KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Kasım 2025 Perşembe
°C

'Ekolojik ihlal politikaları sonlandırılmalı!'

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Canfidal Boldaş: 'Binlerce hektarlık alan küle dönerken binlerce hatta milyonlarca canlı da yok olur. Maalesef ki bu da o bölgede ekosistemin çökmesi anlamına gelir. Yani ekolojik ihlaller hususunda yürütülen politikaların tümünün değişmesi gerekiyor.'

`Ekolojik ihlal politikaları sonlandırılmalı!`
22 HAZİRAN 2022 ÇARŞAMBA 14:25
4
1529
1
AA aa

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Canfidal Boldaş, orman yangınları ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Boldaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ormanlar tüm insanlık için önemli anlam ifade eden doğal zenginliklerdir. Bu zenginliğin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması insanlığın ortak görevidir. Geçen yıl yaz mevsimi boyunca ülke genelinde yoğun şekilde orman yangınları yaşandı. Bir yandan ormanlar yanarken diğer yandan yanan ormanlara yüreğimiz dağlanıyordu. Ancak tespit ettiğimiz eksiklikleri dile getirmekten başka hiçbir şey yapamıyorduk. Elimiz kolumuz bağlı, ülkenin değişik bölgelerinde yaklaşık 200 bin hektarlık orman alanının yandığını izledik.

Ormanları, canlı yaşamı için en büyük ekosistem olarak tanımlarken büyük orman yangınlarını koca bir ekosistemin çökmesi olarak değerlendiriyoruz. Orman yangını sonucunda yanan ormanlarla birlikte o ormanlık alanları kendilerine yaşam alanı olarak seçen tüm canlılar da yok oluyor. Bilim ve teknik temelinde sıkça eleştirdiğimiz ekolojik ihlaller; kuru havaya, yüksek sıcaklıklara, buharlaşma dengesinin bozulmasına, yağışların düşmesine ve dolayısıyla topraktaki nemin kurumasına böylece sonuç olarak kuraklığa sebep olur. Bu da güneş ışınlarına maruziyette daha hızlı başlayan ve hızla yayılan orman yangınlarını beraberinde getirir. Binlerce hektarlık alan küle dönerken binlerce hatta milyonlarca canlı da yok olur. Maalesef ki bu da o bölgede ekosistemin çökmesi anlamına gelir. Yani ekolojik ihlaller hususunda yürütülen politikaların tümünün değişmesi gerekiyor. Çünkü seller, kuraklık, orman yangınları, kısa süreli ani aşırı yağışlar gibi doğa olaylarının tümü aslında ekolojik ihlallerin sonucu olarak meydana gelmektedir. 

Tabi orman yangınları kuraklık sonucu toprağın kurumasıyla, aşırı güneş ışınının maruziyetiyle, ormanların bilinçsizce kullanılmasından ötürü etrafa saçılan cam-plastik-metal ambalaj atıklarının etkisiyle doğal olarak kendiliğinden çıkabileceği gibi faili meçhul bir şekilde doğal olmayan yangınlar da çıkabiliyor. Yani orman yangınlarının çıkış kaynağının tespitine yönelik, yaşanması muhtemel orman yangınlarında tüm ihtimallerin değerlendirilip kasıtlı olarak olabileceği üzerinde de durulmalı, etkin ve objektif bir soruşturma yürütülmelidir.

Tecrübe ettiğimiz kadarıyla orman yangınları ile ilgili olarak bazı önerilerimiz olabilir. Sağlıklı bir acil eylem planının ve bu planın uygulanmasında gerekli olan araç ve gereçler ile bunların özelliklerinin (helikopter ve uçakların su kapasitesi ile sayıları) önemi tartışılmazdır. Özellikle orman yangınlarının tümüne coğrafik şartlar göz önünde bulundurularak müdahale yöntemi geliştirilmelidir. Sarp ve iş makinelerinin ulaşamadığı yerlerde havadan söndürme çalışmaları ile zamanında müdahale edilmelidir. Müdahale şeklinde ve ciddiyetinde bölgeler arası fark olmamalıdır. Batı'da çıkan bir yangına nasıl ki çok sayıda hava aracıyla zamanında müdahale ediliyorsa bölgemizde çıkan yangınlara da aynı hassasiyetle müdahale edilmelidir. Örnek vermek gerekirse geçen yıl ilimiz Servi bölgesinde 8-10 gün süren orman yangını yaşandı, havadan söndürme aracı gelince 1 günde kontrol altına alındı. Havadan söndürme aracı zamanında gelmiş olsaydı yangının bilançosu o kadar ağır olmayabilirdi.

