Memur ve memur emeklilerine yönelik maaÅŸ zamları hakkında açıklamalarda bulunan Türk EÄŸitim Sen Bingöl Åžube BaÅŸkanı Türkiye Kamu Sen Ä°l Temsilcisi Sedat Dursun, ek zam talep ederek maaÅŸ artış oranlarının yeniden revize edilmesi gerektiÄŸini açıkladı.
Konuyla ilgili yazılı açıklamalarda bulunan Dursun'un açıklamasından satırbaÅŸları ÅŸöyle:
“YÜZDE 9,2 ARTIÅž YAPILMASI KARARLAÅžTIRILDI”
“Malumları olduÄŸu üzere, 2018 ve 2019 yıllarında memur ve memur emeklilerine yapılacak maaÅŸ zamlarının belirlendiÄŸi toplu sözleÅŸme görüÅŸmeleri, 2017 yılının aÄŸustos ayında gerçekleÅŸtirilmiÅŸ ve mutabakatla sonuçlanmıştır. Yetkili konfederasyon ve kamu iÅŸveren temsilcileri arasında imzalanan toplu sözleÅŸme hükümlerine göre kamu görevlileri ile emeklilerin maaÅŸlarına 2018 yılının ilk altı aylık dönemi için yüzde 4, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 3,5 olmak üzere kümülatif yüzde 7,6; 2019 yılının ilk altı aylık dönemi için yüzde 4, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 5 olmak üzere kümülatif yüzde 9,2 artış yapılması kararlaÅŸtırılmıştır. Toplu sözleÅŸmeye göre dönemler halinde yapılan maaÅŸ zamlarının anılan dönemde gerçekleÅŸen enflasyonun altında kalması durumunda aradaki farkın maaÅŸlara yansıtılması hükme baÄŸlanmıştır.”
“MEMURUN ALIM GÜCÜ DÜÅžTÜ”
“Ancak 2018 yılı başından itibaren yaÅŸanan ekonomik geliÅŸmeler neticesinde enflasyonda yüksek oranlı artışlar görülmüÅŸ, memur ve emeklilerin maaÅŸları reel olarak deÄŸer kaybederken alım gücünde büyük düÅŸüÅŸler yaÅŸanmıştır. Öyle ki, 2017 ve 2018 Ekim ayları dikkate alındığında yıllık enflasyon yüzde 25,24; 2018 yılının ilk on ayı dikkate alındığında ise yüzde 22,5 olmuÅŸtur. Bu süre zarfında ocak ayında 2017 yılına iliÅŸkin yüzde 1,69 ve temmuz ayında yılın ilk altı ayına iliÅŸkin yüzde 5,15'lik enflasyon farkı da eklenerek yapılan hesaplamada memur ve emekli maaÅŸlarının yıllık yüzde 14,8 arttığı görülmektedir. Dolayısıyla kamu görevlilerinin ve emeklilerin maaÅŸları, enflasyon karşısında bir yılda yüzde 10,4 deÄŸer kaybına uÄŸramıştır. Yılın ilk on ayı itibarı ile hesaplandığında ise kamu görevlilerinin alım gücünün yüzde 9,5 düÅŸtüÄŸü ortaya çıkmaktadır. Bu geliÅŸmelere paralel olarak geçtiÄŸimiz yıl 5.336,22 TL olan dört kiÅŸilik ailenin aylık zorunlu harcama tutarı, bu yıl tam 854,82 TL artış göstermiÅŸ ve 6.191,04 TL'ye ulaÅŸmışken 2.977,67 TL olan ortalama memur maaşı 441,65 TL zamlanmış ve 3.419,32 TL olmuÅŸtur. BaÅŸka bir ifadeyle enflasyon farkı ödemesi de yapılmasına raÄŸmen maaÅŸlardaki erime ve alım gücündeki kayıp devam etmiÅŸ ve ortalama bir memurun alım gücü, bir yıl içinde aylık 413,17 TL azalmıştır.”
“BÜYÜME VE REFAH PAYININ TEMEL ALINDIÄžI BÄ°R MAAÅž ARTIÅž SÄ°STEMÄ°NÄ°N GELÄ°ÅžTÄ°RÄ°LMESÄ° LÜZUMLUDUR”
“Tüketici fiyatlarındaki bu yükseliÅŸ yüzde 45'e ulaÅŸan toptan fiyatlardaki artışla birlikte deÄŸerlendirildiÄŸinde ekonomide her ÅŸey yolunda gitse bile uzunca bir süre daha fiyatların pahalanacağını, alım gücündeki düÅŸüÅŸün süreceÄŸini göstermektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı'nda 2018 yılsonu enflasyon hedefi yüzde 20,8; 2019 yılsonu hedefi ise yüzde 15,9 olarak belirlenmiÅŸken kamu görevlilerine 2018 yılının tamamı için enflasyon farkı dahil yüzde 13 maaÅŸ zammı yapılmış, 2019 yılı için ise yüzde 9,2'lik bir artış öngörülmüÅŸtür. Dolayısıyla memur maaÅŸları resmi rakamlara göre bu yıl en az yüzde 7,8 eriyecek, 2019 yılında da hedeflenen enflasyona ulaşılsa bile, maaÅŸlarda yüzde 6,7'lik bir reel düÅŸüÅŸ olacaktır. Her ne kadar dönem sonları itibarı ile maaÅŸlara enflasyon farkı eklense de bu ödemenin geriye dönük olarak yaÅŸanan kayıpları karşılamadığı, yalnızca anlık bir enflasyon düzeltmesi olduÄŸu ve dönem içinde maaÅŸların sürekli eridiÄŸi açıktır. Yüzde 15,9 olarak deÄŸiÅŸtirilen enflasyon hedefi dikkate alındığında 2019 yılı için memur ve emekli maaÅŸlarına yapılması planlanan maaÅŸ zamlarının, Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nda yeni hedefe göre revize edilmesi de bir gerekliliktir. Enflasyonun toplumsal boyuttaki en olumsuz etkileri hiç kuÅŸkusuz dar ve sabit gelirliler üzerinde görülmektedir. Bugün artık memur ve emeklilerimiz alışveriÅŸ yapamaz, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale gelmiÅŸtir. Ülkedeki gelir dağılımında adaletin saÄŸlanması için en önemli araçlardan bir tanesi benimsenen ücret politikalarıdır. GeliÅŸmeler karşısında ürünlerin fiyatına fahiÅŸ oranlarda zam gelirken maaÅŸların yalnızca enflasyona endeksli olarak düzenlenmesi, gelir dağılımını bozacak, ekonomik olumsuzlukların yükünü yalnızca çalışan kesime yükleyecek bir etken olacaktır. Bu çerçevede toplu sözleÅŸme görüÅŸmelerinde enflasyona endeksli maaÅŸ artış tekliflerinden vaz geçilmesi, gerçekleÅŸen enflasyon, yoksulluk sınırı, büyüme ve refah payının temel alındığı bir maaÅŸ artış sisteminin geliÅŸtirilmesi lüzumludur.”
“EK ZAM TALEP EDÄ°YORUZ”
“Bütün bu gerçekler ışığında; kamu görevlilerinin maÄŸduriyetini gidermek, enflasyona yenik düÅŸen, temel ve vazgeçilmez harcamalar karşısında eriyen maaÅŸlarını telafi etmek ve kamu görevlilerinin alım gücünü yükseltmek amacıyla 2019 yılı maaÅŸ artış oranlarının Yeni Ekonomi Programı'nda belirlenen hedeflere göre revize edildikten sonra memur ve emeklilere ek zam yapılmasını talep ediyoruz.”