Bitlis Üniversitesi'ne kayıt yaptıran gençlerin yüzde 80'ini şehir dışından gelenler oluşturuyor. Bu durum iki avantajı beraberinde getiriyor. Yapılan hesaplamalara göre, dışarıdan gelen bir öğrencinin Bingöl'e maddi katkısı ortalama 400 TL. Yılda ortalama bin kişinin eğitim için Bingöl'ü tercih etmesi, şehre her ay yaklaşık 400 bin TL katkı sağlıyor. Ayrıca dışarıdan gelen öğrenciler kentin sosyal ve kültürel yapısını zenginleştiriyor.
BİNGÖL TERÖRLE ANILMAYI HAK ETMİYOR
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, bölgeyle ilgili güvenlik konusundaki önyargıların kırılması gerektiğini belirtti. Baydaş, Bingöl'ün terörle anılmayı hak etmediğini vurgulayarak, bilinenin aksine şehir merkezi ve civarında uzun yıllardan beri hiçbir olay yaşanmadığını kaydediyor. Komşu illerde cereyan eden hadiselerin Bingöl'e mal edildiğini anlatarak, olumsuz imaj yıkıldıkça hem üniversitenin büyüyeceğini hem de şehrin atılım yapacağını ifade ediyor. Türkiye'nin her yerine hitap eden bir üniversite olduklarını dile getiren Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, 'huzur kentinin huzur dolu üniversitesi' olma yolunda ilerlediklerini kaydediyor.
HEDEF 5 YILDA 5 BİN ÖĞRENCİ
Bingöl Üniversitesi, özellikle ziraat ve mühendislik alanlarında öne çıkmak istiyor. Bölgenin potansiyelini dikkate alan üniversite, zooloji bölümünü güçlendiriyor. Hayvan yetiştirme, hayvan ıslahı, bitki yetiştirme ve bitki ıslahı dallarına yatırım yaptıklarına işaret eden Rektör Baydaş, "Bingöl'deki besiciler, hayvanlarını diğer bölgelerden çok daha uzun süre besler. Diğer illerde 6 ay besleniyorsa burada 8 ay beslenir. Ancak et verimi açısından diğer bölgelerden yüzde 20 daha düşük verim alınır. Bu, bilimsel olmayan şartlarda besicilik yapmaktan kaynaklanıyor. Hayvancılık çok ilkel şartlarda yapılıyor." diyor. Bingöl'ün potansiyelini ortaya koyacaklarını anlatan Baydaş, besicilere yönelik programlar düzenleyeceklerini belirtiyor. Üniversite, şu anda hayvan ve tahıl konusunda envanter çıkarıyor.
Bingöl Üniversitesi'nin bünyesinde halen ziraat, fen edebiyat ve iktisadi idari bilimler fakülteleri var. Mühendislik ve mimarlık onay bekliyor. Rektörlük, matematik, Türk Dili ve sosyoloji bölümlerini hayata geçirmek istiyor. Genç ilçesinin ardından Karlıova ve Solhan'da meslek yüksekokulu açmak için planlama yapılıyor. Önümüzdeki yıl öğrenci sayısı muhtemelen 3 bine ulaşacak. Rektör Baydaş'ın hedefi ise 5 yılda 5 bin öğrenciye ulaşmak.
Bingölonline Haber Servisi