Bir orman ülkesi olarak acil eylem planımızın ve acil durumlarda müdahale politikamızın reel şartlara uygun ve sağlıklı olması gerekmektedir. Kriz haline yönelik organizasyonun sağlanması konusunda her an hazırlıklı olunmalıdır. Tabi acil eylem planının sağlıklılaştırılması olsun, müdahale politikasının iyileştirilmesi olsun salt orman yangınları için değil aynı zamanda deprem, sel, aşırı yağış,… gibi kriz zamanlarının tümü için gereklidir. Aksi durumda bu gibi ani durumlara karşı hazırlıksız yakalanmamız felaketin boyutunu maalesef ki arttıracaktır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93564)
23 Haziran 2022 Perşembe 10:42
ormanlar yansin zaten ne faydasi var ki ormanlarin? onun yerine kiyilarimizda sagolsunlar cok degerli turk mutahhitleri, firmalari cengizi olsun turizm bakanimizin olsun bir suru otelleri yapilir. en azindan bir suru turist gelir, para kazaniriz.bingol gibi yerlerde de ormanlari yakarak maden cikartabiliriz. termik santraller gibi projeler yapilir. ulkemizin her tarafinda mutahhitlerimiz oteller santraller yapmalidir agac ve orman gibi faydasiz seyler yerine. hukumeti bu konuda cok takdir ediyorum. durmak yok hizmete devam.
26.11.2025
17:56
Bingöl`de Gıda Zehirlenmesi Şüphesi: 120 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
Bingöl'de Gıda Zehirlenmesi Şüphesi: 120 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
Valilik açıklamasında, sürecin hassasiyetle takip edildiği ve olayla ilgili adli ve idari tahkikatın başlatıldığı belirtildi.
26.11.2025
17:21
Tapu sahibi olanlar aman dikkat! Son 5 gün
Tapu sahibi olanlar aman dikkat! Son 5 gün
Emlak vergisinde ikinci taksit için son gün 1 Aralık. Süreyi kaçıran gayrimenkul sahiplerini aylık %3,7 gecikme faizi bekliyor. Peki kimler vergiden tamamen muaf, yeni emekli olanlar ödeme yapacak mı? İşte cezaya düşmemek için kritik ayrıntılar…
26.11.2025
17:12
EFT ve IBAN`dan para transferinde yeni dönem!
EFT ve IBAN'dan para transferinde yeni dönem!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, EFT ve IBAN üzerinden yapılan para transferlerinde yeni bir dönemi başlatıyor. MASAK'ın hazırladığı düzenlemeyle yüksek tutarlı işlemlerde beyan şartı geliyor. 1 Ocak 2026'dan sonra kurallara uymayanlar para gönderemeyecek.
26.11.2025
15:44
Bingöl`de dezavantajlı bireyler Engelsiz Yaşam Merkezi`nde hayata katılıyorlar
Bingöl'de dezavantajlı bireyler Engelsiz Yaşam Merkezi'nde hayata katılıyorlar
Bingöl Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi düzenlediği eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle dezavantajlı bireylerin yanında oluyor.
26.11.2025
15:29
Bingöl`de trafik kazası: 4 yaralı
Bingöl'de trafik kazası: 4 yaralı
Olay yerinde ilk müdahaleleri yapılan yaralılar, ambulanslarla Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.
26.11.2025
02:03
Seven:
Seven: 'Yarın Seçim Olsa Hazırız'
Bingöl Basın Konseyi ziyaretinde şehrin sağlık, ulaşım, su ve deprem risklerine yönelik yürütülen çalışmalara kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan AK Parti İl Başkanı Yılmaz Seven, seçimlerin zamanında yapılacağını düşündüklerini ancak olası bir erken seçim durumunda teşkilat olarak hazır olduklarını vurguladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın