KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Eylül 2024 Pazartesi
°C

Dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, kaynaklarla yeniden bir Türkiye inşa ettiklerini söyleyerek, &';Dünyada 17. büyük ekonomiyiz” dedi.

Dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz
23 ŞUBAT 2011 ÇARŞAMBA 09:00
0
2197
0
AA aa

Devlet Bakanı Yılmaz; Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş illerini kapsayan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının (DOĞAKA) açılış töreninde yaptığı konuşmada, bugünün çok önemli bir güne tesadüf ettiğini söyledi.

Bundan on yıl önce 21 Şubat tarihinde, ülkenin Cumhuriyet tarihinin en derin ekonomik krizini yaşadığını, bir Anayasa kitapçığı fırlatıldığını, faizlerin yüzde 7 bin 500'leri bulduğunu, bankaların krize girdiğini ve battığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: "2001 yılında bütçemizin görünümüne baktığımızda ise yüzde 51'ini faize ödemişiz. Yani 100 liranın 51 lirası faize gitmiş. Yüzde 49 ile personel ödemelerini yapmışız. Yatırımları gerçekleştirmişiz, yol, hastane neyse aklınıza ne gelirse onları yapmışız. O tarihten bu yana ülkemizde çok güzel gelişmeler yaşandı. İstikrarlı bir yönetimle, bir taraftan demokrasi çok daha üst seviyelere çıkartılırken kalkınma hızlandırılmış, güven tesis edilmiş ve bugünlere gelinmiştir. 3 bin 500 dolarlardan 10 bin dolarlara çıkmış kişi başı gelirimiz. Milli gelirimiz 2002 yılında 230 milyar dolardı. Bu sene mart sonunda kesinleşecek rakam ama 2010 yılında milli gelir 730 milyar dolara çıktı. Üzerine bir 500 milyar Dolar para koymuşuz. Eskiden enflasyondan canavar diye bahsedilirdi şimdi bundan bahseden kalmadı. Yüzde 5'in dahi altına düşen bir enflasyondan bahsediyoruz."

Eskiden dünyada kriz olmadığını, Türkiye'de olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Biz onu idare edemezdik, dışardan başkalarını çağırırdık. 2009 yılında dünyadan kriz kaynaklandı. Fakat biz krizi idare ettik. Hiçbir uluslararası kuruluştan tek kuruş yardım ve akıl almadan. Kendi aklımız ve kaynaklarımızla bu krizi yönettik. Alnımızın akıyla çıktık. 2010 yılında Türkiye krizden sonra, resmi rakama göre 6,8 büyüdü. Umarım bunun üzerine çıkacak, yüzde 8'lere kadar büyüme bekliyoruz. 2010 yılının ilk dokuz ayında yüzde 8,9 büyüme sağladık. İşsizlik rakamlarına baktığımızda, geçen yıldan bu yana bir milyondan fazla yeni istihdam oluşturuldu. Faiz rakamları tek haneye düşmüş. Toplam bütçemiz içinde faiz ödemelerimiz yüzde 15'lere doğru inmiş" diye konuştu. 

2001 yılında "bütçenin yüzde 51'inin faize gittiğini, bugün ise rakamın yüzde 15'e gerilediğini" ifade eden Yılmaz, bunun giderek daha da gerileyeceğini tek haneleri rakamların görüleceğini kaydetti.

Kaynaklarla yeniden bir Türkiye inşa ettiklerini belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dünyada 17. büyük ekonomiyiz. 2023 yılında ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedefliyoruz. 2023 yılında nüfusumuz en az 82 milyon olacak. 2 trilyonu aşan bir ekonomiye sahip olacağız. Kişi başına 25 bin dolara yaklaşan bir milli gelirimiz olacak. Yol, sağlık eğitim ve tarımda farklı noktalara ulaşacağız. 2023 yılındaki hedefe sadece Ankara'nın enerjisiyle ulaşamayız. Ülkemizin her köşesindeki enerji ve potansiyeli harekete geçirmeliyiz ki dünyadaki bu yarışta ülkemizi üst sıralara taşıyalım. Hatay'ın, Osmaniye'nin, Kahramanmaraş'ın potansiyelini harekete geçireceğiz. Bunu yapabilmek için kalkınma ajanslarını kurduk. Bütün ülkede kalkınma seferberliği yapmak için kurduk. Ajanslar arasında bir rekabet olsun istiyoruz."


