Bingöl Eğitim-Bir-Sen İl Divan Kurulu toplantısı Bingöl Eğitim-Bir-Sen İl Divan Kurulu Şube Yönetim Kurulu ve ilçe başkanlarının katılımıyla Bingöl Öğretmen Evi'nde gerçekleştirildi. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava ve sendika üyelerinin katıldığı İl Divan Kurulunda 2008–2009 yılının sendikal değerlendirilmesi yapılarak 2010 hedeflerinin değerlendirildi.
Toplantı da önemli değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Çakırcı, Türkiye'nin özellikle bulunduğu süreç itibarıyla demokratikleşme konusunda en kritik ve en zor süreçlerden birini yaşamakta olduğunu söyleyerek, “Sivil toplum örgütlerinin öncelikli hedefi ülke kaynaklarının adil dağılımının gerçekleştirilmesinin ancak demokratikleşmeyle mümkün olabileceğine inanıyoruz. Demokratikleşemeyen ülkelerde ülke kaynakları denetimsiz bir şekilde heba edilmemektedir. Sonuç olarak faturayı sürekli -hem de peşin olarak- ödeyen emekçi kesim olmaktadır” dedi.
MÜCADELE OLMADAN KAZANIM OLMAZ
İşçilerde sendikalı ve sendikasız olanlar arasında bir fark olduğu gibi memurlarda da bunun olması gerektiğini savunan Çakırcı, “Ancak Anayasa mahkemesi toplu görüşme primini sanki sendika kesintisiymiş gibi algılayıp iptal etmesi bu süreci tıkamıştır. Türkiye'de emekçilerin sendikalaşma oranı yükselmeden önemli kazanımlar elde edilemez. Üye olmadan her şeyi sendikalara havale etmek ve “nasıl olsa sendikalar mücadele eder” anlayışı Hz Musa'ya “ Sen Tanrı'nla git savaş ve kazanınca bizi çağır” anlayışı gibidir. Herkes mücadele etmeden kazanım sağlanamaz” ifadelerini kullandı.
HÜKÜMET, SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİĞİN KALDIRILMASINDA İSTEKSİZ DAVRANIYOR
“Hükümet, Sözleşmeli Öğretmenliğin kaldırılmasında isteksiz davranıyor” diyen Çakırcı, Hükümetin ilk dönemlerde sözleşmeli öğretmeliği getirmesinin altında yatan niyetin tüm öğretmenliği sözleşmeli statüsüne getirmek olduğunu kaydederek, “Ancak sendikaların ciddi mücadeleleri sonucu hükümet bu planı kısmen rafa kaldırsa da tamamen kaldırılana de mücadelemiz sürecek. Yine hatırlanacağı üzere sözleşmeli öğretmenliğin ilk uygulandığı dönem hakları ve şimdiki hakları kıyaslandığında önemli oranda iyileştirmeler var. Bunları da hükümetler lütuf olarak değil sendikaların mücadelesi neticesinde verdi. Ancak biz sözleşmelilerin haklarında ıslahat istemiyoruz. Tüm sözleşmelilerin kadroya geçirilmesini ısrarla istiyoruz. Kurum İdari Kurulu'na MEB'de Yetkili Sendika olarak katıldığımız toplanda bütün eğitim çalışanlarını ilgilendiren 20 karar alınmıştır. Sendikamızın temsilcisi olarak katıldığımız toplantıda önemli kararların alınmasını sağladık ve bu kararları imza altına aldık. Bakanlığın gereklerini yapması için K.İ.K. kararlarının takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.
Mehmet Ali YILDIRIM
Bingolonline Haber Servisi