Japon deprem uzmanı yüksek mimar Yoshinori Moriwaki, Bingöl Üniversitesi'nde, AK Parti İl Gençlik Kolları Üniversite Birimi (ÜNİAK) tarafından düzenlenen konferansa katıldı. Konferansta konuşan Yoshinori Moriwaki, 29 yıldır yaşadığı Türkiye'deki insanların sıcakkanlı olduğunu belirtti. Öğrencilere kariyer planlaması hakkında bilgi veren Moriwaki, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümü 2023 yılında yaşadığını ve Türk insanının sıcakkanlılığını anlattı.
2 bin 2023 metre uzunluğunda olarak Bingöl Üniversitesinde verdiği konferansta, Dünyanın en uzun asma köprüsünün 2023 yılında Çanakkale'de yapılacağını, köprünün 2 bin 23 metre ara uzunluğuna sahip olacağını ve bu uzunlukla Japonya'yı geride bırakacağını söyledi.
‘TÜRKİYE, JAPONYA'YI GERİDE BIRAKACAK'
Moriwaki, konuşmasında 2023 yılında tamamlanacak olan ve 2 bin 23 metre ara uzunluğu ile 1915 Çanakkale Köprüsü'nün, şu anda Japonya'da bulunan ve 1991 metre ara uzunluğu ile dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını elinde bulunduran Akashi-Kaikyo Köprüsü'nü geçeceğini, Dünya'nın en uzun asma köprüsünün Türkiye'de olacağını söyledi.
Moriwaki, “Osmangazi köprüsü, Dünyanın 4'üncü en uzun köprüsüdür. Dünyanın en uzun asma köprüsü de şu anda Japonya'da bulunan ve 1991 metre ara uzunluğa sahip Akashi-Kaikyo Köprüsüdür. Sizlere iyi bir haberim var, 2023 Türkiye için çok önemli bir yıldır. Cumhuriyetin 100'üncü yılı oluyor. 2023'te, Çanakkale'de 2 bin 23 metre ara uzunluğu ile yapılacak olan köprü, Japonya'yı geride bırakacak. Dünyanın en uzun asma köprüsü Türkiye'de olacak. Akashi-Kaikyo Köprüsü'nde biz çalışmıştık. Çanakkale'deki köprüde de biz çalışmak istedik ancak başka bir firma işi aldı” diye konuştu.
‘TÜRK İNSANI ÇOK SICAKKANLI'
Konuşmasında Türklerin çok sıcakkanlı olduğunu ifade eden Moriwaki, “29 yıldır Türkiye'de yaşıyorum. Türkçeyi tam öğrenmedim. İlk yıllarda şantiyede işçilerle, mühendislerle konuşarak öğrenmeye çalıştım. Kelimeleri yazarak, çeviriler yaparak öğrenmeye çalıştım. Japonca ve Türkçe birbirine çok benziyor. Kelimelerin sıralamaları da birbirine yakın ancak yazı ve anlam olarak başkalar. Diğer ülkelerde bir kelime yanlış olduğunda, insanlar anlamıyor. Ancak Türkiye'de insanlar çok rahat anlayabiliyorlar. Türk insanının kanı çok sıcak, ikinci görüşmemizde hemen sarılmalar ve sıcak davranışlar oluyor” dedi.