Türkiye genelinde 26 ajans kurduklarını ve bunların 81 ili kapsar şekilde olduğunu ifade eden Yılmaz, rekabet gücünü arttırarak dengesizlikleri giderme hedefini aynı anda gerçekleştirmeyi istediklerini söyledi.

DOĞAKA'nın, 1,5 yıllık bir sürede büyük başarılara imza attığını vurgulayan Yılmaz, 32 kişilik ekiple çalışmalarını sürdürdüğünü; 277'si iktisadi, 207'si sosyal kalkınma olmak üzere toplam 484 proje başvurusu olduğunu; bunlardan 133'ünün kabul edildiğini ve 35 milyonluk yatırımın hayata geçtiğini belirtti.
 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.09.2024
18:16
Zazaca`ya ömür adayan İbrahim Bukan hayatını kaybetti
Zazaca'ya ömür adayan İbrahim Bukan hayatını kaybetti
Zaza Dili ve Edebiyatına sunduğu katkılarla ve bu yönde yaptığı çalışmalarla bilinen Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı Araştırmacı-Yazar İbrahim Bukan, kısa süre önce yakalandığı amansız hastalığa yenilerek hayata gözlerini yumdu. Taziyesi, Bingöl merkez Hz. Ali Camii'nde kuruldu.
16.09.2024
16:26
YRP Genel Başkanı Erbakan Bingöl`e Geliyor
YRP Genel Başkanı Erbakan Bingöl'e Geliyor
Genç İlçesinde esnaf ziyaretinde bulunacak olan Erbakan, akabinde Parti İlçe Başkanlık binası önünde halka seslenecek. Sonraki durağı ise Sancak beldesi olacak.
16.09.2024
15:36
Zazalar ekran başına! Qal û Qelem bu akşam başlıyor
Zazalar ekran başına! Qal û Qelem bu akşam başlıyor
Sunuculuğunu Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinden Murat Varol'un yaptığı, her bölümde klasik Zaza edebiyatı yazarlarından birinin hayat hikayesi ve Zazaca eserlerini konu alan Qal û Qelem (Söz ve Kalem) adlı Zazaca program 16 Eylül Pazartesi saat 22.40'da TRT Kurdî de izleyicisi ile buluşuyor.
16.09.2024
15:09
Bingöl Valisi Usta, asayiş verilerini açıkladı
Bingöl Valisi Usta, asayiş verilerini açıkladı
Bingöl'de 09-16 Eylül 2024 tarihleri arasında Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmaları paylaşan Vali Ahmet Hamdi Usta, 32 firarinin yakalandığını, aranan 398 şahıs tespit edilerek 3 gözaltı, 1️ tutuklama yapıldığını, ayrıca 81 bin kişi ve 15 bin aracın sorgulanıp yapılan gözaltı ve cezai işlemleri de aktardı.
16.09.2024
14:14
Bingöl`de bir belediye başkanı daha istifa etti!
Bingöl'de bir belediye başkanı daha istifa etti!
Partisine yönelik eleştirilerde bulunduğu açıklamasında; 'İlçe halkımızın bu konudaki talepleri ve bireysel olarak benim gördüğüm lüzum üzerine partiden istifa ederek, ilçe halkına daha iyi hizmet vermek amacıyla bağımsız olarak başkanlık görevime devam edeceğim' dedi.
16.09.2024
14:13
Damperi açık kamyon KGYS direğini devirdi
Damperi açık kamyon KGYS direğini devirdi
Bingöl'de damperi açık unutulan kamyon, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) direğini devirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın