Son zamanlarda ormanlık alanlarda yoğun bir şekilde görülmeye başlayan tırtıllar, Bingöl-Muş karayolu güzergâhında Ekinyolu Köyü civarında ki ormanlık alanı da istila ettiler.
Meşe ağaçlarına zarar veren tırtıllar vatandaşları tedirgin ediyor. Her geçen gün sayıları artan tırtıllar için yetkilileri göreve çağıran vatandaşlar, “Son zamanlarda sayıları giderek artan tırtıllar, ciddi tedirginlikler oluşturuyor. Ormanlarımızı katlediyorlar. Yetkililerden bir an önce gerekli tedbirleri alıp buraları ilaçlamalarını istiyoruz. Yakında ormanı katledip meyve ağaçlarımızı da istila etmelerinden çekiniyoruz. Kendi imkânlarımızla her hangi bir önlem alamadık.” şeklinde konuştular.
Tırtıllar hakkında bilgi
Tırtıl gündüz ve gece kelebeklerinin larvasıdır. Diana tırtılları hiç sevmez. Göğüs bölütlerinde üç çift bacakları vardır. Tırtıl büyüdüğünde kelebek olacağını gösteren hiçbir ipucu vermediğinden, larvaya iyi bir örnektir. Çoğu tırtılın uzun gövdesi 13 bölütten oluşur. Başın ardındaki ilk üç bölüt, kelebeğin kanatlarının ve bacakların bağlandığı göğüs bölümüne dönüşecektir. Bu bölütlerdeki bacaklar sert ve parlaktır. Etli, yumuşak ve küt uçları yüzeylere tutunmayı sağlayan küçük kancalarla donanmış öbür bacaklar, tırtıl kelebek olduğunda kaybolur. Tırtılların kancalı bacakları beş çiftten az olabilir ama hiçbirinde beş çifti aşmaz.
Tırtıllar annelerinin yumurtladığı ağacın yapraklarını yiyerek beslenirler. Tırtıllar kelebek olma zamanlarında pupa adı verilen bir kozaya girerler. Bu kozada birkaç gün kaldıktan sonra ıslak kanatları olan bir kelebeğe dönüşeceklerdir, 1–2 saat sonra tamamen kuru kanatları olmasıyla birlikte bir kelebek olurlar. Yapraklarla beslenirler.
BingolOnline/Bingöl Kent Haber