öncesi Ekonomik Program (KEP) Yüksek Planlama Kurulundan (YPK) çıktı.

Ekonomiyi neler bekliyor
15 ARALIK 2007 CUMARTESİ 18:31
0
962
0
AA aa

Makro ekonomik göstergeleri kapsayacak şekilde hazırlanan programa göre, yüksek oranda faiz dışı fazla verme politikasına ve dalgalı kura devam edilecek.

Programa göre bir taraftan kamu dengelerini iyileştirecek borç stokunun azaltılması gözetilirken diğer taraftan da dezenflasyon süreci desteklenecek. Bu  çerçevede maliye politikasının temel hedefleri, “kamu borç stokunun  milli gelire oranını ve kamu açıklarını kalıcı bir biçimde azaltmak,  dengeli bir bütçe yapısına ulaşmak ve enflasyonla mücadeleyi  desteklemek” olacak.

Bu hedeflere ulaşmak üzere yüksek oranda faiz dışı fazla  verme politikasına devam edilecek.

Para politikası 2006 yılı başında Merkez  Bankası'nın uygulamaya koyduğu açık enflasyon hedeflemesi çerçevesinde  yürütülecek.

DALGALI KURA DEVAM
        
2001 yılından bu yana uygulanan olan dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına 2007 yılı KEP döneminde de devam edilecek. Önceki  yıllarda olduğu gibi döviz kurları, piyasadaki arz ve talep koşullarınca  belirlenecek, ancak Merkez Bankası kurlarda görülen ya da görülmesi  muhtemel aşırı dalgalanmaları önlemek amacıyla döviz piyasasına müdahale  edebilecek.

KEP NEDİR?

Katılım Öncesi Ekonomik Program (KEP), aday ülkelerin Kopenhag ekonomik  kriterlerini sağlamak üzere, uygulayacakları ekonomi politikası ve  yapısal reformları içeriyor. Katılım öncesi mali izleme süreci kapsamında, aday ülkeler her yıl  Katılım Öncesi Ekonomik Program hazırlıyor.Bu doküman cari yıla ilave olarak, ileriye yönelik 3 yıllık bir  perspektif ile hazırlanıyor ve her yıl da güncelleştiriliyor.

Programda, öncelikle büyüme, istihdam, ödemeler dengesi, para ve kur  politikası, mali sektör, enflasyon ve kamu maliyesi alanındaki mevcut  durum ortaya konuyor. Ardından, makro ekonomik çerçeve altında, istihdam, büyüme, enflasyon,  para ve kur politikası ile ödemeler dengesi alanında öngörüler  belirtiliyor.

Yapısal reformlara, 2008-2010 döneminde de devam edilecek. Bu yapısal reformlar; piyasa mekanizmasının  güçlendirilmesine, rekabet gücünün artırılmasına, kamunun ekonomideki  ağırlığının özelleştirme yoluyla azaltılmasına, düzenleyici ve  denetleyici kurumların işlevlerinin güçlendirilmesine, mali sektörün  aracılık kapasitesinin reel sektörün kaynak ihtiyacını karşılayacak  şekilde geliştirilmesine, işgücünün niteliklerinin günümüz koşullarının  gerektirdiği şekilde artırılmasına, işgücü piyasası ile eğitim sistemi  arasındaki ilişkinin kuvvetlendirilmesine, kamu hizmetlerinde etkinliğin  artırılmasına, sağlık-sosyal güvenlik alanındaki eksikliklerin  giderilmesine, Ar-Ge faaliyetlerinin ve yenilikçiliğin  artırılmasına,ulaştırma ve enerji altyapılarının iyileştirilmesine,  bölgesel gelişmenin sağlanmasına ve tarım sektöründe verimliliğin  artırılmasına hizmet edecek.

VERGİ YÜKÜ AZALACAK

KEP'e göre,  vergi yükü 2010 yılına kadar azalacak. Gelecek yıl yüzde 31,3'ten yüzde 32'ye yükselecek vergi yükünün, 2009  yılında yüzde 31,4'e, 2010'da da yüzde 30,4'e düşmesi öngörülüyor.

