E-ticaret ve kosgeb konulu panelBingöl Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, sanayi-üniversite işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla İnivasyon, E- Ticaret ve KOSGEB Destekleri konulu panel düzenlendi.Sanayi-üniversite işbirliğinin geliştirilmesi için Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde düzenlenen İnivasyon, E- Ticaret ve KOSGEB Destekleri konulu panel;dün saat 14.00'de Rektörlük Konferans Salonu'nda yapıldı. Düzenlenen panele Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhanettin Baydaş, Teknokent A.Ş. Müdürü Prof Dr. Erhan Akın Fırat, F.Ü. Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç Dr. İbrahim Türkoğlu ve çok sayıda girişimci katıldı.
Teknokent A.Ş. Müdürü Prof Dr. Erhan Akın, İnivasyon (Yenilikçilik) konulu sunum yaptı. Prof. Akın yaptığı sunumda insanların her konuda karar vermelerini etkileyen paradigma denilen, deneyim ve tecrübelerinden kaynaklanan bakış açısının bulunduğunu; bu paradigmaları nedeniyle insanların yenilikleri kabul etmesinin çok zor olduğunu belirtti.
Türkiye'nin ileriki yıllarda ekonomi alanında başarılı olabilmesi için yeni endüstri alanlarına yönelmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Akın, bunu başarmak için Türkiye'de inovasyon kavramının uzun vadeli bir programa oturtulması gerektiğini belirtti. Akın, inovasyonun yenilikçilik, ekonomik ve ticari alanda ise 'ticat'(ticari icat) anlamlarına geldiğini; bu kavramın "Eski köye yeni adet getirmek" olarak anlaşılabileceğini ifade etti.
Akın, mevcut anlayışın ticaret noktasında değişime izin vermediğini belirterek,” Mevcut paradigma değişime izin vermiyor. Örneğin giyim kuşam noktasında dahi değişim yapamıyoruz. Toplumdaki algı ‘eski köye yeni adet gelmesin' şeklinde. Bunlar toplumun paradigması. Bu nedenle yenilikçilik konusunda Türkiye Avrupa'nın en gerisinde. Bu paradigmayı değiştirmemiz gerekiyor. Teknolojinin bu kadar geniş olduğu Bingöl hiç uzak bir yerde değil. Kendinizi hiç küçümsemeyin. Bizler girişimci, sanayici olamayız demeyin. Başkalarının sorduğu soruları bizim de sormamızın zamanı geldi” şeklinde konuştu.
F.Ü. Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç Dr. İbrahim Türkoğlu; E- Ticaret konusunda bilgiler verdi.
E – Ticareti; İnternet ortamında insanların belirli sistemler üzerinde gerçek veya sanal ürünleri para karşılığında satın alması işlemi olarak tanımlayan Türkoğlu,” Kısaca tanımlayacak olursak e-ticarete, ticaretin elektronik versiyonu diyebiliriz. Artık her şeyin E – Ticaret'i çıktı. E – Noter, E – Fatura, E-ticaret, E-devlet, E-İş gibi. E – Ticaret OECD ve IDC verilerine göre 10 trilyon Dolar hacmine ulaştı. Türkiye'de şuan 30 milyon internet kullanıcısı var” diye konuştu.
“Neden Elektronik Ticaret?” sorusunu yanıtlayan Türkoğlu, “E-Ticaret; birebir görüşme gerektirmez. Süreçleri otomatikleştirir. Saat farkı, bölge, iklim, yöre ile sınırlı değildir. 24 saat satış imkanı sunar” şeklinde özetledi.
Türkoğlu, E-Ticaret'in faydalarını ise şöyle sıraladı:
“Düşük pazarlama ve satış maliyetleri, düşük tasarım ve imalat maliyetleri, geniş pazarlara erişim kolaylığı, pazara eşit erişim hakkı, yeni pazarlara ulaşabilme.”
Elektronik ticaretin günümüzde yaygınlaşmasının sebebinin düşük maliyet olduğunun altını çizen Türkoğlu, E – Ticaret yapmanın en kısa yolunun web sitesi yapmak olduğunu belirtti.
Panel verilen kokteyl ile sona erdi.
YORUM YAZIN
|
|