Bu konuda bir şeyler yapılaması gerektiğini belirten, Esnaf ve çiftçiler, dutların işlenebileceği üretim tesisi kurulamasını istiyor.
EKONOMİK KATKI
Bingöl'de her yıl ilkbahar ve yaz aylarının ortasına doğru yetişen Dut değerlendirilmediği için yok olup gidiyor. Bingöl'de hem köy hem de şehir merkezinde yetişen dutlar sadece kırsal köylerde değerlendiriliyor. Coğrafi olarak Bingöl'de çok iyi yetiştirilebilen dutların değerlendirilmesi kimsenin aklına bile gelmiyor. Bölge genelinde dutlardan elde edilen ürünle üretilen pestil ve pekmez çiftçiye ekonomik olarak destek sağlıyor. Duttan elde edilen Pestil ve pekmez, Elazığ, Malatya, Diyarbakır ve Sivas gibi iller başta olmak üzere birçok ilde dar gelirli vatandaşa ekonomik olarak katkı sağlıyor.
ÇİFTÇİLERDE KAZANIR!
Yetkililerin bu konuda ilgisiz olduğunu belirten vatandaşlar, üretim alanı olabilecek Bingöl'ün her yıl dışarıdan pestil ve pekmez ihtiyacı karşıladığını söylüyorlar. Elazığ'dan yılda tonlarca pekmezin Bingöl pazarında satıldığını hatırlatan esnaflar, Bingöl de buna benzer üretim alanlarının olmasının çiftçilere de yarayacağını vurguluyorlar. Bingöl'ün kırsal köylerinde yaşayan vatandaşlar, yıllardır dut üretimi yaptıklarını, ama dutların toplu satışı yapılabilecek işletmelerin olmamasından şikâyetçi. Dutlar pazara sunulsa bile alıcı bulamamanın büyük sorun olduğunu belirten köy sakinleri, herhangi bir işletme olması halinde, hane başı yaklaşık 2 ton dut üretebileceklerini söylüyorlar.