Daha önce Orta Vadeli Programda belirlenen ve gelecek yıl yüzde 5,5, 2009 ve 2010'da ise 5,7 olarak ifade edilen büyüme rakamlarında bir  değişikliğe gidilmedi.

KEP'e göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) önümüzdeki 2 yıl için  yüzde 4 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Orta Vadeli Programda tahminde  bulunulmayan 2010 yılı TÜFE rakamı ise KEP'e göre yüzde 4 olacak.
        
İŞSİZLİK ORANI AYNI

Türkiye'nin en önemli sorunları arasında yer alan işsizlik oranı ise  önümüzdeki 3 yılda düşüş göstermeyecek. Buna göre, 2007 yılında yüzde  9,7 olan işsizlik oranı önümüzdeki 3 yılda da aynı kalacak.
        
Türkiye'nin dış ticaret dengesinin GSYİH içindeki payı ise gelecek yıl yüzde 9, 2009 yılında yüzde 8,5 ve 2010 yılında yüzde 7,8  olacak. Cari açığın payı ise aynı dönemlerde sırasıyla yüzde 7.8, 7.2 ve 6.8 olacak.

Öte yandan genel devlet borçlanma gereğinin GSYİH'ye oranı 2008'de bu  yıl olduğu gibi yüzde 0 olarak belirlenirken, 2009'da yüzde eksi 0,7, 2010 yılında ise yüzde eksi 1'i bulacak.

KEP'e göre personel giderleri önümüzde 3 yılda azalacak. Söz konusu  yıllarda personel giderleri sırasıyla yüzde 9,5, yüzde 9,3 ve yüzde 9 olacak.



Hürriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.02.2025
17:06
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 2 kişi yakalandı.
11.02.2025
16:10
Fas`ta Bingöl Üniversitesi standına yoğun ilgi
Fas'ta Bingöl Üniversitesi standına yoğun ilgi
Fuara bizzat katılarak Bingöl Üniversitesi tanıtımını yapan Rektör Çelik; 'muhtemelen önümüzdeki yıl birçok öğrenci bu vesilesiyle Üniversitemizde okuyacak' dedi.
11.02.2025
15:22
DEM Parti`den GES, RES ve HES tepkisi!
DEM Parti'den GES, RES ve HES tepkisi!
Özellikle hayvancılığın yoğun olduğu yerlerde yapılmaya çalışılan bu projeler için yüzlerce dönüm mera arazisinin sermayedarlara peşkeş çekildiğini savunan DEM Parti İl Genel Meclis Eş Sözcüleri Suna Sarı ve Aydın Kaya: 'Halkın yaşam kaynakları elinden alınmaya çalışılıyor. Zaten can çekişen hayvancılığın bu gidişle bitme noktasına geleceği aşikârdır' dediler.
11.02.2025
13:58
Bingöl`de Silikozis`ten bir kayıp daha…!
Bingöl'de Silikozis'ten bir kayıp daha…!
Silikozis hastalarıyla bilinen ve birçok kayıp veren Karlıova Taşlıçay Köyü'nden bir isim daha hayata veda etti. Karaarslan; 'Bu hastalarımızın hayatları zorlukla geçiyor, yetkililerden ricamız yasadan faydalanmayanlara bir hak daha tanınması' çağrısında bulundu.
11.02.2025
13:35
Trafik cezaları artıyor, hapis cezası geliyor!
Trafik cezaları artıyor, hapis cezası geliyor!
Trafik her geçen gün daha da tehlikeli hale gelmeye başladı, son olarak bir motokuryenin başına gelenler Türkiye'nin gündemine otururken; hükümet yeni yargı paketi ile trafik cezalarını artırmak için harekete geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu yeni düzenleme ile artık hapis cezası da verilebilecek.
10.02.2025
23:32
Bingöl`de 558 Üniversite Öğrencisine İş İmkânı
Bingöl'de 558 Üniversite Öğrencisine İş İmkânı
Başvuruların başladığını bildiren Baycuman: 'Haftada azami 3 güne kadar günlük 7,5 saat olarak uygulanacak olan programlarda katılımcıların programa katılım sağlanan her bir gün için 1.083 TL cep harçlığı, genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı primleri karşılanmaktadır.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın